Mobiltelefon i skolan

Ujuj vilken megadiskussion jag hade med mina kompisar härom dagen. Det började med att Tandläkar-Tove berättade att hennes yngsta dotter börjat ny skola här i hooden i förra veckan och att alla barnen måste lämna in sina mobiler varje morgon.

Det här tyckte jag och några andra var en extremt bra idé men se, en av kompisarna blev tokig. ”ALDRIG I LIVET att nån tar ifrån min unge hennes mobil!” Nu har hon unga vuxna döttrar men när hennes yngsta, idag 19 år, gick i gymnasiet så hade den skolan också som regel att man inte fick ha mobilen. Hon menade på att hon m å s t e kunna komma i kontakt med henne och hon löste det med att låta dottern ta med en gammal telefon och lämna in den, medan hennes vanliga låg i fickan. Jag gick i taket fullkomligt.

Jag anser att det är skolans rätt att kunna bestämma om den ska vara mobilfri, sen om det bara är under lektionstid, eller under hela dagen, det spelar inte mig nån roll, men det är s k o l a n som bestämmer.

Det går alltid att få tag i sitt barn om det är en akut situation men min kompis hade argument såsom att eftersom hennes dotter hade träning i princip varje dag efter skolan så måste hon nås om det var så att hon skulle behöva åka med nån kompis till träningen, eller om det var så att hon hade glömt att ta med sig mellanmål till träningen. Jag, och flera andra av oss, ansåg att det här med planeringen av saker efter skoltid ska ske INNAN man går till skolan. Glömmer man sin mellis … well, tough shit.

Alltså, vi hade ju givetvis en diskussion på mogen nivå men herrejävlar sånt liv det blev! Vi var ett par stycken som dessutom tycker att man ska återinföra ordningsbetyg i skolan. Jag vill till och med att man inför skoluniform. Såsom många elever beter sig idag är åt helvete. Sinnessjukt respektlöst. Jag skulle kunna vara en väldigt bra lärare ur utbildningssynpunkt men aldrig i helvete att jag skulle acceptera en uppkäftig unge. Den skulle åka ut på 0,8 sekunder.

Hur som, för mig är det självklart att man inte har mobilen över huvud taget i skolan. ”Så du tycker inte ens att det är okej på rasterna?” frågade min kompis. Näpp, det tycker jag inte för jag tycker att man ska umgås med sina kompisar då.

Vore himla intressant att höra vad ni tycker om det här.

89
191

Berlin – tur och retur

Tidigare i somras fyllde min kompis och tandläkare Tove 50 och hon passade då även på att gifta sig. Vi var ett par stycken som inte kunde närvara vid hennes möhippa så vi bestämde oss för att lite senare dra till Berlin. Av två anledningar; det är en fin stad och Tove är halvtyska och växte upp där.

Vi berättade dock inte för Tove vad vi skulle göra mer än att hon skulle vara redo ett visst datum samt. Sara, Lena och jag hämtade upp henne här i hooden och på Arlanda mötte vi upp Maria, min fd granne. Ni vet, hon som tejpar upp tavlor i brist på förmågan att hantera hammare och spik!

Jag hade kvällen innan sagt till Tove att hon måste ha en Spotify-lista med Möetley Crue-låtar. Jag kan NOLL om musik men fick för mig att dom spelar skrälligt och vi ville inte att hon skulle höra något. Lyckades också få tag i en rullstol så att hon skulle känna sig bekväm. 

Den absolut ENDA anledningen till att ta ett flyg i ottan är att man får uppleva soluppgången för fifan vad jag har slutat upp med boka as-tidiga flighter. Men, man är ju en teamplayer så det var bara att gilla läget. Kunde dock inte sova på hela natten, inte en endaste blund och d e t har inte hänt sedan jag var typ tonåring. Att man ”dygnade”.

Vi lyckades få på Tove på planet utan att hon hade en aning om vart vi skulle. Först när vi var halvvägs uppe i luften hörde hon när piloten började prata om Berlin.

Kan ju säga att det var fler som inte var så morgonpigga. Sara och Lena sov som grisar. 

Fördelen med att hålla sig till norra Europa är att det tar noll tid att komma fram. 

