ANNONS

Skönhetsoperationer och risker

Allmänna funderingar, konstateranden och händelser

Jag läser i Expressen att en kvinna avlidit efter en så kallad butt lift som utförts på en klinik i Turkiet. 

Skärmavbild 2020-02-27 kl. 11.53.53
Skärmavbild 2020-02-27 kl. 11.54.30

Det här är fruktansvärt men, jag kan ändå inte tycka synd om personen som dog, mer om hennes familj i så fall. Kan tyckas vidrigt av mig men jag har en stark dubbelmoral här.

Alla ingrepp, oavsett om det så handlar om att göra en bryntatuering eller en stor bukplastik, innebär risker. Ofta stora risker, som i en förlängning är individuell. Nu var just det här fallet en kvinna i 40-års åldern och då kan man ju kanske anta att hon läst på om riskerna. I synnerhet om man har barn. Jag har gjort flera ingrepp: lyft brösten för många år sedan, tagit bort överflödigt gäddhäng så att jag kunde ha normala kläder på mig. Har fortfarande skitmycket gäddhäng, men nu är det anpassat till min övriga kropp och jag orkar inte bry mig. Jag har gjort en Gastric Bypass, för att må bättre. Jag har opererat hängiga ögonlock då de påverkade min syn. Sen har jag gjort ett halslyft pga av kraftigt hudöverskott efter stor viktnedgång.

I pipeline har jag en bröstförminskning att ta i tu med. Med lite tur senare i år. Måste spara ihop stålingar eftersom det kostar hur mycket som helst, men då jag är övertygad om att min livskvalitet kommer förbättras avsevärt, så är det värt det.

Min devis är att alla blir saliga på sin egen tro. Kan omöjligt döma andras val och förväntar mig att jag själv blir respekterad för mina val. Jag driver en blogg sedan många år och kan förstå att jag har ett visst ansvar men då bloggen riktar sig till medelålders så ser jag ingen som helst påverkansrisk för unga människor här inne. Inte ens för mina två döttrar, som aldrig skulle komma på tanken att operera sig, trots att de har en mamma som inte har några problem med det.

Jag har heller aldrig varit ute efter att se yngre ut, vill bara må bra i kroppen. Om jag hade varit ute efter det så hade jag tagit tag i min slappa mage, mina extremt cellullitfyllda ben (både fram- och baksida) för att inte tala om min extremt platta och fladdriga röv. Jag har ben som en 85-åring men jag orkar faktiskt inte bry mig. Jag duger som jag är. Det ingrepp jag har gjort/gör är endast för mitt eget välbefinnande. Okej, ett par snygga lår skulle kanske inte skada men nä, jag är som jag är.

Varje gång jag gör ett ingrepp så läser jag på noga. Jag plöjer nätet och går igenom varenda forum och dylikt. Vet också, genom allt läsande, att just ett rumplyft är den absolut farligaste formen av ingrepp. Störst risk för dödlig utgång. Man kan förvisso göra den på flera sätt, men när man opererar in kuddar i röven så har man gått aningen för långt. Tycker jag. Har en kompis som har gjort ett rumplyft hos en känd kirurg i södra Sverige. Injektioner. Hon har betalat 250.000 pickadoller för att få en röv som ser ut som … ja, inte så svenne-bananig om jag säger som så. Jag frågade henne innan om hon verkligen tänkt igenom saken men hon var säker. Även med den vetskapen om att, det röven nu är fylld med, kommer sakteligen försvinna. Kan hitta hundra andra roliga saker att slänga 250.000 kr på. Men, hon är lycklig och har pengar så vem är jag att döma.

Sen har vi kategorin människor som vägrar att erkänna att de har gjort något fast man vet. Man kanske har legat vägg i vägg på kliniken men nejdå, den kända människan ba’:”jag skulle aaaaaaldrig göra nåt” när media frågar. Jag vet lätt 4-5 mycket kända människor som har gjort bra mycket mer än lite läppfillers och tycker bara att det är löjligt att inte kunna stå för det. Och så har vi dom som blir anklagade för att dom h a r gjort ingrepp men inte alls har gjort det. Magdalena t ex. Hon blir ofta anklagad för att ha hela fejset fullt av fillers och botox ”för det ser ju vem som helst” och ”nu har hon minsann fyllt läpparna igen, det ser alla!” Ja, problemet med det är bara att hon är superallergisk mot fillers och botox så nä, där är man ute och hojar och man kan inte annat än att skratta. När trollen sätter igång är man chanslös så det är bara att ignorera.

Det jag har starka synpunkter på är åldern på många av de som gör ingrepp. Tycker att det borde vara minst 25-års gräns för kirurgiska skönhetsingrepp och det borde verkligen vara förbjudet att göra det i andra länder bara för att det är billigare där. Well, just var människor väljer att åka kan man ju knappast göra något åt, men jag förstår inte hur man ens kan överväga en sån sak.

Sen har vi en annan aspekt som är viktig här. När man ska göra ett ingrepp måste man fylla i en hälsodeklaration. Ärligt. En av ”mina” kirurger hade en patient som avled efter en bukplastik. Det blev världens liv, han anmäldes och fick en anmärkning. Men när man läser papperna om vad som hände så framgår det att patienten ifråga valde att inte vara ärlig i sin hälsodeklaration vilket medförde att hon fick väntade komplikationer … och dog. Hon hade tidigare fått nej från andra kliniker och bestämde sig därför att inte svara sanningsenligt i hälsodeklarationen. Då tycker jag att man får skylla sig själv.

Jag kan bli lite trött på folk som hackar på oss som väljer att göra ingrepp. Det är var och ens fulla rätt och vill jag nu se ut som jag har två falukorvar till läppar so be it. Mitt val. Nu är jag så långt ifrån det man kan komma, men om så hade varit fallet. Är trots allt i övre medelåldern så vad spelar det för roll? Ofta bottnar kritiken i avundsjuka och ibland i ren avsky över resultatet. Visst, jag kan också sitta och håna någon som i nån amerikansk realityshow med plastikkirurger, kommer och säger att de ”want more”. Men, som sagt, som vuxen har man rätt att göra vad man vill.

Det jag däremot ALDRIG skulle göra är att uppmana andra här inne att operera sig. Never ever. Eller ja, nu ljög jag en smula för den enda operation jag verkligen kan rekommendera hälsomässigt för de som behöver är en Gastric Bypass. Men, det här med att ”använd min rabattkod så får du  30% rabatt på bröstförstoring” borde fanimej vara tokförbjudet. ALLA dom som pysslar med det är unga tjejer som vänder sig till unga tjejer.

Nu ska jag packa lite ordrar så att jag kan spara ihop pengar till min bröstförminskning.

Mvh

Den hycklande dubbelmoralisten

Skönhetsoperationer och risker

23
97

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.