ANNONS

När man har noll förväntningar

/

För tre år sedan åkte jag med Optiker utan gränser/Synoptik till Peru. Med på resan var ett gäng optiker och butikspersonal. Jag var med för att kommunicera ut OUGs arbete här hemma. Peru var min tredje resa och vid varje resa så var det ny personal från Synoptik. Alla anställda kan söka en plats på dessa resor och det är en fantastisk upplevelse. Begagnade glasögon som lämnas in i deras butiker, görs rena och sorteras efter styrka och sedan läggs det i banankartonger. Vid varje resa har man med sig ca 10.000 glasögon och OUG samarbetar med olika organisationer i varje land man besöker. Dessa organisationer förbereder vår ankomst på så sätt att de informerar i kyrkor, kloster, skolor. Mun-mot-mun-metoden. Dessa resor vänder sig till fattiga människor som inte har någon möjlighet att köpa glasögon.

Inför varje resa har man ett uppstartsmöte på Synoptiks huvudkontor här i Stockholm. Dels för att lära känna varandra och dels för att paketera alla glasögon och gå igenom resan. Ofta kommer ambassadören för det land man ska besöka och berättar om landets traditioner och annat.

Man är borta 2-3 veckor och vid varje resa försöker man få in någon dags turism efter veckorna man har arbetat. När vi skulle till Peru så fick alla en förfrågan om man ville stanna kvar i 5 dagar (tror jag det var) och i så fall så skulle man betala in 8000 pickadoller. För mig var det en självklarhet så jag pyntade in pengarna.

På uppstartsmötet kom Perus ambassadör och hans danska hustru. Till saken hör att jag är noll, n o l l, intresserad av kulturella byggnader och annat skit. Jag är en sån som; när man besöker exempelvis Wasa-museet så är jag typen som tittar på skeppet och säger ”oj, jösses, coolt”, sen är det klart. Till skillnad från maken som går igenom varenda jävla spiks historia i alla montrar och läsare alla plaketter både bak- och framlänges. För mig räcker det alltså med själva konstaterandet att något är magnifikt. Orka gå igenom allt i detalj. Således är jag inte särskilt bevandrad av sånt som finns på världsarvslistor etc.

Så, tillbaka till mötet. Ambassadören frågar om vi ska turista något. Vi är flera som valt att stanna kvar och göra det och han frågar om vi möjligen ska till Machu Picchu. Flera svarar exalterat ”ja” och jag tittar ner på vårt papper. Har noterat nånstans att det är just precis det stället som är anledningen till våra extra dagar i Peru. Jag sitter tyst och funderar. Känner ju igen namnet men tänker att det är nån sorts jäkla pyramid eller nåt. Boring, men jag har ju sagt ja och betalat. Alltså är man en i teamet och hänger på. Där och då förstår jag av snacket att det är nåt berg av något slag. Tänker att ”8000 tusen spänn för att stå bland några jävla buskar på ett berg … suck”. Var noll sugen men jag är bra på att bita ihop så det skulle säkert lösa sig.

Vi åker iväg och hela resan blir som vanligt en otrolig upplevelse.(Jag en kategori här i bloggen som heter ”Peru 2017” om ni vill läsa mer om hela resan.)Vi gör vårt jobb, avslutar och säger hejdå till de som valt att åka hem. Sen åker vi till en liten by nånstans i närheten av Machu Picchu. Vid det här laget hade jag googlat lite och förstått att det här minsann var något extra. Fortfarande sjukt osugen men galet glad över sällskapet, hängde jag på.

Kan ju säga så här. När jag väl stod där uppe på Macchu Picchu så insåg jag vad övriga världen pratar om. Herrejävlar vilken fantastisk upplevelse.

21752355_10155293920699262_2550906130543099341_n-1
Här står jag nästan allra högst uppe och jag minns så otroligt väl hur jag tänkte att jag var så jäkla tacksam över att jag sällan tackar nej till saker som jag egentligen inte är särskilt intresserad av.

Det här minnet kommer jag bära med mig tills jag kolar vippen, that’s for sure!

