ANNONS

En annan kunnig persons åsikt

/

Helgens inlägg om SVT’s nya serie ”Sanningen om hudvård” väcker sannerligen mångas åsikter.

Dominika Newelska är en av Sveriges mest ansedda make up-artister med en gedigen branschutbildning och jag kopierar hennes inlägg från Facebook rakt av, eftersom det är ytterligare någon som vet vad hon pratar om.

Jag hade inte planerat att ge mig in i att kommentera detta program, men jag känner tyvärr att jag måste.
Jag har en enorm yrkesstolthet i min titel auktoriserad hudterapeut (utöver att jag är CIDESCO-certifierad makeupartist och hårstylist).
Häromdagen sändes ett program, ”Sanningen om hudvård”, som lett till att både jag, och många av mina kollegor i branschen fått frågor.
Jag känner lite såhär;
Jag tycker att programmet brister på många sätt.
Till exempel testet med ingrediensen retinol.
Dels är testpersonerna inte rätt målgrupp för testet av retinol, och dessutom används ingrediensen på ett helt felaktigt sätt.
Hade man frågat någon kunnig inom området (tex en auktoriserad hudterapeut) så hade man fått lära sig:
1. Retinol bör vänjas in genom att börja med var tredje/varannan kväll.
2. Man ska ALLTID komplettera med spf på dagtid (spf bör man ha året runt även om man inte använder retinol).
3. Se över den övriga rutinen vid invänjandet av retinol.
Produkterna med retinol JÄMFÖRS också med fukt och fett, trots att ingrediensen har helt andra effekter i hudvård. Retinol kan inte användas som ensam ingrediens, utan ska KOMBINERAS med fukt/fett. Alltså är jämförelsen helt orimlig. Man mäter resultatet efter bara 8 veckor, trots att retinol är en ingrediens som man bör ge åtminstone 12-16 veckor för att se resultat.
Man jämför en kräm med ett serum för att mäta vilken produkt som ger bäst effekt i mått av fukt. En kräm kommer alltid vinna här, då de två har helt olika effekt och absorption.
Ni vet talesättet att jämföra päron och äpplen? Exakt, det går ju inte..
Kan lista tjugo saker till som jag tycker var felaktiga i programmet
🤷🏻‍♀️
Vi kan alla tycka olika, med all respekt, och jag fattar att många är nöjda med det man använder, och så ska det naturligtvis vara, men att man felaktigt hävdar saker som är direkt olämpligt och därmed kan leda till stora problem, det är DET jag och andra skönhetsintresserade vänder oss emot.
Och det är forfarande så att jag köper produkter ENDAST för innehållet och den påverkan det har på min hy. Inte för vad det står för märke på burken. Det finns flera märken som utanpå ser helt oansenliga och lite tråkiga ut, men som gör underverk. Reserol är ett ypperligt exempel på det.
Sen har vi de som säger att man inte behöver krämer och annat för ”det har funkat med tvål och vatten i hela mitt liv och krämer är bara till för att företag ska tjäna pengar på oss människor”. Ja, men det är ju jättebra om det har funkat men vad dessa människor glömmer en smula är att vår miljö har förändrats väsentligt de senaste 50-60 åren. Utsläppen och annat påverkar oss enormt och så även klimatet. Tror man t ex att man kan använda samma kräm året om, så kan man så klart göra det men för att huden ska må så bra den kan, då måste man anpassa sig efter klimatet eftersom det är precis det huden gör.
Givetvis är skönhetsbranschen lukrativ och det handlar om mycket, mycket pengar men för att på riktigt få reda på vad ens hy behöver så bör man besöka en auktoriserad hudterapeut.
27

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00