ANNONS
Integritet på Tailsweep

En viktig bok – för en viktig orsak

/

Jag har en kompis som är särskilt viktig i mitt liv. Hon har skrivit en väldigt, väldigt bra bok om hur hon som ung tjej kom till Stockholm, hamnade i mediavärlden och blev utsatt för en våldtäkt av en mycket känd profil.

Det här har ju knappast undgått någon. Hon blev stämd för förtal och liksom alla vi andra som har åtalats för grovt förtal de senaste 3 åren, så fälldes hon. Det var väntat men för oss dömda handlar det om att lyfta ett problem, att få stigmatiseringen kring sexuella övergrepp att minska. Att ha rätten att berätta om sitt liv.

Cissi gav ut boken i Norge och mannen stämde henne där. Samma dag som hon skulle flyga över dit och vara i karantän under fem dagar, inför rättegången, så drog han tillbaka det. Med den officiella ursäkten om att han inte trodde att hon skulle betala det skadestånd hon säkert skulle bli fälld att betala.

Kruxet var bara att i Norge har man en helt annorlunda lagstiftning vilket mycket sannolikt hade inneburit ett frikännande för Cissi. Det här måste herrn i fråga ha fått reda på i sista sekunden. Han blev i stället skyldig att betala flera hundra tusen för Cissis advokatkostnader. OJ så himla tråkigt.

Img 7195.jpg

Men, det var inte det jag skulle prata om nu. Cissi anmäldes till JK (justitiekanslern) för grovt förtal och tryckfrihetsbrott. Här måste jag kanske förklara lite: det är alltså staten som stämmer Cissi för hennes självbiografi. Staten åtalar henne en gång till för samma brott.

Trodde inte att man kunde bli åtalad två gånger för samma sak.

Img 7233 2.jpg


Rättegången är satt nu i höst. Hennes första rättegång är överklagad och kommer gå upp i Hovrätten i början av nästa år.

Cissi skrev det här på sitt instagram härom dagen.

”Min bok kanske snart inte finns mer.

Inom kort ska tingsrätten besluta om staten ska konfiskera alla kvarvarande exemplar av min bok, alltså de som finns kvar i lager både hemma hos mig och hos återförsäljare. Anledningen är att min självbiografiska bok ”Allt som var mitt” är den första boken i Sverige på över 55 år som åtalas för tryckfrihetsbrott och förtal – av JK (justitiekanslern). Jag har gett ut boken själv, fått enorm respons och är oerhört stolt över att jag orkade och vågade; trots allt massivt motstånd.

Som kvinna i Sverige på 2020-talet anses det alltså alltför farligt och kontroversiellt att ge ut en bok där en man kan identifieras som våldtäktsman.

Men min bok handlar om väldigt mycket mer än så, den handlar väldigt lite om (i boken icke namngivna) mannen i fråga. Den handlar om att stappla in i vuxenlivet som småstadstjej med stora drömmar, den handlar om att bli utsatt för maktmissbruk som skakar hela ens värld, misstros av i princip hela ens omgivning, om att vara på botten och kravla sig upp… Och om att stämmas och dömas av svenska staten för att man berättar. Den handlar om så många unga tjejer som tvingats leva sina kvinnoliv på liknande sätt.

Vill du ha ett ex av min bok innan den (på allvar, fattar att det låter som ett dåligt skämt) inte finns längre, indragen och konfiskerad av polisen som kommer hem till mig och gör husrannsakan, så ska du köpa den nu. Väldigt snart kan det som sagt vara försent och böckerna som finns kvar är brända eller inlåsta av rättsapparaten.

Jag väntar bara på att återförsäljare ska sluta sälja den, av rädsla och stress över situationen. Så om du alltså vill ha ett exemplar (finns både signerade och pocket kvar) ska du klicka på länken här nedan och beställa

👇

Delar av vinsten skänker jag fortsatt till tjej- och kvinnojourer och deras livsviktiga arbete. Tusen tack för ditt stöd”

Det här handlar inte om att hon vill kränga böcker för att tjäna pengar, dom har hon bra av ändå. Det handlar om rätten att få berätta sin historia. Samma rätt som jag också vill ha. Samma rätt som alla borde få ha. Jag var med på hennes rättegång och kan säga att den var ett skämt på riktigt och jag vågar påstå att den som tvivlade innan, inte gjorde det efteråt.

Det är också en intressant aspekt att vi är det enda västerländska landet, mig veterligen, som har den lagstiftning vi har kring grovt förtal. En lag från 50-60-talet och som inte alls går hand i hand med den sociala och digitala förändring som skett i vårt land.

HÄR kan ni köpa boken, eller ladda ner den. Jag har beställt flera stycken för att ge bort.

Img 7196.jpg
39
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00