När läsare berör

Jag ställde ju en fråga tidigare om man kan skilja på sak och person om en närstående till exempel begår ett mord. Den största behållningen i min blogg är att läsa era kommentarer. Det kom en sådan som gick rakt in i hjärtat av förtvivlan, sorg men också en smula glädje. Det är ofattbart för mig hur många kvinnor blir behandlade av män. Läs det här:

”Vilken komplex svår fråga att ta ställning till.
Jag har själv levt i ett destruktivt äktenskap i 10 år där jag de senare åren, sen barnen kom ca 7 år, blivit psykisk fysiskt & ekonomiskt misshandlad. Våren 2018 tog jag äntligen modet till mig att ta ut skilsmässa & anmäla min man till polisen. Han är också pappa till våra två barn.
Mycket har hänt. Suttit i förhör i socmöten haft en vårdnadstvist där jag tycker att min ex har förbrukat rätten att ha vårdnaden om våra barn. Han har idag umgänge m barnen . Är orolig varje gång de är hos honom & hans nya sambo, där de fått två gemensamma barn också. Vart vill jag komma då? Jo vi har suttit i rätten & han fick ett fängelsestraff på 18 månader men har överklagat domen såklart . Vi ska sitta i hovrätten nu i vår.
Jag hatar honom för det han har gjort som att ex min rygg är sönderslagen flera gånger så jag har skruvar & plattor som håller ihop min rygg. Lever m smärta 24/7 idag.
Jag kan aldrig förlåta & jag vill att han ska få ett straff för det han har gjort mot mig men även mot barnen som sett & hört .
På rättegången var min sida av vänner familj bekanta fylld till bredden , extremt stöd fick jag. På min ex mans sida kom hans mamma plastpappa & syster … de var alla tre jättenervösa tittade ner i golvet & såg obekväma ut, viket jag förstår helt & fullt.
Nu till det som är viktigt i mitt fall att mina två barn har all rätt att älska deras pappa trots vad han har gjort mot mig. I deras ögon är det en pappa som också kan vara snäll åka pulka ha snöbollskrig äta fredagsmys bli kramad & det är DERAS känslor inte MINA & jag har ingen rätt att säga åt mina barn att sluta älska deras pappa.

När de sen blir vuxna & får egna åsikter så är det deras fulla rätt att ta ställning & avstånd om de själva vill. Har haft många terapitimmar med socialen där de fått rita & prata om vad deras pappa har gjort . Jag som är deras mamma är ju också en egen person så idag kan jag omöjligt förlåta & bli ” vän” med min ex man & det har även mina barn fått höra av mig & även av psykologer socialtanter att de inte ska kunna känna någon skuld om de nu älskar den pappa som samtidigt leker kurra gömma för att i nästa minut pucklar på mig som är deras mamma.

Långt utlägg men det är svårt att inte döma en människa som kan vara snäll & dum samtidigt . Sen att vara ett stöd till någon som gjort hemska saker är heller inte en självklarhet ens som förälder . Idag har min ex man en dom & jag vet att hans mamma träffar honom men inte hans syster & bror…inget är rätt eller fel mer än att skulden alltid ska ligga på förövaren inte hens anhöriga eller barn & absolut inte hens offer som i mitt fall har jag kommit så långt att skulden inte ligger på mig!”

Jag svarade på hennes kommentar och efter det kom detta, minst lika viktigt som hennes första text:

”Tack för din kommentar Mona❤️Värmde enormt. Min terapi är att berätta min historia så skriver öppet i olika forum & bloggar . Viktigt att prata om våld i nära relationer & att aldrig tysta. Det är ett svek mot oss kvinnor som levt i ett destruktiva relationer att tysta ner & att många inom pols , rättsväsendet & socialen är så dåligt pålästa om detta enorma problem & hur offer kan reagera , att förstå den psykologiska processen att förstå att vi som varit utsatta & äntligen vågar anmäla ska behandlas m enorm respekt bara att en polis som sa till mig att hon trodde på mig kan räcka att orka vidare . Tyvärr går många kvinnor tillbaka till sina plågoandar , man bryts ner sakta sakta sen är man så skör att man inte orkar ta sig ur.

