När läsare berör

Jag ställde ju en fråga tidigare om man kan skilja på sak och person om en närstående till exempel begår ett mord. Den största behållningen i min blogg är att läsa era kommentarer. Det kom en sådan som gick rakt in i hjärtat av förtvivlan, sorg men också en smula glädje. Det är ofattbart för mig hur många kvinnor blir behandlade av män. Läs det här:

”Vilken komplex svår fråga att ta ställning till.
Jag har själv levt i ett destruktivt äktenskap i 10 år där jag de senare åren, sen barnen kom ca 7 år, blivit psykisk fysiskt & ekonomiskt misshandlad. Våren 2018 tog jag äntligen modet till mig att ta ut skilsmässa & anmäla min man till polisen. Han är också pappa till våra två barn.
Mycket har hänt. Suttit i förhör i socmöten haft en vårdnadstvist där jag tycker att min ex har förbrukat rätten att ha vårdnaden om våra barn. Han har idag umgänge m barnen . Är orolig varje gång de är hos honom & hans nya sambo, där de fått två gemensamma barn också. Vart vill jag komma då? Jo vi har suttit i rätten & han fick ett fängelsestraff på 18 månader men har överklagat domen såklart . Vi ska sitta i hovrätten nu i vår.
Jag hatar honom för det han har gjort som att ex min rygg är sönderslagen flera gånger så jag har skruvar & plattor som håller ihop min rygg. Lever m smärta 24/7 idag.
Jag kan aldrig förlåta & jag vill att han ska få ett straff för det han har gjort mot mig men även mot barnen som sett & hört .
På rättegången var min sida av vänner familj bekanta fylld till bredden , extremt stöd fick jag. På min ex mans sida kom hans mamma plastpappa & syster … de var alla tre jättenervösa tittade ner i golvet & såg obekväma ut, viket jag förstår helt & fullt.


Nu till det som är viktigt i mitt fall att mina två barn har all rätt att älska deras pappa trots vad han har gjort mot mig. I deras ögon är det en pappa som också kan vara snäll åka pulka ha snöbollskrig äta fredagsmys bli kramad & det är DERAS känslor inte MINA & jag har ingen rätt att säga åt mina barn att sluta älska deras pappa.

När de sen blir vuxna & får egna åsikter så är det deras fulla rätt att ta ställning & avstånd om de själva vill. Har haft många terapitimmar med socialen där de fått rita & prata om vad deras pappa har gjort . Jag som är deras mamma är ju också en egen person så idag kan jag omöjligt förlåta & bli ” vän” med min ex man & det har även mina barn fått höra av mig & även av psykologer socialtanter att de inte ska kunna känna någon skuld om de nu älskar den pappa som samtidigt leker kurra gömma för att i nästa minut pucklar på mig som är deras mamma.

Långt utlägg men det är svårt att inte döma en människa som kan vara snäll & dum samtidigt . Sen att vara ett stöd till någon som gjort hemska saker är heller inte en självklarhet ens som förälder . Idag har min ex man en dom & jag vet att hans mamma träffar honom men inte hans syster & bror…inget är rätt eller fel mer än att skulden alltid ska ligga på förövaren inte hens anhöriga eller barn & absolut inte hens offer som i mitt fall har jag kommit så långt att skulden inte ligger på mig!”

Jag svarade på hennes kommentar och efter det kom detta, minst lika viktigt som hennes första text:

”Tack för din kommentar Mona❤️Värmde enormt.

Min terapi är att berätta min historia så skriver öppet i olika forum & bloggar . Viktigt att prata om våld i nära relationer & att aldrig tysta. Det är ett svek mot oss kvinnor som levt i ett destruktiva relationer att tysta ner & att många inom pols , rättsväsendet & socialen är så dåligt pålästa om detta enorma problem & hur offer kan reagera , att förstå den psykologiska processen att förstå att vi som varit utsatta & äntligen vågar anmäla ska behandlas m enorm respekt bara att en polis som sa till mig att hon trodde på mig kan räcka att orka vidare . Tyvärr går många kvinnor tillbaka till sina plågoandar , man bryts ner sakta sakta sen är man så skör att man inte orkar ta sig ur.

Den farligaste tiden är alltid när man precis lämnat & när man äntligen blir fri då kan männen vars så kränkta att man lämnat , det är då många har slagits ihjäl ..många vet inte hur en sån psykologs process fungerar . Man blir medberoende & man normaliserar våldet så i förlängningen tillåter man våldet också . Jag har kommit långt . Men har såklart ångest än Idag som sitter & sliter upp hela bröstet . Jag går i terapi & är just idag sjukskriven .
Jag är inte mer modig eller imponerande än någon annan men man måste göra det grövsts jobbet själv! Man måste lämna inte titta bak & springa sin väg & anmäla allt . Man måste !! Det är jobbigt det kommer bil en tuff tid & resa . Men man klarar mer än man tror .
Tack ännu en gång Mona för din fina blogg & dina fina inlägg , du är rolig & ärlig så gillar dig.
Jag lovar att uppdatera hur det går i hovrätten ❤️

Till alla som ev läser denna blogg & lever m våld snälla ni LÄMNA!!

Han kommer aldrig förändra sig, aldrig! Har ni barn så är detta ännu viktigare att lämna ett hotfullt förhållande . Livet är mer värt än så, ditt liv låt ingen sätta sig på er. Glöm aldrig att du är värdefull så du har en rättighet att leva ett bra liv utan våld & kränkningar . Lägg skulden på den som slår aldrig på dig❤️🙏🙌🏻🌈”