ANNONS

När det är kris

/

Igår var jag i soppköket, som vi för övrigt kör utomhus hela tiden nu pga coronaviruset. Våra gamla hemlösa har det extremt tufft och vi är i mycket stort behov av nya givare. Alla pengar är välkomna men vi behöver månadsgivare. Man väljer själv hur länge och det finns inga konstiga villkor. HÄR hittar ni info.

IMG_2972
Två gånger i veckan har vi alltså soppkök och vi står i anslutning till Cityterminalen, intill ett hamburgerhak som heter Daisys. Ägarna där är fantastiska. De låter våra hemlösa äta där de gånger vi inte har möjlighet att få fram varm mat.
IMG_3564
Det innebär att de då får sitta inomhus. Givetvis betalar vi för all mat men med tanke på att de hemlösa inte passar in i normen av hur de flesta ser ut, så skulle man kunna anta att de skrämmer iväg vanliga matgäster … men ändå tar ägarna emot dom med öppna armar. 
IMG_2965
Utanför restaurangen har vi ett bord uppdukat där vi delar ut frukt, godis, dricka, kaffe, smörgåsar och nybakade kanelbullar. 
IMG_2959
Två gånger i veckan åker vi till Preem Bredäng där ägaren, Frida (som inte är i bild), alltid ser till att det finns nybakade kanelbullar för oss att hämta. Personalen där är så himla trevliga och vi är otroligt tacksamma över Fridas givmildhet. Kan för övrigt varmt rekommendera Preems kanelbullar, supergoda! 
IMG_2973
IMG_2961
Stina, Matte och Jeanette. 
IMG_6342
Pga coronaviruset så fick en privatperson avboka sin resa utomlands. I samband med den bokades ett familjerum på ett hotell på Arlanda. Det rummet skänkte privatpersonen till oss och dessa två herrar får nu möjlighet att sova riktigt gott under en hel natt. De blev SÅ glada!
IMG_6336
Jag, Matte och Carro. Det är ju jefligt märkligt: varje gång jag hoppar in i soppköket så är det timmar av ren glädje. Trots alla sorgliga historier och livsöden.
IMG_6347 2
Även fast dessa människor lever ett liv ingen vill leva, är dom så himla glada och vi skrattar mycket tillsammans. Det här är Anders. Han är över 60 år och plåtslagare. Då och då får han jobb, men han är hemlös sedan många, många år. Inga alkohol-, drog- eller psykiska problem. 
IMG_3562
Den här synen gör mig otroligt illa berörd. Vagnen tillhör en kvinna och det här är ALLA hennes ägodelar. Hon har varit hemlös i många, många år och kommer till oss varje vecka.

Träffade en annan kvinna igår, Marja. Hon har jobbat som kallskänka i hela sitt liv. Marja fyller 60 år i år och har varit hemlös i väldigt många år. Inga psykiska problem, ej heller drogproblem. ”Jag kan ta en öl nån gång, men är absolut ingen alkis!” Hon berättade att hon har sex vuxna barn ”med egna liv”. Hon umgås ofta med missbrukare, ”varför vet jag inte riktigt eftersom jag själv inte missbrukar”. Men, hon berättade att hon ofta hjälper dom med soc. Hon följer med dom dit och hjälper dom ”med sina rättigheter för många av dom vet faktiskt inte vad dom har rätt till från samhället. Även om jag själv inte får nån hjälp eftersom jag inte har några såna problem, så känns det fint att kunna hjälpa andra.”

För övrigt så är just det här med att de vuxna barnen har sina egna liv är signifikativt för alla jag pratar med: de vill inte besvära sina vuxna barn. Den här hemlösheten är en extrem skam och många döljer sin hemlöshet. Ofta har de sina familjer/släktingar i andra städer och därför är det lätt att låtsas att de lever vanliga svennebanan-liv här i Stockholm. När de får sin pension kostar de ibland på sig en resa för att hälsa på dom. Ingen misstänker något.

Nu har jag varit involverad i VDS i två år och i början hade jag SÅ svårt att tro att det verkligen ser ut så här. Kunde inte riktigt tro på alla historier men jo, det är så här det är.

Snälla ni, bli månadsgivare hos oss. Det hjälper så vansinnigt mycket. Alla 15 volontärer jobbar gratis men vi har stora utgifter: mat och dryck två gånger i veckan för att inte tala om SL-kort till alla så att de kan sova på nattbussar och tåg. Ibland hjälper vi till och köper ut medicin åt dom. Vi har en av våra äldre som ligger inne för vård av coronavirus. Med lite tur överlever han.

Vi får ingen, INGEN, som helst hjälp från stat och kommun. De skiter fullständigt i den grupp av hemlösa som vi försöker ta hand om och nu är det kris på riktigt. Tack vare swishpengar från er så kan vi göra det här men vi behöver mer pengar.

HÄR hittar ni all info.

22
85

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00