När man har fina vänner

Under många år var jag utställare på Formex, en inredningsmässa för inköpare. Två gånger året. När man ställer ut så har man många montergrannar och man lär känna väldigt många människor.

En av dom var Maria, som äger Reunion Home på Österlen och i Malmö. Jag skriver lite då och då om henne eftersom jag är galet glad över att hon har: varit på toppen, nere i gyttjan men nu, efter mycket slit, är på en topp i form av en platå. Det vill säga, hon kommer mest troligt inte ramla ner igen. Sjukt lycklig för hennes skull. 

Maria var den som tog in den marockanska keramiken i Sverige för hundra år sedan och det tokexploderade. ALLA köpte.

Idag har det så gott som passerat och hon ägnar sig främst åt linnekläder, inredning och skitsnygga/bekväma utemöbler i järn.

I alla fall. För hundra år sedan köpte jag ett gäng keramiktallrikar av henne. Med åren har de slitits ut och till slut hade jag bara en kvar. En assiett. Eller ja, något större än en assiett men perfekt för mig som är Gastric Bypass-opererad då jag inte kan äta stora portioner.

Trots att jag varit extremt rädd om den så har den gått sönder på flera ställen.

Jag har klistrat ihop den på flera ställen. För nåt år sedan så sa jag till Maria: ”om du åker till Marocko vid nåt tillfälle, please köp en ny assiett till mig!” Hon har gjort business med Marocko i över 20 år … så det lovade hon.

För några veckor sen messade hon och skrev att hon glömt bort en sak till mig ”men jag skickar i morgon!” Jag förstod direkt att det var en tallrik men när paketet kom blev jag konfunderad. Det var en smula stort.

I det låg det 12 st tallrikar!

Nu kommer dom räcka ända tills jag kolar vippen.

Jag tycker väldigt mycket om att göra människor glada och hjälpa på alla sätt jag kan. Är inte alls bättre än någon annan men jag blir så himla glad när någon gör nåt för mig.

Det är då jag verkligen blir påmind om vilka fina vänner jag har!

18
147

En annan kunnig persons åsikt

Helgens inläggom SVT’s nya serie ”Sanningen om hudvård” väcker sannerligen mångas åsikter.

Dominika Newelska är en av Sveriges mest ansedda make up-artister med en gedigen branschutbildning och jag kopierar hennes inlägg från Facebook rakt av, eftersom det är ytterligare någon som vet vad hon pratar om.

Jag hade inte planerat att ge mig in i att kommentera detta program, men jag känner tyvärr att jag måste.

Jag har en enorm yrkesstolthet i min titel auktoriserad hudterapeut (utöver att jag är CIDESCO-certifierad makeupartist och hårstylist).

Häromdagen sändes ett program, ”Sanningen om hudvård”, som lett till att både jag, och många av mina kollegor i branschen fått frågor.

Jag känner lite såhär;

Jag tycker att programmet brister på många sätt.

Till exempel testet med ingrediensen retinol.

Dels är testpersonerna inte rätt målgrupp för testet av retinol, och dessutom används ingrediensen på ett helt felaktigt sätt.

Hade man frågat någon kunnig inom området (tex en auktoriserad hudterapeut) så hade man fått lära sig:

1. Retinol bör vänjas in genom att börja med var tredje/varannan kväll.

2. Man ska ALLTID komplettera med spf på dagtid (spf bör man ha året runt även om man inte använder retinol).

3. Se över den övriga rutinen vid invänjandet av retinol.

Produkterna med retinol JÄMFÖRS också med fukt och fett, trots att ingrediensen har helt andra effekter i hudvård. Retinol kan inte användas som ensam ingrediens, utan ska KOMBINERAS med fukt/fett. Alltså är jämförelsen helt orimlig. Man mäter resultatet efter bara 8 veckor, trots att retinol är en ingrediens som man bör ge åtminstone 12-16 veckor för att se resultat.

Man jämför en kräm med ett serum för att mäta vilken produkt som ger bäst effekt i mått av fukt. En kräm kommer alltid vinna här, då de två har helt olika effekt och absorption.

Ni vet talesättet att jämföra päron och äpplen? Exakt, det går ju inte..

Kan lista tjugo saker till som jag tycker var felaktiga i programmet

Vi kan alla tycka olika, med all respekt, och jag fattar att många är nöjda med det man använder, och så ska det naturligtvis vara, men att man felaktigt hävdar saker som är direkt olämpligt och därmed kan leda till stora problem, det är DET jag och andra skönhetsintresserade vänder oss emot.

Och det är forfarande så att jag köper produkter ENDAST för innehållet och den påverkan det har på min hy. Inte för vad det står för märke på burken. Det finns flera märken som utanpå ser helt oansenliga och lite tråkiga ut, men som gör underverk. Reserol är ett ypperligt exempel på det.

Sen har vi de som säger att man inte behöver krämer och annat för ”det har funkat med tvål och vatten i hela mitt liv och krämer är bara till för att företag ska tjäna pengar på oss människor”. Ja, men det är ju jättebra om det har funkat men vad dessa människor glömmer en smula är att vår miljö har förändrats väsentligt de senaste 50-60 åren.

Utsläppen och annat påverkar oss enormt och så även klimatet. Tror man t ex att man kan använda samma kräm året om, så kan man så klart göra det men för att huden ska må så bra den kan, då måste man anpassa sig efter klimatet eftersom det är precis det huden gör.

Givetvis är skönhetsbranschen lukrativ och det handlar om mycket, mycket pengar men för att på riktigt få reda på vad ens hy behöver så bör man besöka en auktoriserad hudterapeut.

27
42

Jaha .. det här var ju inte jättekul

Tur att man har kompisar och läsare som har koll. Synd bara att jag inte kollar upp saker innan jag går bärsärk. 


Det var tydligen inte alls ogräs …

Jag är en jävla klåpare. Redan igår kväll blev jag upplyst om vad jag har ställt till med. 

Okej, jag inser att jag ska hålla mig inomhus i fortsättningen. Måste bara få tag i nåt företag som kan fortsätta att röja och rensa upp min röra.

11
45