Den farligaste tiden är alltid när man precis lämnat & när man äntligen blir fri då kan männen vars så kränkta att man lämnat , det är då många har slagits ihjäl ..många vet inte hur en sån psykologs process fungerar . Man blir medberoende & man normaliserar våldet så i förlängningen tillåter man våldet också . Jag har kommit långt . Men har såklart ångest än Idag som sitter & sliter upp hela bröstet . Jag går i terapi & är just idag sjukskriven .
Jag är inte mer modig eller imponerande än någon annan men man måste göra det grövsts jobbet själv! Man måste lämna inte titta bak & springa sin väg & anmäla allt . Man måste !! Det är jobbigt det kommer bil en tuff tid & resa . Men man klarar mer än man tror .
Tack ännu en gång Mona för din fina blogg & dina fina inlägg , du är rolig & ärlig så gillar dig.
Jag lovar att uppdatera hur det går i hovrätten ❤️

Till alla som ev läser denna blogg & lever m våld snälla ni LÄMNA!! Han kommer aldrig förändra sig, aldrig! Har ni barn så är detta ännu viktigare att lämna ett hotfullt förhållande . Livet är mer värt än så, ditt liv låt ingen sätta sig på er. Glöm aldrig att du är värdefull så du har en rättighet att leva ett bra liv utan våld & kränkningar . Lägg skulden på den som slår aldrig på dig❤️🙏🙌🏻🌈”

 1. Lazie skriver:

  💕💕💕 detta är kusligt likt min historia, fast 1 barn. Hur det börjar o eskalerar. 24 år sedan…jag flydde med mitt barn efter 10 år. Det är så viktigt att berätta, du är enorm som orkar💕 Inte så mkt som förbättrats inom rättsväsendet o sociala myndigheter sedan mitt ”fall” men blir förhoppningsvis bättre o bättre o tack Mona att du tar upp detta ❤

 2. Tappa inte hoppet. Min story har pubbats i A-bladet på 80-talet. Jag klarade livhanken men led av posttraumatisk stressyndrom efteråt och i mitt nästa förhållande påverkades. Fick 2 barn, var olycklig, min nye man var ingen misshandlare men vi kompade inte. Long story short träffade jag min soulmate skilde mig gifte om mig och vi har levt lyckliga 26 år nu(25 som gifta) Kärlek till mina olyckssystrar ❤️

 3. Det är så otäckt hur normaliseringsprocessen fungerar. Hur tex jag som var väldigt självständig, har en hög utbildning och massor av sunt förnuft kunde fastna i klorna på en manipulativ person med psykopatiska drag. Mig misshandlade han psykiskt, fjärmade mig från mina vänner osv. Även ekonomiskt midshanflade han mig genom att aldrig vara med och dela på hushållets utgifter, ljuga om sin ekonomiska status osv.

  Det som fick mig att söka skilsmässa var att jag såg hur vårt barn for illa av hans utfall mot det. Jag fick tillslut även polisanmäla honom varpå hela soc-cirkusen drog igång. Alla åtalspunkter lades ner i brist på bevis (psykisk misshandel lämnar inga fotograferbara spår) eller preskriptionstid och soc trodde mig inte.

  Varje pappahelg for barnet illa och det tog mig en vecka att få henne trygg hemma, men jag fick inte låta bli att skicka henne till honom. I januari ifjol flyttade han ihop med en ny kvinna och jag märkte att barnet for mindre illa. (Att den nya kvinnan och han bodde i en annan stad talade han inte om, det fick jag reda på av barnet.)

  I maj misshandlade han sin nya sambo till en fraktur i knäet och polisanmäldes igen. Åtalet blev grov kvinnofridskränkning. Tillägget grov kräver normalt 12 mån av kränkningar men han fixade det på dryga 4. 😱

  Domen föll i somras och blev 10 mån i fängelse. I realiteten blev det drygt 3 mån på öppen anstalt (inte ens låst, bara fotboja) och drygt två på sk utslussning. Dessutom ska han betala 35000 kr i skadestånd till offret
  Den misshandlade tjejen fick, sin ekonomi raserad, sitt knä permanent skadat även om hon inte går på kryckor längre och sin ena axel förstörd. Skadeståndet måste hon gå via kronofogden för att få ut då han vägrar att betala. Att vi i detta makalösa land har ett system där offret måste kräva ut skadeståndet direkt från förövaren är skamligt. Det borde kunna lösas med att brottsoffermyndigheten betalar beloppet och sen kräver det från förövaren.

  Nu drar man dessutom ner på stödet till arbetet mot våld i nära relationer. Suck.

  1. Carina skriver:

   Och din dotter? Måste hon fortf träffa och bo hos honom?

