ANNONS

Söndag och soppkök

/

IMG_3646
Igår kväll åkte jag ut till Bredäng (en förort till Stockholm) för att hämta bullar på Preem-macken där. 
IMG_3650
Två gånger i veckan åker vi dit och hämtar nybakade kanelbullar till våra hemlösa. Personalen är alltid så himla trevlig och vi är galet tacksamma för att Frida, som äger macken, gör det här för oss. (Det är inte hon på bilden!)
IMG_3684
Gårdagens andra stora hjältar var ICA Supermarket på Fridhemsplan. De skänkte hela sin salladsbar till oss då folk inte köper det längre pga coronasmittan.
IMG_3654
IMG_3661
Vi fick hur mycket som helst!
IMG_3663
Carro hade brett mackor som vanligt. 
IMG_3659
Vi ”öppnar” 21.00 varje onsdag och söndag men det är alltid gamla som står där och väntar när vi kommer. 
IMG_3676
För att göra det enkelt för oss så låter vi de börja med att äta vad de vill på hamburgerrestaurangen Daisys. Kvällens tredje hjältar. De ställer verkligen upp för oss och låter oss även förvara våra bord där.
IMG_3683
Det hade blivit lite tokigt med kommunikationen så det var bara en person som jobbade men han fixade det galant!
IMG_3675
Efter maten kommer de tillbaka till oss och får kaffe, godis och bullar. 
IMG_3674
Igår var det lite mycket tjafs då obehöriga kom och skulle tränga sig på och just därför har vi alltid vakter. Igår var det Marcus och Matte.
IMG_3686 2
Alla hemlösa älskar Matte. Han pratar alltid fotboll och annat kul med dom. 
IMG_3672
Trubadur-Andreas är vår fjärde hjälte. De gamla blir så glada när han kör igång klassiker. De får önska låtar och Andreas kan de flesta. 
IMG_3682
Matte och Lasse. 
IMG_3664
Innan alla gick så fick de med sig varsin matlåda. 
IMG_3677
Jag lät dom få välja själva och försökte skoja så mycket jag kunde.
IMG_3658
Det här är Hannu. Hans handskar är trasiga och han frågade om vi möjligen hade några till övers. Vi hittade bara dom här fingertoppslösa vantarna i våra gömmor, men han blev så tacksam och menade att han kunde ha dom under sina trasiga handskar. 
IMG_3669
De blir så jäkla glada när när vi skämtar och skrattar med dom. 
IMG_3670
Vi har så himla, himla kul. Ett supergäng som jobbar och jätte-, jättetrevliga pensionärer. Igår kom en kille förbi som kanske var i 35-års åldern. Han kunde ingen svenska men sa att han pratade rumänska, bulgariska och italienska. Plus lite engelska. Han frågade om vi visste om det fanns nånstans att duscha. Det kan man göra på centralstationen men det kostar 40 kr och nu för tiden har man ju f-n aldrig kontanter på sig så jag kunde inte ge honom några pengar. Jag skickade med honom en stor låda mat i alla fall. I normala fall så håller vi oss till pensionärer, det finns andra ställen för övriga som behöver hjälp … men ibland gör vi undantag. Fy fasen så synd jag tyckte om honom. Jävla skitvärld vi har. 
IMG_7981
Det här är Lasse. Jag satt och pratade lite med honom igår. Lasse älskar kakor, bullar och godis så jag skojade lite med honom:

”Lasse för fan, du måste vara försiktig med allt socker, det är inte bra för tänderna ju!”

”Äh, det gör inget för jag har inga tänder kvar!” 

IMG_7988
Jag började asgarva och han fortsatte:

”Du vet, det underlättar ju saken!” Och så log han.

Jag frågade honom lite om hans liv och han berättade att han har varit hemlös i ”50-60 år”. Jag blev helt ställd och frågade varför. Han var lite diffus men sa att han ibland fick bo hos någon ”när dom är borta och måste ha hjälp med att vattna blommorna”.  Han har jobbat i större delen av sitt liv men sen 20 år tillbaka säljer han tidningen ”Situation Stockholm”. Jag frågade varför han inte hade skaffat sig en lägenhet (precis som om det skulle vara det lättaste … suck på mig själv) men hans enkla svar var bara: ”jag har aldrig haft råd”. 

Men alltså. Att ha varit hemlös i större delen av sitt liv. Det här är vansinnigt. Att det ska vara så här.

Vi behöver verkligen hjälp av alla. Vi får inga som helst statliga bidrag utan går runt enbart genom pengar från er. Kan ni så snälla, bli månadsgivare. Har du inte möjlighet så Swisha en slant. ALLT hjälper oss.

HÄR kan du läsa mer.

Vårt Swishnummer: 

Skärmavbild 2019-12-14 kl. 21.20.07

7
63

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00