ANNONS

Pedofiler i vår vardag

/

Jag vill tacka;

Ann Tranefalk, Lisbeth Tolfes, Liz Berglund, Cathrine (okänt efternamn) med kollegor på NOA, Nationella Operativa Avdelningen i Stockholm, som jobbar med sexuella övergrepp på barn.

Tack även till kammaråklagare Emelie Källfelt och Annika Wennerström.

För att ni finns.

Ett särskilt tack till Mats Ågren och Camilla Skagerström som har gjort den här dokumentärserien.

Igår fick jag tips av Mia Törnblom att titta på en ny dokumentärserie på SVTPlay som heter ”I förövarnas spår”. Den handlar om ovan fantastiska människors arbete med att jaga pedofiler på nätet.

Jag och 29-åringen tittade på två av de första avsnitten sen var jag tvungen att pausa. Det handlar om en ung mamma som begår övergrepp på sina två döttrar, för att sälja materialet vidare till de som är villiga att betala. Och det är många. Gudskelov får man givetvis inte ta del av något av det som filmas och fotas, men får följa med utredarna i deras razzior, spårningar på nätet för att jaga pedofilerna.

IMG_1272
Det som slår mig är hur dessa kvinnliga utredare (och även manliga) orkar gå upp varje dag och fortsätta dag ut och dag in. För de letar  små nålar i enorma höstackar. Som någon av dom säger i dokumentären: ”Vi skulle kunna starta 100 utredningar i veckan”. Då kanske man förstår magnituden av det här. Och då pratar vi bara Sverige. Problemet är att det finns noll resurser. För att politiker och andra ansvariga vägrar fatta allvaret.

Under de senaste åren har jag haft förmånen att få delta i en konferens arrangerad av företaget NetClean/Brightwood. Man bjuder in experter från hela världen där man berättar om hur man tillsammans, eller envar i varje land, arbetar för att komma åt förövarna på nätet.

Den som alltid är mest intressant att lyssna på är Interpols avdelningschef för just sexförövare, Björn Sellström. Fyfan vilka historier han berättar om sin vardag.

Pedofilen i den här dokumentärserien (så långt jag sett så handlar det ännu bara om en) är en vanlig familjeman och det är precis det här alla ni därute måste förstå: pedofiler ser inte ut på något speciellt sätt. Det kan vara din granne, din arbetskamrat, mannen bakom charkdisken.

Eller till och med din man.

23
117

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@MonasUniversum
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00