ANNONS

En dokumentär om oss som vågar

/

I dagarna släpptes en dokumentär som handlar om en f d komiker.  Han har blivit blivit anmäld ett antal gånger för våldtäkt men vid den senaste rättegången, som jag också var med på, gick han fri. Just nu är han anmäld för ytterligare en våldtäkt som ska upp i rätten.

Jag har en hel del att säga om den här mannen. En hel del som kommer direkt från olika hästars mun och alltså inte är någon femtehandsinformation. Tänker inte gå in i närmare detaljer men däremot vill jag tycka lite om SVT som har beställt den här dokumentären. 

Skärmavbild 2021-04-06 kl. 20.27.16
SVT tycker på allvar att man ska sända en dokumentär i TVÅ delar om en man som har blivit anmäld för sex våldtäkter, fyra fall av sexuellt ofredande, ett olaga hot och ett köp av sexuell tjänst, och som i den får utrymme att sitta och gråta ut över vad han har ”blivit utsatt för!?

Skärmavbild 2021-04-06 kl. 20.47.33

Att SVT väljer att sända den här dokumentären gör mig på riktigt kräkfärdig.

Helena Olsson: är du helt jävla felvaggad?!

En våldtäkt har sällan eller aldrig vittnen. Det är extremt, EXTREMT, svårt att vinna ett sådant mål rättsligt och bara det faktum att kvinnor v å g a r anmäla är oerhört starkt. Samtidigt ger det klara signaler att det inte lönar sig.

När jag fick min dom så var min dotters första reaktion: ”Mamma, den här domen signalerar bara att man inte ska anmäla sexuella övergrepp.” 

Det är extremt ovanligt att ett offer ljuger hela vägen till en rättssal. Extremt. Det är väldigt viktigt att folk är medvetna om det. Visst, det finns lågväxlade som anmäler påhittade våldtäkter lite här och då men går man så långt att det blir en rättegång så är det som sagt ytterst ovanligt att det är ett hittepå-case. Den manglingen offret utsätts för är ingen lek och poliser som jobbar med förundersökningar är otroligt skickliga vilket gör att det är tämligen lätt för dom att genomskåda någon som kommer med falska uppgifter.

För inte så länge sedan satt en annan känd figur i media och tyckte synd om sig själv över att en känd ”instagramprofil” anklagat honom för en våldtäkt. Hon anmäldes för grovt förtal, och förlorade. Cissi Wallin. Min kompis. Stark och modig som få.

Är det inte väldigt märkligt att media klassar henne som persona non grata? Hon har inte fått komma till tals över huvud taget på samma sätt som dessa stackars män. Ingen av de kvinnor som har anmält dom här männen har fått komma till tals.

Skärmavbild 2021-04-06 kl. 20.47.18

Jag blir så oerhört matt av det här.

Cissi och journalisten Maria Sveland har nu starta en Go found me-insamling. Detta då de vill göra en #metoo-dokumentär som även kommer inbegripa oss som är dömda för grovt förtal, och som har vågat berätta. Kvinnor som kommer kunna vara helt anonyma medan jag, Cissi och ett par till, väljer att inte vara anonyma i den. Vi är ju liksom redan ”damage goods”.

När jag skrev det här inlägget igår kväll så hade det kommit in 170.000 kr bara på några få timmar. En dokumentär kostar ganska mycket så varje enkrona räknas.

Vill ni bidra med en slant så får ni väldigt gärna göra det: HÄR

25

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00