ANNONS

När vårt land är i kris

/

Det är ju tämligen svårt att undvika all information om corona som vi matas med just nu. Jag är inte särskilt orolig för att bli sjuk men jag är extremt oroad över vilka ekonomiska effekter det har för oss alla. Personligen så kommer jag att klara mig men jag tänker på alla de som kommer att bli av med sina jobb. En hel del har ju redan hunnit bli det på dessa 8-10 dagar som hunnit gå sedan vi insåg allvaret med den här pandemin.

Det pratas oerhört mycket om restaurangbranschen, liksom hotell- och resebranschen. Tiotusentals människor har varslats och mer lär det bli. Men, det finns fler branscher.

Jag har minskat ned på mina möten med folk men när jag ändå träffar människor så försöker jag hålla avstånd. När jag var i soppköket i veckan så skulle jag fotas med en av våra hemlösa. Jag ställde mig en bit ifrån och frågar samtidigt: ”är du inte orolig för att bli sjuk?” Svaret jag fick har jag grubblat på i flera dagar: ”Tvärtom, får jag det så kommer jag dö och då slipper jag det här skitlivet”. Fy fan, a t t det ska behöva vara så!

Igår var jag i en av våra gallerior, Sturegallerian på Östermalm. Där är det vanligtvis knökfullt men nu var det tomt. TOMT. Centrumledningen har dragit ned på öppettiderna två timmar per dag och det är bara början.

IMG_3593
Jag var där för att köpa lite nytt inne på IOAKU. Träffade Fanny, ägaren, och hon är förtvivlad över situationen. IOAKU är ju grossister/tillverkare och deras huvudsakliga inriktning är att sälja smycken till åf:ar (butiker) runt om i Sverige. Butiken i gallerian är i första hand ett showroom och liksom många andra företag så har de en webbshop.

IOAKU har tappat 89% av sin försäljning sedan i måndags. På fyra dagar alltså. Det är katastrof. För ALLA butiker. Jag och Fanny är inte privata vänner men jag har känt henne länge i egenskap av att vi båda har varit utställare på Formex (mässa för inköpare) två gånger om året under många år och har lika länge köpt hennes smycken.

Vi pratade i säkert två timmar om situationen och först då insåg jag hur allvarligt det är för butiksbranschen och jag bestämde mig i samma ögonblick för att skita i alla sura kommentarer om reklam här i bloggen. Jag kommer från och med nu då och då göra reklam för IOAKU och andra företagare som jag känner extra mycket för. Och nä, det är inget samarbete, jag får inget för det och det är inget som helst avtalat. Jag gör det för att försöka hjälpa till så att de förhoppningsvis överlever. Jag skrev lite om det på mitt Instagram igår och då var det genast nån som undrade om jag kunde plocka fram siffror över hur många smyckesbutiker som får lägga ner kontra hur många som blivit av med jobben i rese-/restaurangbranschen. Hon var en smula ironisk. Jag försökte då förklara att IOAKU alltså är en grossist som inte kommer överleva om de inte säljer (och får betalt) från de butiker runt om i Norden som de säljer till.

IMG_3591
Jag köpte den här Meteorringen. Galet fin.
IMG_3589
Jag har ett silverhalsband med bokstaven ”M” men köpte ett guldfärgat också. 
IMG_3588
Medan jag gick runt och botaniserade så höll Fanny på att packa smycken till TV4. Stylisten på Let’s Dance skulle komma lite senare och hämta. Jag är sjukt glad över att IOAKU kommer synas där för den reklamen är guld värd. 
IMG_3578
Den här serien, ”Moon” är en av storsäljarna. Jag har inte riktigt fastnat för dom förut men nu tog jag mig tid att prova lite. 
IMG_3581

IMG_3583
IMG_3585
IMG_3584

IMG_3580
Jag har ändrat mig. Jag tycker att serien är jättefin! HÄR hittar du dom och ange koden FREE så blir det fraktfritt! (Gäller alla smycken.)

Nu om någon tid så måste vi som har möjlighet shoppa. Vi måste beställa mat, vi måste beställa från nätshoppar och handla i butiker. Vi måste hjälpa dessa företag att överleva. Jag skiter i alla ”man-ska-inte-konsumera-”människor, jag kommer handla så mycket jag bara kan. Jag tittade på Aktuellt igår och de pratas om att risken för en massarbetslöshet är enorm, att arbetslösheten kan komma att stiga till 20%. ”Vi är inte där än men risken är stor.” Den här skiten är bara början och om vi inte hjälps åt så kommer vi få problem som sträcker sig över en hel kommande generation.

IMG_3575
Den här restaurangen i Sturegallerian är alltid knökfull. KNÖKFULL. Ni ser ju. Helt galet.
IMG_3595
Restaurang ”Grodan”, strax utanför gallerian, är också alltid full. Ägaren intervjuades i radion tidigare i veckan och han sa att under sina 36 år som ägare har han aldrig varit med om maken.

Jag fattar att det finns människor i riktig kris där ute. Människor som nu har blivit av med jobben. Människor som blir varslade i vilken sekund som helst, men vi andra, som inte … peppar peppar … kommer hamna i den situationen måste verkligen agera genom att handla. Gynna lokala butiker. Vi måste hjälpas åt.

Nu.

59
108

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00