Om du verkligen vill veta en smula om hudvård

”Att inte tvätta ansiktet med bra rengöring och sen smörja in sig, är som att vaxa en bil utan att tvätta den först!”

Jag har en kompis som heter Lena. Hon är inte bara hudterapeut hon är specialiserad hudterapeut med gesällbrev. Det vill säga; hon är en jefel på hud. Således även en expert på min hud efter flera års vänskap.

Jag började nörda ner mig i rengöring och hudvård först i övermogen ålder och Lena har fått mig att inse vikten av att man sköter sig. I alla år innan så tvättade jag mig inte ens på kvällarna, såvida jag inte hade sminkat mig förstås. Då med tvål och vatten.

Efter att ha grottat runt med olika märken har jag tokfastnat för SkinCeuticals. Det är en avancerad hudvård som har forskning och studier bakom sig.

IMG_0500
Det finns celler i huden som behöver antioxidanter, som t ex C-vitamin. Vi utsätter oss varje dag för yttre påfrestningar såsom luftföroreningar, ozon, uv-strålning etc. Därför är det oerhört viktigt att man dagligen har en antioxidant i sin hudvårdsrutin. Det finns de som kontrar med att man inte alls behöver så ”mycket skit i fejset, det duger bra med tvål eller ACO, det har man klarat sig på i hundra år”… typ. Well, man bör då ha i åtanke att vår miljö ser h e l t annorlunda ut idag än för hundra år sen.

Det finns massor av produkter på marknaden och jag har valt att använda Skin Ceuticals då det dels finns forskning bakom och dels för att de verkligen ger effekt. Det är en avancerad, vetenskaplig bevisad hudvård. Dyrt men drygt.

Kruxet med antioxidanter är att man tror att det ska vara så hög procentsats som möjligt av ingredienserna men det är kombinationen av ingredienser samt ph-värdet som är viktigt.

När man väljer t ex en syra så kanske expediten säger att  ”åh, den är så bra, den har 60% glykolsyra” men, vad man kanske glömmer att säga, av okunskap kanske, är att samma produkt kanske har så högt ph-värde att den ger samma verkan som en 10-%ig syra.

Det här är skitsvårt för oss vanliga dödliga att förstå och Lena har försökt banka in i min skalle att det inte alltid är procentsatsen som är avgörande.

Syraprodukter använder man för att ”städa” bort döda hudceller och öka cellförnyelsen. Och varför behöver man cellförnyelse? För att få lyster och en mjukare hud. Få bort tilltäpptheten.

Ju äldre du blir, ju långsammare går det att få fram nya hudceller. Därför kan man känna sig glåmig och grå.

Kontentan av just syraprodukter är att det är PH-värdet som kan vara avgörande för hur produkten verkar.

Hudens ph är 4.5-5.5 så: ju lägre ph-värde en produkt har, ju mer effektiv är produkten. 

Den meningen ovan är det enda som är viktigt när man väljer en hudvårdsprodukt.

(Dock inget fel om produkten har ph-värde 3,5 % för det tar huden upp. Men syrabehandlingar har lägre pH för att verka effektivt och snabbt.)

För att ta reda på vad man behöver för att få en fin hy så rekommenderar jag starkt att man gör ett besök hos en auktoriserad hudvårdsterapeut, men om du kan din hy någorlunda, det vill säga, om du vet ifall du är torr, fet etc så kan man gå in HÄR och svara på alla frågor. Där får man jättebra hjälp. De är också ett av tre företag, som får sälja SkinCeuticals på nätet. (Man måste ha en läkare kopplad till salongen om man ska sälja deras produkter eftersom det är avancerad hudvård, läs mer HÄR.)

”Problemet” med detta märke är att har du väl börjat så finns det inte en chans att du slutar. Effekten är häpnadsväckande. (En bra video kan du se HÄR.)

Jag är väldigt trogen de hudvårdsställen jag går på. För mig handlar det om kunskap och professionalitet. Är noga med att göra research och lyssnar på rekommendationer från folk jag litar på. Jag får ofta förfrågningar från olika ställen som vill att jag kommer och gör behandlingar i egenskap av att vara bloggare. Jag har konsekvent tackat nej till sånt, såvida jag inte befunnit mig på nåt event och blivit tillfrågad på plats.

