ANNONS
Integritet på Tailsweep

Jag tänker att jag måste förklara en sak

/

Jag fick den här kommentaren från Karin, en av mina kloka läsare … men som sällan håller med mig, haha!

(Hennes kommentar avser mitt inlägg om att vi köpt in en massa kläder och skor till våra hemlösa.)

”Jag förstår att det känns bra att köpa och ge nya kläder men kläderna blir använd så fort de tas på och det finns mängder med kläder som kan återbrukas. Hela kön skulle på en gång kunna få en komplett garderob som inte skulle kosta en krona. Skor, strumpor och underkläder nytt. Övrigt finns massor av återbrukat i nyskick. Tänk hur snabbt det blev överfullt med kläder till Ukraina. Folk har mängder hemma. Ett sätt att få pengarna att räcka längre för en förening som er.”

Jag kan förstå Karins resonemang, men som jag svarade henne: Våra hemlösa får väldigt mycket second hand-kläder, och det är ju jättebra, men vi har bestämt att en del av de pengar vi får in m å s t e gå till nya fräscha kläder.

Det här kan man naturligtvis ha många synpunkter på men jag undrar stilla om det finns någon människa över huvud taget som går omkring i 100% second hand? Bara för att man är hemlös så ska man inte kunna få nya fräscha kläder? Visst, miljötänk i all ära, men att låta våra hemlösa bära ett 100% ansvar över det är för oss inte rimligt.

Vi är dock väldigt noga med att köpa in kläder till nedsatta priser, så klart. Av en händelse hittade jag för en tid sen en webbshop som heter StadiumOutlet, och som visat sig var en guldgruva. Mycket bra grejer till låga priser.

Jag har tidigare gjort misstaget att köpa in t ex asbilliga skor från en ”billigaffär” som visat sig bara hålla ett kort tag. Ingen större idé alltså och därför köper jag nu gympadojjor och sandaler i lite bättre kvalitet, men till låga priser på just StadiumOutlet.

Det här med skor är väldigt viktigt … har vi upptäckt. Det är helt värdelöst att ge våra hemlösa billiga skor med tanke på att de går hundratals mil om året. Det blir dyrare i längden.

Så, att vi ger våra hemlösa nya t-shirts, fleecetröjor, skor, strumpor och jackor, ryggsäckar mellan varven är en av anledningarna till att ingen av oss volontärer får betalt för vårt arbete. Vi har bestämt att det ska vara så just för att så mycket som möjligt av de ni skänker ska gå till våra hemlösa och fattigpensionärer.

Vi är för övrigt väldigt noga med till vem vi delar ut till. Det har tidigare förekommit att vissa säljer nya saker de fått av oss för att överleva, och därför har vi slutat med allmänna utdelningsdagar. Jag har järnkoll på vilka vi delar ut till, just för att de som verkligen är i behov ska få.

Så här ser min bil ut 365 dagar om året. Skor, kallingar, strumpor, t-shirts, underställ, ryggsäckar, fleecetröjor, plåster och Alvedon. Jag har ett litet lager hemma i källaren som jag plockar ifrån efter behov. Skriver upp alla jag ger till för att ha koll.

Man får naturligtvis tycka vad man vill om hur vi gör det här men vi ser alltid till de hemlösas bästa. Alltid. Liksom alla vi andra som har ordnade liv så förtjänar de åtminstone ett nytt klädesplagg då och då.

Glädjen i deras ögon över ett par nya skor, eller strumpor/kalsonger är obeskrivlig.

… och för er som undrar: ja, vi kommer skaffa oss ett 90-konto men allt tar tid. Alla som jobbar med VidDinSida har heltidsarbeten och då organisationen växer lavinartat så tar minsta lilla extremt mycket tid varför vi inte har prioriterat just ett 90-konto.

Men, det kommer.

25
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00