ANNONS

Tänker att jag ska förklara lite om hur det funkar med reklamlänkar

/

Får lite frågor om affiliatelänkar och samarbeten och tänkte berätta hur det fungerar.

Gjorde ju ett inlägg i helgen om schampo på Åhléns där jag länkade. Jag inledde med att skriva att jag varit på Åhléns och upptäckt att dom hade kampanj på just det schampot. Jag reklammarkerade inlägget med ”Betalt reklamsamarbete med Åhléns”. Då var det en vaken läsare som undrade hur fasen jag kunde ”upptäcka att de hade en kampanj” för att stunden senare skriva ”betalt reklamsamarbete”. Jag är ju så van vid det här men fattade direkt varför det såg aningen icke trovärdigt ut och var tvungen att förklara för läsaren … liksom jag vill göra för er övriga nu också.

Att driva en blogg tar mycket mer tid än vad folk tror, man är ständigt på jakt efter ämnen att skriva om. Innan det här med min dotter uppdagades var jag, bortsett från jäkligt rolig, väldigt duktig och bloggade tre gånger om dagen. Morgon, lunch och middag. År ut och år in. Sen öppnades helvetesgapet och jag tappade fotfästet helt. Trodde aldrig att jag över huvud taget skulle orka att fortsätta men med hjälp av vänner och gamla trogna läsare, som peppade mig, återfick jag lusten, även om jag inte på långa vägar är lika rolig som förr. Plus att jag oftast numer bara bloggar en gång om dagen.

Hur som. Det här är en stor inkomstkälla och då kan man fråga sig v a d det är man tjänar pengar på. Till att börja med så är det reklam i alla inlägg. Alltså annonser. I och mellan inläggen. Sjukt irriterande, jag vet, men ett nödvändigt ont. Bonnier styr över dom och jag har ingen koll på vad som kommer upp.

Jag tjänar pengar på att ni läsare klickar på dessa annonser … och köper man något via det klicket så tjänar jag mer. Olika belopp beroende på a) hur många läsare man har b) hur pass ”köpkraftiga” läsarna är. Alltså, om man har 300.000 läsare så betyder inte det alls nödvändigtvis att den bloggaren per automatik tjänar mer pengar än jag, eller nån annan i samma storlek som jag. Det handlar väldigt mycket om trovärdighet. Jag kan te x inte göra reklam/samarbeten om bodylotion för det är flera av mina läsare som har järnkoll på att jag aldrig använder det. Alltså blir det ju helt galet och uppenbart att jag bara skulle göra samarbetet/reklamen för att tjäna pengar. Jag funkar inte så och ni läsare skulle ruttna på mig eftersom min trovärdighet skulle sjunka i botten på två sekunder.

Samarbeten som innebär t ex casinospel går fetbort. Fick ett galet bra erbjudande för ett par år sedan men var tvungen att säga nej, även om det sved eftersom ersättningen var sjukt bra, men jag fixade inte det rent moraliskt. Jag skulle aldrig någonsin göra reklam/samarbeten med något jag själv inte kan stå bakom. Så är det nog för alla seriösa bloggare. Den här jäkla skinrollern från Oslo Skinlab, eller vad den nu kommer ifrån t ex: jag har av varenda hudvårdsspecialist fått lära mig att man absolut under inga villkor ska hålla på med sånt hemmavid. Det ska utföras av utbildad personal och under kontrollerade former. Det har med andra ord aldrig varit svårt att säga tack, men nej tack när jag har fått förfrågningar om samarbeten med dom.

Tillbaka till affiliatelänkar och hur det fungerar. Jag har ett par olika samarbeten med företag som jobbar med affiliates. Alltså: ett av dessa företag har bl a Ellos som kund. Jag älskar Ellos och därför är det inga som helst konstigheter för mig att göra reklam för deras utbud. Antingen ansöker man själv om att få bli samarbetspartner, eller så får man en förfrågan. Alla man gör affiliates med har en lägstanivå när det kommer till ersättning. Många jobbar med så kallad klick-ersättning, det gör inte jag när det handlar om produkter jag länkar till. Då är det alltid provision. Är man duktig så kan man deala till sig en bra provision. Man kanske börjar på 8-10% som oftast är standardersättningen, men jobbar upp sig till 15-20-25% av försäljningen.