Till Jenny på ArtFace går jag för botox och fillers. Hittade henne genom en läsare. Jenny är sjuksköterska och en av Sveriges duktigaste behandlare. Utbildar andra och är specialiserad. Hon är petig som f-n med att man inte ska se ut som en anka i fejset utan lyfter bara det man har i grunden. Hon är också en av få i Sverige som klarar att ta bort påsar under ögonen. Har gått hos Jenny i många, många år och kommer fortsätta tills jag trillar av pinn.

För ett år sedan satt jag och letade efter nåt ställe som var duktiga på LPG-behandlingar. Det är en behandling som man i första hand gör för att få bort slaggprodukter och cellulliter. Men, det var inte alls syftet för min del. Min äldsta dotter har under många år som barn blivit våldtagen. Jag har via henne, fått lära mig att sexuellt utnyttjade ofta får problem med höfter och ben. Muskelminnet gör sig då och då påmint och man får värk, är stel och mår jävligt dåligt. Då ska tydligen LPG hjälpa så jag började googla. Drog iväg ett mail till ett par stycken salonger med en förfrågan. Jag kände igen namnet på ett av ställena, Irradiakliniken, men kunde inte riktigt placera det. Men, det visade sig att Viktoria, som äger kliniken, är en long time reader här inne. Hon var med på en bloggträff jag anordnade för flera år sedan och har Irradia-namnet i sin emailadress … och det var därifrån jag mindes namnet. Vi fick en kalasbra kontakt i mailet och jag berättade syftet med min förfrågan. Dottern började gå hos henne och behandlingarna hjälper OERHÖRT. Jag skulle själv behöva göra LPG för att ta bort min enorma mängd cellulliter men jag har valt bort det till förmån för andra behandlingar. Irradiakliniken är i första hand en laserklinik. Jag har alltid varit skiträdd för laser då jag inte riktigt har fattat vad det innebär. Men, man kan göra ALLT med det. Påskynda läkning av benbrott, ta bort oönskat hår, få bort fula ådror med mera. Viktoria är extremt kunnig och är någon jag kommer stanna hos for ever. Irradia har även andra behandlingar. Det är som ett ”varuhus” med allt från massage till botox.

Det senaste/sista stället jag börjat gå på är här i Bromma. I somras hörde jag ryktas om att en salong skulle öppna här och där skulle man jobba med just SkinCeuticals. Jag blev eld och lågor direkt. Om inte annat när jag hörde v e m som skulle öppna. För många, många år sedan gick jag till en salong här i hooden och träffade Sarah. Hon tatuerade en eyeliner på mig. Galet, g a l e t, duktig. En eyeliner går man inte till vem som helst för att göra. Utövaren måste vara extremt duktig eftersom det sitter i länge. Sarah bad mig komma tillbaka efter två år för en påfyllning eftersom det skulle blekna allt eftersom. Tiden gick och jag upptäckte att färgen satt som berg. Några år senare hörde jag att hon slutat i branschen för att plugga. (Hon är nära vän med min kompis, Tandläkar-Tove.)

Så i somras får jag reda på att det är Sarah som ska öppna en salong, Reclaimbeauty. Jag kontaktade henne på studs och hon berättade att hon skulle öppna i vår stora tennishall som vi har här, SALK-hallen. Kan tyckas vara en märklig kombo men där finns naprapater och annat så för henne var det inte konstigt. Nyligen påbörjade jag en syrabehandling hos henne. Den ska pågå i en månad så jag är mitt uppe i den nu. Ska berätta mer om den sen. Jag har dock bestämt att vi ska ha en hudvårdsträff med er läsare där. Alltså ni som bor i Stockholm. Hudvårds-Lena kommer dit och gör en gratis hudanalys via en specialgrej på er så får ni reda på exakt hur er hy mår. Bra va?!

Summa summarum är att jag således hänger på tre ställen där alla har varierande utbud.