   1. Nej, jag hade redan stämt honom om enskild vårdnad innan han anhölls och när han dömdes gick han med på en förlikning som innebär att jag fick enskild vårdnad och att hanavsade sig alla yrkanden på umgänge.

    Dotra mår allt bättre sen hon slutade träffa sin far. Med samtalsstöd enligt trappanmodellen har hon dessutom fått hjälp att prata om vad hon upplevt och bevittnat.

    1. Carina skriver:

     Tack gode gud för det!! Och för att hon har dig!!

  1. Ullis skriver:

   Måste bara få tillägga att Brottsoffermyndigheten går in när gärningsmannen inte kan betala. Men för att få reda på om han kan betala eller inte så måste hans skuld först gå till Kronofogden och de gör en utredning av hans tillgångar/betalningsförmåga. Kronofogden har ju möjligheter att kolla tillgångar som ingen annan myndighet kan.

   I första hand ska ju såklart gärningsmannen betala och då måste man reda ut om han kan det eller inte. Detta ska målsägarbiträdet hjälpa brottsoffret med vid/efter rättegången.

   Får man inga pengar från Kronofogden (KFM) så skickar man in en ansökan till Brottsoffermyndigheten (BrOM) som då betalar ut till brottsoffret och kräver sen gärningsmannen. Så skicka in en ansökan till BrOM om du inte fått ut ditt skadestånd.

 4. Jessica skriver:

  Jättebra att du tar upp detta Mona. Kanske kan det inspirera någon kvinna till att ta mod till sig och våga steget.
  Tycker media och samhället tappat denna fråga, för att inte tala om hur rättssystemet fungerar….
  Har själv just lämnat en lång relation som på inget sätt var våldsam eller destruktiv men som heller inte var bra. Kärlekslös, jag kände mig kvävd och bromsad i min utveckling. Att vara/känna sig ensam i en relation är verkligen ingen upplyftande känsla.
  Måste säga att det är det absolut bästa beslut jag tagit.
  Kram och trevlig helg ☀️

 5. Maria skriver:

  Har personligen helt slutat att dejta eller ens söka efter en partner. Man vågar inte, det går inte att ens chansa längre på att den person man skriver till eller möter inte är en fulllblodad psykopat som ser dig som sitt byte och inte som sin Stora Kärlek. Innan man hinner se skilnaden är det redan för sent och du är fast i hans spindelväv. När första charmoffensiven är över går dom över till kontroll och, i värsta fall, våld och total mental nedbrytning. Dom är experter på att manipulera och utnyttja, bara till sin egen vinning och fördel.
  Allt detta förklarar författarna på ett djupt och isande sätt i böckerna.
  Var försiktig med vem du pratar med!
  Snälla Mona, lägg ut dessa tips och länkar om hur vi kvinnor – och även vissa män – bättre kan skydda sig från dessa förövare.
  Böckerna ger en isande insikt om hur dessa psykopatiska ”vanliga” män tänker och agerar. Att magkänslan, redan den första vaga magkänslan, måste följas för att inte hela livet ska bli förstört.

  https://www.storytel.com/se/sv/books/996227-Psykopater-online-Riskfyllda-relationer-vid-dejting

  https://www.youtube.com/watch?v=-Ymbmz3cWOE

  1. Estelle skriver:

   Jag känner samma sak Maria. Undviker mäns sällskap så gott jag kan. Litar aldrig på män, inte ens manliga släktingar. Jag har genom livet lärt mig att prioritera att skydda min mentala hälsa lika väl som jag försöker skydda min fysiska hälsa från mäns övergrepp. Efter mäns ”charmoffensiv” visar sig de flesta ha mer eller mindre av samma unkna kvinnosyn. Kontroll, patriarkaliskt tänkande, inbillad bestämmanderätt över kvinnor, hjärntvätt och manipulation, egoism, sexuella övergrepp/våld, hot om våld, ekonomiskt våld, materiellt våld, porrkonsumtion, otrohet, sexköp, sexism, hotar att skada/ta ifrån en barnen, husdjuren etc.

   Det uttryck som skrämmer mig mest är kvinnor som säger sig lita på män till ”100%”. Själv litar jag på alla män till 0%.

   1. Maria skriver:

    Varje man har en baktanke med sin kontakt med en kvinna. Det är ju det som är syftet att ens ta kontakt. Få ut något av det.
    Alla män tänker – Vad får han ut av henne? Vad är belöningen?
    Det är inga män som tänker ; henne ska jag göra glad, berika livet för, underlätta och hon kommer tycka att jag är jordens underbaraste! Vi kommer bli så lyckliga!

