Cissi Wallin – gårdagens rättegång

Satt som åhörare på Cissis rättegång hela dagen igår. Genom min egen advokat, David Massi, så visste jag att hennes advokat, Percy Bratt, ska vara en av Sveriges mest slipade. Under första rättegångsdagen i torsdags så höll han ganska låg profil så jag har hela helgen sett fram emot hans slutplädering.

Dagen inleddes dock med flera vittnesförhör. Bl a en kvinna som var ansvarig för Aftonbladets utredning av Fredrik Virtanen. Samma utredning som nu så här efteråt plötsligt har försvunnit. Kvinnan ringde Cissi när det begav sig och sa något i stil med: ”Ja, du är inte ensam om dina upplevelser.” Nu minns hon inte riktigt. Fast hon, för några månader sedan i förhör erkänt att det var mycket möjligt att hon sagt så.

Åklagaren har under dessa två rättegångsdagar hetsat upp sig på att Cissi bland annat har skrivit om en då 16-årig flicka som sagt sig bli våldtagen av Fredrik till den grad att hon började blöda. Åklagaren ifrågasatte Cissi hårt den första rättegångsdagen om denna händelse och om hur hon visste att det var sant. ”Du kan ju fråga henne själv för hon ska vittna på måndag!” svarade Cissi.

Igår kom hon. Flögs in från Köpenhamn där hon bor idag. Hon satte sig i vittnesbåset och skulle berätta om händelsen när åklagaren avbröt och vände sig till chefrådmannen och sa att han inte tyckte att det var väsentligt att ”vittnet skulle gå in på detaljer”. Han fick igenom sin klagan och kvinnan kunde därmed inte berätta om våldtäkten.

När åklagaren ett par timmar senare kom med sin slutplädering så drar han upp det här och säger något i stil med att ”det är oerhört allvarligt att anklaga någon för att ha våldtagit en 16-åring så att hon blödde bla bla bla.” 

Jag, och de andra åhörarna gick fan i taket.

Den här rättegången har varit påfrestande även för mig. Svårt att förklara men i torsdags träffade jag en av Cissis vänner; Alexa, och det visade sig att hon dömdes i juli för grovt förtal av en filmregissör. Den domen är, liksom min, också överklagad. Alexa förstod exakt vad jag menade när jag förklarade mina känslor av att sitta där i rättssalen.

IMG_8415
Men. Styrkan i att få träffa en annan som är i samma situation, samt denna rättegång mot Cissi gör att jag känner att, vad som än händer med min överklagan så kommer det inte att knäcka mig. Tvärtom. Tänker aldrig att sluta att stå upp för min dotter och kan jag, Alexa och Cissi bringa mod för andra, så är det värt det. 
IMG_8695
Domen mot Cissi kommer den 9 december. Samma dag som min exman fyller år.

 1. Lotta skriver:

  Nu kanske jag sticker ut hakan lite väl mycket här… Men blir verkligen problemet om att våga berätta större hos gemene man för att detta händer? Du och Cissi drabbas ju extra hårt, då ni har så stora sociala plattformar. Om jag tex skulle bli våldtagen (gud låt det aldrig ske), och berättar om det för tex grannar och bekanta, så har jag svårt att se att det skulle sluta på samma sätt. Bevisningen mot er, blir ju större då det står i skrift på stora sociala medier. Lättare för åklagaren att ta fram sin bevis, mot om jag berättar för tex 4 stycken vad som har hänt mig. Säger absolut inte att ni har gjort något fel. Men ser ändå inte att folk kommer bli rädda att berätta för sina närmaste vad man har blivit utsatt för. Men jag som inte är drabbad, kanske bara är löjligt naiv.

  1. Nä, du sticker inte ut hakan alls. Alltså, jag vet ju att jag, enligt lagen, anses ha begått ett brott men för mig handlade allt om skammen som mamma över att inte ha sett något. Det handlar b a r a om det. Skammen är det som äter upp en. Tro mig.

 2. Och jag tänker så här, oavsett om jag är innanför eller utanför staketet; aldrig, och jag menar ALDRIG, skulle jag tveka att anmäla, oavsett följderna för mig. Tankarna på ev böter, fängelsestraff skulle inte hejda mig att anmäla. Nu har jag turen att vara ”utanför”, men även om jag fanns innanför skulle jag agera lika. Jag är helt övertygad om att vi måste anmäla, oavsett följderna.

  1. Karin skriver:

   Fast detta handlar ju inte om att det är polisanmält utan vad som därefter skrivits i sociala medier. Du kan aldrig bli fälld för förtal för att du polisanmäler.

 3. …och ”besitter nån erfarenhet” var ju jävligt klumpigt uttryckt. Förlåt!

  1. Inte ett jävla dugg klumpigt … tycker jag!

 4. Jag, som står ”utanför staketet”, och inte besitter nån erfarenhet av övergrepp eller liknande, tänker att hur ska någon våga berätta om fler och fler döms för grovt förtal? Försöker tänka mig in i den situationen, och tänker att de vete fan om jag skulle våga – eller tycka att det är värt det? Tänk om man är ensamstående med barn osv – och så åker man på te x böter på hundratusentals kronor? Det går ju inte? Kanske är helt ute och cyklar! Hoppas du förstår min tanke!

  1. När min dom kom var min dotters första reaktion: ”mamma, din dom gör ju att INGA barn kommer våga berätta!” Håller helt med dig i övrigt, det blir ju en omöjlighet för t ex en ensamstående… Men, i och med att Cissi går ut som hon har gjort och kommer få ta en jävla smäll av det, så hoppas jag ändå att fler vågar. Till slut m å s t e en förändring ske. Tänker jag.

   1. Jag hoppas också innerligt att fler vågar! ❤

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..