Hade någon sagt till mig för tio år sen att jag skulle bli besatt av att sköta om min hy så hade jag undrat om personen ifråga var felvaggad. Men, när man väl upptäcker att t ex produkter som SkinCeuticals verkligen ger resultat, då är det svårt att inte bli hooked! Ska skriva om lite annan hudvård också. I ett separat inlägg.

 

 1. K skriver:

  Ojojoj vad mycket meck med alla krämer o behandlingar. Jag har en mamma som är 83 år. Vid julmiddagen så satt vi alla och resonerade över att hon inte hade några rynkor att yvas över. När vi frågade henne vad hon använder för kräm, så blev svaret -Nivea…
  Det har jag använt sen hundra år svarade hon…
  Så nu är vi fler som använder, just Nivea.

 2. Ulrika skriver:

  Inget neggo nu på något vis men en undran: hur hinner du med att prova alla krämer etc ihop med div. behandlingar? Hur vet du ”vad som gör/gjort vad”?
  Jag har MKT att lära, som sagt MKT så tack för dina inlägg om hudvård!
  Jag har rynkor mellan behagen! BH 24/7 eller finns det mirakelkräm? Sova på rygg går då rakt inte…

  1. Inget neggo alls. När jag provar något för ansiktet så gör jag det under 4 veckor. Förutsatt att jag inte får problem, då lägger jag av direkt. Men som nu, med den här syrabehandlingen (för att huden ska börja skapa nya celler) så använder jag ingenting annat än en speciell salva. Morgon och kväll i fyra veckor. Bortsett från att jag gör rent ansiktet så klart. Sen är det så att jag väljer noga vad jag vill prova. Om jag får nys om en produktserie så väljer jag ut en av produkterna i taget. T ex exfolieringspads. Då kör jag dom i några veckor för att se resultat. Eller ett serum. Då låter jag bli serum från SkinCeuticals under en månad. Lena blir skogstokig på mig när jag gör det för jag har en ”känslig hy”…säger hon och menar att det kan ”slå fel” om jag har otur. Jag är dock supernoga med att inte prova för många varianter. SkinCeuticals har jag kört med i tre år. Har inte hittat något bättre so far. Omedelbar förbättring. Jävligt dyrt men drygt så det är värt vartenda öre. Det finns inga mirakelkrämer utan man måste hitta det som är rätt för ens egna hy men ju mer forskning det finns bakom en produkt, ju högre kvalitet. Jag kör fillers i mina sur-rynkor runt munnen och botox i arg-rynkan mellan brynen men det är inte det som gör att jag har en bra hy, det är endast, e n d a s t, tack vare bra produkter och kontinuerlig hudvård i form av olika behandlingar. Skulle behöva ägna mig åt övriga delar på kroppen men har inte råd. Väljer ansiktet då det är det som utsätts mest.

   1. Ulrika skriver:

    Tack för trevligt och ”matigt” svar!
    Detta med att få respons gör en blogg whoffff så mkt ”braigare”!

    Storm och regn från alla håll på samma gång i Gbg, liksom mkt giltigt att hålla sig inne (väl…?)

    Ha en go söndag!

    1. Tack snälla du. Sitter i vardagsrummet och jobbar samtidigt som jag hör hur det blåser genom kaminen. Känns som om huset kommer lyfta snart!

 3. Hej!
  Kul att du delar med dig så mycket, dock vill jag påpeka att laser inte läker ett benbrott /fraktur men kan påskynda och stimulera vävnaden till att läka snabbare. Om du har ett benbrott är det svårt att komma undan gips eller skenor ett antal veckor. Trevlig söndag!

 4. MosterM skriver:

  Kan bara hålla med, jag använder Skincuticals i kombination med Paulas Choice och lite Dermapen o mungipe fillers hos Jenny på ArtFace. Så nöjd med alla delar. Ska köra Profhilo hos Jenny inom kort.
  Kan även rekommendera Elixir som bland annat finns hos Jenny detta har min make kört i flera år nu super bra.
  Ja va kul med hudvårdsevent jag kommer direkt, kan du välja en dag när jag är hemma då eller..:-))). Kram på dig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..