    Det är vi kvinnor som tänker så!

    I bästa fall är det en man som inte har elaka baktankar utan syftet är i gott syfte, att berika sitt eget liv tillsammans med kvinnan. Inte förgöra henne.
    Men hur vet man detta? Ren chansning. En farlig chansning.
    Boken lär ut MÅNGA knep i alla fall som man bör vara vaksam på. Det finns tecken och det finns varningssignaler om man är observant.
    Dessa psykopat-män nosar sig fram som ett rovdjur till kvinnor som törstar efter bekräftelse, uppmärksamhet och som är sårbara känslomässigt på något sätt. Perfekta personen att erövra, lätta tacksamma offer. Enligt boken är det mer vanligt att dessa män håller till på kontaktannons-sidor än någon annan stans.

    1. Magdi skriver:

     Har läst boken & tro mig , jag vet exakt hur en psykopat fungerar. Har som sagt levt med en i 12 år sammanlagt. I början var jag guds gåva , han satte mig på en pedistal köpte blommor varje helg smycken bjöd på middagar berömde mig på alla sätt man kan tänka sig. Det kom smygande mycket smygande . Ska du ha den där klänningen ? Ska du inte klippa av ditt långa hår ? Jag har alltid haft många vänner av båda könen, mina manliga försvann då jag avslut inte skulle umgås m manliga vänner , han blev kränkt , det var ju VI MOT VÄRLDEN han som var så rädd att förlora mig ? Jag var nykär & verkligen älskade att vara m honom 24/7 då vi jobbade på samma jobb dessutom … När jag lunchade m mina bästa vänninor kunde han ringa 20 gånger för att kolla upp, säga att han saknade mig . Mina vänner förstod rätt omgående att han var svartsjuk & inte speciellt snäll mot mig, de försökte säga lite diskret att han är väl lite väl kontrollerande ? Jag slog ut bak ut & blev jätte arg på mina vänner. De kände inte honom som jag gör. Vi gled sakta i sär mina vänninor . Han tog stryptag på mig första gången efter 2 år tillsammans , jag blev chockad paff & jätte leden , jag slängde ut honom där & då!! Men MEN tog tillbaka honom igen efter en vecka då han bönade grät sjukskriv sig av sorg bad om utsökt skickade blommor presenter & lovade heligt att aldrig göra något sånt igen. Jag föll. För hans charm & det visste han att jag skulle göra .,
     Allt var lugnt tills första flickan föddes 2012 , då var han inte nummer 1 längre så han blev svartsjuk på sin egna dotter . Sen dess fram tills jag stack 23 april 2018 har han misshandlat mig psykiskt fysiskt & ekonomiskt . Vi fick ett till dotter 2015 & då blev det riktgt allvarlig . Han har slagit sönder min rygg 4 gånger så har opererats 5 gånger har nu plattor & skruvar som håller ihop min rygg. Han har tagit struptag tills jag svimmat. Han har slagit sönder min vänstra arm som gick av på 3 ställen , han har tagit mina pengar mm . Kommer komma en bok som sagt.
     Ja psykopater är farliga . Spring så fort du kan. Men dessvärre kan alla råka ut för dessa . Jag är idag stark trots allt. Jag stod upp för mig & mina barn till slut. Det måste man.
     Det är på ett sätt väldigt synd att man ska vars rädd för män & att inte våga dejta igen.
     Jag vill träffa någon ny men är extremt medveten nu hur jag ska tänka se lyssna in känna i magen när något inte riktigt stämmer . Jag är nästan paranoid & svår att som man få mig på fall. Har faktiskt dejtar två män sen skilsmässan men ingen av de var något att ha…
     Till alla mina medsystrar var rädda om er & var alltid observanta men samtidigt fins det också många fina män , kärleken är större än hatet ❤️❤️Glöm aldrig att du är värdefull

     1. Lazie skriver:

      💕💕💕 detta är kusligt likt min historia, fast 1 barn. Hur det börjar o eskalerar. 24 år sedan…jag flydde med mitt barn efter 10 år. Det är så viktigt att berätta, du är enorm som orkar💕 Inte så mkt som förbättrats inom rättsväsendet o sociala myndigheter sedan mitt ”fall” men blir förhoppningsvis bättre o bättre❤

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..