Jag har varit många gånger i Berlin, för jobbets räkning, men aldrig besökt Checkpoint Charlie.

Obegripligt att det egentligen inte var så många år sedan Berlinmuren revs.

Vi bokade en tur på … ähum … jävlar vad dålig jag är på vatten men på nåt vattendrag som går genom Berlin. Det finns en miljon båtar att hyra, men vi lade en extra peng för att få åka en fin båt och dricka bubbel i riktiga glas. Vädret är mycket varmare än hemma i Sverige. Här är det riktig sommar!

För övrigt är mat underskattat i Tyskland. Lätt att tro att det bara serveras kartoffel men oj vad många bra restauranger det finns. 

Ett av ställena vi åt på var vietnamesisk … tror jag .. och jösses så gott. 

Däremot hade dom svinäckligt kaffe som servererades så här. En liten plåtgrej fylld med kaffe och vatten, som sakta droppade ner i ett glas. Till det så hällde man i kondenserad mjölk.

Jag behöver tips av er på ställen i Europa som man kan göra såna här tripper till. Vi har bestämt att göra det här två gånger om året och i vår är vi sugna på Riga. Vi har alla varit på de vanliga ställena: Barcelona, London, Paris, Prag. Jag har i och för sig varit i Riga men det var många år sedan. Har ni några guldkorn så please: hit me!

42
111

Höstens intressantaste kurs

Bigge brukar prata om att, själen är som en blomknopp när man föds och att man behöver vårda varje kronblad för att det ska slå ut fullt och bli till en vacker blomma som sedan, tack vare att vi sköter om den väl, blommar fullödigt tills vår tid här på jorden börjar ta slut.

Det låter ju flummigt men jag börjar fatta lite vad hon menar. Som det här med kärnvärden. Om inte jag lever mitt liv i samklang med mina kärnvärden så kommer just de kronbladen, som utgörs av mina kärnvärden, att sakta skrumpna ihop och dö – Eftersom jag inte ger dem någon näring. Det är då hon hävdar att man börjar gå runt med en känsla av, tomhet, eller missnöjdhet och besvikelse, ja man kan till och med känna bitterhet över hur livet har blivit. Man är helt enkelt inte nöjd med sin livssituation. Därmed inte sagt att man vet vad man egentligen behöver förändra för att bli nöjd. Någonstans känner man kanske vagt (eller starkt) inom sig att något inte är riktigt 100 men som sagt, man kanske inte riktigt vet vad det är. Hon kom också med ett exempel: “Säg att du, som jag, har omväxling som kärnvärde, och du har ett jobb med en väldigt repetitiv arbetsprocess – då kommer det sakta men säkert att få din själ att vissna lite varje dag.

Har du aldrig funderat igenom och förstått till 100% vad dina kärnvärden är så kanske du ändå inte kan sätta fingret på vad det är som är fel utom att det känns tråkigt.”

Under vår andra coachingsession i förra veckan började vi bena lite mer i vad jag tycker är kul och vad jag behöver i mitt liv för att må bra – ja, alltså då utöver mina kärnvärden som utgör de “första, viktigaste“ kronbladen till blomstersjälen. Vi gjorde det för att det är jätteviktigt att jag, om jag ska hitta ett mål eller förstå vilken typ av lägesförändring, som jag ska jobba mot – så måste det vara något som är så inspirerande och kul att jag inte kan låta bli att göra jobbet. Därför måste jag veta vad som är kul och inspirerande och vad jag vill ha för olika delar i mitt liv, innan vi börjar prata om vad jag faktiskt ska göra längre fram.

Det som är jätteviktigt för mig är:
Få använda min förmåga att kommunicera – oavsett hur jag gör det.

Skrivandet. Jag måste få skriva – oavsett om det är i bloggen eller genom någon annan typ av format – men skrivandet är verkligen viktigt för mig.
Att få hjälpa andra. Jag brinner för att få hjälpa andra människor och det får mig att må bra. Jag tycker om att göra andra glada.
Att påverka. Jag skulle vilja göra skillnad på riktigt. Både för att jag tycker att jag är en person med sunda värderingar och faktiskt en hög moral avseende vad som är rätt och fel i ett samhälle men också för att det finns så många saker som skulle behöva förändras och förbättras.