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Om hemlösa och glädje

/

IMG_9822
I veckan var det invigning av Sveriges första fritidsgård för hemlösa pensionärer, ”Gården”.
IMG_9817
Egentligen är det förjefligt att det ens ska behöva finnas men när inte politikerna och kommunansvariga vill öppna sina ögon, så får vi i övriga samhället ta tag i saken. 
IMG_9813
Vi har fortsatt soppkök onsdagar och söndagar och Gården har öppet 12-23.30. Eller ja, just nu kör vi inte fullt ut på kvällarna utan vi smyger igång det. 
IMG_9826
Det här projektet hade aldrig gått om det inte vore för tusentals privatpersoners hjälp med att swisha/bli månadsgivare samt de företag som hjälpt till fysiskt eller ekonomiskt.
IMG_9841
På invigning kom bl a fotbollsspelaren Glenn Hysén och hans fru. Lite senare på kvällen ville de följa med till soppköket och inga blev gladare än vi eftersom många av våra äldre är fotbollsfantaster.
IMG_9852
Båda två blev påtagligt berörda och Camilla utbrast ”men, man kan ju inte s e på flera av dom att dom är hemlösa!”

… och det är just det. Många av våra äldre ser ut som vilken människa på ICA som helst.

IMG_9847
Eller som en vanlig mormor/morfar. Ett par stycken av våra äldre har en bostad men absolut inga pengar över till mat. Givetvis är dom också välkomna. 
IMG_9842
IMG_9835 2
Piff & Puff …. Matte & Mulle, är våra vakter. Ibland dyker det upp inte så jättesnälla människor som vill bråka och då är det bra att dessa killar finns. 
IMG_9851
Benke, en av våra soppköksansvariga. Ett hjärta av finaste guld. 
IMG_9855
Jag och Matte. Han är sambo med Hudvårds-Lena, som jag brukar skriva om här inne. 
IMG_9844
Det kom förbi ett par som ville ge en av våra äldre lite pengar. Han blev så himla glad att han satte sig på knä och böjde huvudet av tacksamhet. 
IMG_5247
Det här är världens finaste gäng, dock fattas det ett par ansikten. Vi har sjukt kul tillsammans och det är en fantastisk sammanhållning. 
IMG_9808
VidDinSida och Optiker utan gränser är nog bland det mest givande jag varit med om. Sådan obeskrivlig ynnest att få vara med och uppleva dessa organisationer.

5
85

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Ellos.se

Well, nu ä r ju hösten faktiskt här

/

… och då är det dags att gå igenom höstgarderoben. Jag gillar höst, men har svårare för det som kommer sen. Det e n d a som är bra med viner är att jag får använda tjocktröjor. Är galen i stickat och kan köpa hur mycket som helst. Det börjar ramla in supermycket snyggt hos Ellos nu och de har dessutom kampanj på en massa. Me like.

IMG_9693

Kolla, kolla, SÅ snyggt!  Särskilt ihop med ”skinn”byxor. 1) V-ringad tröja HÄR, byxor HÄR 2) Kjol HÄR 3) Rundhalsd tröja HÄR

IMG_9694
Sjukt snygg och skön tröja, har den i grått. Du hittar dom HÄR.

IMG_9696
Den randiga hittar du HÄR och den djurmönstrade HÄR!
IMG_9695
Titta så snyggt! Vit skön tröja till en ”skinn”kjol. 1) Tröja HÄR. 2) Kjol HÄR 3)”Skinn”byxor HÄR
IMG_9697
Kul att se att dessa fusktröjor är tillbaka. Minns att dom var poppis för hundra år sedan. HÄR hittar du dom.
b-1

När jag skulle lägga in länkarna här så snubblade jag över den här skjortan. Jäkligt snygg! HÄR

IMG_9698
Jag har ju sällan vanliga kläder på mig hemma utan glider alltid omkring i myskläder. Tycker att dom här ser sjukt sköna ut! HÄR

Min rabattkod ger 33% rabatt på den dyraste varan på ordinarie pris (inklusive externa varumärken)* + 5% extra rabatt på alla nedsatta priser. Giltig mellan 1/9-30/9.  Koden är: 425415

11
26

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00