ANNONS

Soran Ismail – rättegången

/

IMG_3228
Igår var jag på en rättegång där en ung 23-årig tjej stod åtalad för grovt förtal av den f d komikern Soran Ismail. 
IMG_3218
Jag mötte upp Maria och Cissi. Ingen av oss känner den unga tjejen men vi hade lovat att vara där som ett stöd. (Cissi har haft sms-kontakt med henne.)

Ska försöka bena ut det lite för er som inte är insatta. Strax innan Metoo exploderade hösten 2017 så tog den unga tjejen, vi kallar henne Sara för enkelhetens skull, kontakt med en advokat. Hon berättade där att hon under ett år haft en relation med Soran som inte kändes jättebra. Hon beskrev deras sexuella relation och advokaten kunde ganska snabbt konstatera att hon helt klart utsatts för brott. Sexuella övergrepp.

Samma dag skriver Sara i en FB-grupp om att hon varit hos advokaten och att denne ansett att hon blivit utsatt. I gruppen ställer hon frågan om det möjligen finns någon annan som blivit sexuellt utnyttjad av Soran och om denne i så fall kan kontakta henne. Hon skriver att hon ska göra en polisanmälan och är jätterädd och behöver stöd.

Det speciella med den här gruppen är att den inte bara är ”sluten” utan den är till och med hemlig. Nu har Facebook gjort om sina regler, men vid tiden för det här så fanns det alltså en kategori som var hemlig. Så hemlig att det inte ens gick att söka den här gruppen, såsom man kan göra med ”slutna” grupper. För att få vara med var man tvungen att bli rekommenderad av en befintlig medlem, som gick i god för att man var en bra människa. Reglerna var stenhårda. Skulle det mot förmodan läcka ut något så skulle den som läckte uteslutas direkt.

Saras inlägg handlade föga om att hänga ut Soran utan endast om att söka stöd och försöka få tag i andra som råkat ut för samma sak. Onödigt att tillägga att det utanför gruppen länge pratats om Soran och hans fäbless för en viss sort av tjejer och för en viss inriktning i sitt sätt att behandla tjejer.

Det som händer är ett en medlem i gruppen tar en screen shot på Saras inlägg och kontaktar Nour, komikern. Som är en vän till Soran. Det här är officiella uppgifter som nyligen även framgår på Nours Instagram. Nour kontaktar Soran och visar det här. Fortfarande vet man inte v e m som har skrivit det eftersom den informationen förblir outsagd.

Det går en tid och Soran blir kallad till polisförhör. Där får han reda på att det är Sara som är den som anmält honom. 

IMG_3223
Igår sitter han i rätten och gråter ut. Berättar att han har PTSD. Att alla hans uppdrag försvann i ett nafs. Att han inte kunde visa sig ute.

Vad han INTE berättar är att det var flera kvinnor som anmälde honom. Men, som är så vanligt i den här sortens polisärenden, så läggs samtliga anmälningar ner. I brist på bevis. Det är ju sällan en tredje part är med vid våldtäkter och sexuella övergrepp.

Saras advokat pressar honom på det här. ”Har fler anmält dig för våldtäkt?” Soran vill inte svara på frågan, ”vad har det med det här målet att göra?” och vänder sig till rättens ordförande för att få bifall men denne säger att han faktiskt måste svara. Så, till slut måste han erkänna att det är fler som anmält honom men att det lades ner.

Det här är ett problem rent allmänt för nästan alla människor tror att, bara för att något läggs ner så är det detsamma som att det inte har hänt. Det är det INTE. Det betyder att det inte går att bevisa. Att det är ord mot ord. En jäkla skillnad.

I ena pausen pratade vi med Sara och jag slogs av hur stark hon är. Hon ville bara att dagen skulle vara över så att hon kan gå vidare. Såvida det inte krävs ett överklagande till hovrätten för att skipa rättvisa för henne. Kan ju säga att vi är några stycken som står på tur, själv har jag ännu inte fått något datum men min gissning är att Cissis fall kommer upp före mitt, pga det mediala intresset.

Gårdagens rättegång handlade inte om vad Sara sagt sig bli utsatt för utan endast om att hon blivit polisanmäld för FB-inlägget. Inget annat. Sorans advokat var vidrig i sina påståenden gentemot Sara och vid hans plädering så var det flera av oss åhörare som inte kunde hålla oss. Det gick flera sus, stön och protester, genom lokalen. Så pass att vakten var tvungen att säga ifrån. En stund senare stod inte Cissi ut längre utan gick ut och väntade tills rättegången var över. Hade hon inte gjort det så hade hon fått ett verbalt tokspel och blivit utburen horisontalt.

IMG_3229
När jag kom ut var hon så jävla förbannad att hon hade svårt att andas. Jag förstår henne. Till saken hör också att hon vet så mycket mer än vad hon kan prata högt om. 
IMG_3231
Citatet ovan är från Sorans intervju i SvD härom dagen. Herregud om folk bara visste. 
IMG_3232
IMG_3233 2
Saras advokat gjorde en fenomenal slutplädering och det ska bli extremt intressant att se hur rätten dömer i det här. Ordföranden/domaren var mycket skicklig och det märktes att han har koll på lagboken.

Om två veckor vet vi.

35
148

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00