Och till sist då – struktur, ordning och reda. Alltså det finns inget bättre än att få sätta tänderna i något som är oorganiserat och styra upp det!

De ovanstående kallade hon för mina intressen, som till och med kan vara passioner och dessa utgör också kronblad i blomman. Inte lika stora och tungt vägande som kärnvärdena men ändå nog så viktiga för mitt välbefinnande.

Och dessa intressen måste jag också ta med i beräkningen när jag börjar fundera över mitt kommande liv. Det här är så intressant för jag började också tänka på om det fattas något i mitt liv – jag har inte kommit på något ännu, men tankarna börjar verkligen snurra.

Det här bär mig emot att erkänna att den här mumbo jumbon är intressant när man börjar gräva i det och jag kan riktigt se Bigges självbelåtna flin framför mig när jag skriver det här! Det verkade som ni tyckte det också med tanke på era kommentarer och de DM’s som jag har fått i mitt förra inlägg om det. Jag frågade därför Bigge om det gick att göra något för er under en dag och jaha, det visar sig att hon redan brukar köra den här typen gruppevent och det skulle hon gärna göra ihop med mig och träffa några av er om det skulle vara intressant? Så då utgick från hennes event och så skapade vi detta gemensamt. Det enda vi INTE var ense om var titeln så det blev båda.

Vem är du – egentligen?
– En inspirerande dag med fokus på personlig utveckling  (Bigges titel)

LÖS PROBLEMET! (Min titel)
Sen var vi dock eniga om det som följer:

Vill du bli inspirerad och känna hur du kan ta kontrollen över din egen situation? Kanske lösa ett problem med en relation, förändra din arbetssituation eller uppnå den där drömmen du alltid har haft? Då ska du komma till mig och Bigge den här dagen.

Tillsammans har vi skapat en dag med lika delar föreläsning och workshops där vi både, via humor och igenkänningsfaktor, delar med oss av personliga saker men där Bigge, som sen 2007 är utbildad coach på Skandinaviska Ledarhögskolan, också lär ut coachingmetodiken och hur du identifierar dina egna kärnvärden, styrkor och målsättningar.

Du är själv med och interagerar i övningar med de andra deltagarna så du kan utan problem komma själv, då vi hela tiden delar in er i nya, olika par eller nya, olika grupper.

Dagen är tänkt att inspirera dig, ge fördjupad kunskap om dig själv och även tillhandahålla verktyg för att du bättre ska kunna hantera förändring, jobbiga situationer eller som sagt, rentav bara kunna nå den där drömmen du alltid har haft.

Var: Vi träffas i Idun Minerals lokaler på Ölandsgatan 42 i Stockholm
När: 30/9 kl 11-17
Vad ingår: Vi bjuder på en lättare lunch, fika, kursens skriftliga underlag samt en goodiebag från Idun Minerals/Ida Warg Beauty med produkter till ett värde av 1600 kr  OCH en underbar dag med skratt, värme och förhoppningsvis många nya, inspirerande tankar.

Kursens innehåll:

Kärnvärden– Under den här punkten fokuserar vi på hitta det som betyder allra mest för just ditt välbefinnande

Intressen/Passioner– Vad gör dig glad och vad är du intresserad av? Alternativt – vad skulle du vilja testa på?

Styrkor– Vilka styrkor har du – eller för den delen önskar du att du skulle ha?

Nuläge– Här tittar vi på vilken typ av nuläge du befinner dig i och identifierar vilken del du ska fokusera på.

Målsättning eller önskat läge– Här kopplar vi ihop ditt nuläge med dina kärnvärden, intressen och styrkor och hittar den målsättning eller det önskade läge som verkligen drar och lockar dig till sig.

Hinder– Vi identifierar vilka hinder du behöver ta dig runt, gå igenom eller ta dig över.

Resurser– Vilka resurser har du omkring dig?

Delmål-Målet med kursen är att du ska komma hem med rimliga delmål att starta upp med samt nya tankar och idéer men också nya verktyg att hitta ytterligare insikter. Insikter som kanske inte hinner komma under dagen – men väl på längre sikt.

Vad tror ni om det här? Det jag lova är att det blir en dag med mycket skratt! Bigge har fixat en länk för anmälan och den hittar du HÄR.

14
67