Rent teknisk fungerar det så här: jag kanske länkar till en blus, och ni läsare klickar på länken men tycker inte att just den blusen var så snygg ändå, men hittar ett par byxor istället och köper dom. Eller en cykelpump. Då får jag ändå min provision. Hänger ni med?

Sen till reklammarkeringen. Jag är svinnoga med att reklammärka mina inlägg om jag har ett uppgjort samarbete av vad slag det än må vara. PROBLEMET med just affiliatelänkar är att jag ju omöjligt kan veta om ni handlar något. Dock markerar jag ändå inlägget med ”Betalt reklamsamarbete med Ellos”, eller vilka det nu är. Eller bara: ”Betalt reklamsamarbete”. Har även en: ”Reklam för mina egna produkter” som avser min webbshop.

Förr räckte det med att det stod ”Inlägget innehåller reklamlänkar”. Det gör inte det nu. Om inte annat så har man gärna svångrem, hängslen och säkerhetsnålar för att inte nån ska bli irriterad och anmäla en till Reklamombudsmannen. Jag har alltid mina reklammarkeringar direkt under rubriken då den infon ska komma i n n a n reklamtexten/länkarna kommer. (Jag bestämmer också själv hur ofta jag vill göra den här typen av inlägg och har nyligen bestämt att jag kommer har två sådana inlägg i veckan. Ungefär.)

Det är mycket enklare vid rena samarbeten: alltså när ett företag kontaktar mig och vill betala för ett specifikt inlägg. Då fakturerar jag dom efteråt. Just affiliatelänkar är som sagt svårare då man aldrig vet om nån köper. Jag har haft turen att jag jobber med seriösa affiliateföretag. Ett av de större på marknaden, som jag tack och lov har avstått att jobba med, gick i konkurs nu i sommar och flera influencers förlorade tiotusentals kronor i utebliven ersättning.

Sen har vi en annan viktig grej. Om jag t ex gör reklam för en Ellos-blus som jag har på mig så har jag a l l t i d betalat fullt pris för den. Det är fortfarande bara via klicklänkar som genererar köp från er, som blir min ersättning. Såvida jag inte har ett ”rent” samarbetsinlägg med kanske just Ellos. Att jag som sagt får ett överenskommet belopp för att skriva ett inlägg.

I know, det är kanske rörigt men jag får frågor till och från och ville försöka förklara.

När jag gör reklam för saker UTAN att inlägget är reklammarkerat så betyder det att jag INTE har ett samarbete på något vis, utan bara tycker att det är bra produkter/tjänster. Allt handlar inte om att tjäna pengar. Faktiskt. Hittar jag en svinbra penna .. or what ever …. så vill jag förstås berätta det och rekommendera den. Som med mina ansiktsbehandlingar. Om jag gör en fullt betald ansiktsbehandling hos Ljudmila på Irradiakliniken, så kan jag få en fråga efteråt om vi ska erbjuda er läsare rabatt … och då får jag min nästa behandling reducerad. (Vilket jag då givetvis har reklammarkerat som ett samarbete.)

Det här är en jäkla djungel men jag känner mig trygg i det jag gör. Ibland har jag läsare, som inte känner mig, som ifrågasätter och då kan jag bli lite trött. ”Varför har du inte reklammarkerat?” Well, för att det inte är något som helst deal emellan mig och företaget jag skriver om.

Gör jag reklam för tidningen Daisy Beauty, och länkar till dom så gör jag det för att jag verkligen tycker att det är en bra tidning om man är intresserad av smink och hudvård. Jag betalar full prenumerationskostnad och har alltid gjort det.

IMG_7355
Idag är det tisdag och jag ska åka till Uppsala lite senare. Bland annat för att gå på loppisar. Letar som en galning efter ett köksbord. Och en stor matta till matsalen.
IMG_7748
Igår köpte jag den här fina spegeln. 
IMG_7757
Försöker få ordning på vårt sovrum. Här ska en svart spegel upp, samt en stol i samma stil som bordet

15
86

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00