ANNONS

Människor som ger avtryck

/

I veckan var jag hembjuden till en kvinna som jag träffade på Cissi Wallins rättegång för ett par månader sen. Vi sågs även på en överraskningsfest för Cissi, som samma kvinna anordnade.

Jag kände igen hennes namn när hon presenterade sig men kunde inte riktigt placera det. Maria Sveland. Hon hade en utstrålning som var svår att inte sugas in i. Vi kom att prata en del och det visade sig vara hon som har skrivit Bitterfittan och ett gäng andra kända böcker. Jag har inte läst några av dom men just titeln Bitterfittan kände jag igen. 

IMG_2944
Maria och jag är från två helt olika världar. Jag är en förortsunge från ghettot men som vandrat in i en annan samhällsklass, som det så fint heter. Fortfarande densamma i själ och hjärta men jag har valt att gå den ytliga vägen här i livet. Maria är tvärtom. Vet inte hennes bakgrund men hon är vad man kallar en ultrafeminist. Allt jag inte är. Alltså, jag tycker ju det ”vanliga”; män och kvinnor ska ha lika lön för lika arbete och allt det där, men mer än så är jag inte engagerad. 
IMG_2949
Maria är däremot galet mer engagerad. Hon jobbar bl a för RFSU sedan många år och har förmånen att få resa runt i världen och intervjua kvinnor i olika utsatta livssituationer. Dessa intervjuer, berättelser och livsöden sänds i RFSUs poddar, HÄR. 

Förra helgen kom hon hem från Liberia där hon rest runt och intervjuat kvinnor som jobbar med utsatta kvinnor. I Liberia har 70% av alla kvinnor blivit sexuellt utnyttjade. SJUTTIO PROCENT! Maria var bl a på en klinik som tar emot våldtagna kvinnor, där personalen kunde berätta att den yngsta våldtagna de fått in var en bebis på 8 månader.

Jag kräks.

JAG KRÄKS.

I Liberia har man noll respekt för kvinnor. Lagen fungerar inte alls varför få, om några, förövare straffas. 14 år av inbördeskrig, som fick ett slut 2004, har satt djupa spår. Afrika fick ett par år senare sin första kvinnliga president i Liberia. Men trots sina 14 år vid makten så kunde hon inte stävja det våld som kvinnor lever med dagligdags … än idag. När landet sakta började komma på fötter drabbades det av Ebola.

Idag jobbar flera västerländska organisationer med att lokalt stötta klinker, föreningar o dyl i dess arbete mot könsstympning, våldtäkter, barnäktenskap m.m. RFSU är en av dessa och med anledning därav var Maria där.

IMG_2943
Vårt möte varade i några timmar och under hela vägen hem funderade jag på hur jag kan hjälpa dessa kvinnor. Det är ju FAN att man inte är stenrik så att man har råd att åka runt och jobba volontärt i länder som Liberia.

Ibland har jag sådan fruktansvärd ångest över att jag är så gammal. Tänk om man kunde ha fått vara med och göra skillnad för 20 år sedan. Alltså, börjat då. Skulle så gärna vilja göra skillnad men helt ärligt vet jag inte om jag skulle orka mentalt att lyssna på dessa kvinnors vidriga historier.

Varför gör män så här? Varför våldtar man kvinnor? Varför våldtar man flickor? Varför våldtar man spädbarn?

5
94

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00