ANNONS

Gårdagen i rätten

/

IMG_8383
Igår var jag ju i Stockholms tingsrätt för att stötta Cicci Wallin i hennes rättegång mot henne. 
IMG_8346
IMG_8396
Hon är åtalad för grovt förtal så man kan väl säg att vi har en del gemensamt. Jag träffade henne för första gången för några år sedan (ja, det är inte alltid man skriver om allt som sker i ens liv!) och gillade henne direkt. Hon är nog främst känd för sin kamp för femismen m.m. Det finns mycket jag inte håller med henne om men jag tycker som sagt om henne som person.

I våras var hon ett stort stöd vid mitt förtal och jag har följt henne i hela den här historien. Ni som följer mig på Instagram hörde ju vad jag sa: jag har egna erfarenheter kring Fredrik Virtanen så jag har aldrig betvivlat hennes historia. Nu pratar jag inte alls om att jag själv skulle vara drabbad … en folk i min närhet på den tiden. Vi rörde oss i samma kretsar kan man säga. Det började pysa för många, många år sedan och långt innan Cissi skrev i sin blogg 2008 att hon blivit våldtagen av en ”mäktig medieman” så visste vi vad som hänt och vem hon pratade om.

Nu är hon aningen starkare än jag psykiskt tack vare hennes tuffa erfarenheter när det kommer till media … hon jobbar ju i den miljön. Jag bloggar bakom en skärm och var fullständigt oförberedd på det som skulle ske i mitt fall, när jag lade ut mitt första inlägg … som senare renderade i en polisanmälan för grovt förtal. (Kolla fliken högst upp här i bloggen.)

I Cissis fall så resulterade hela den här grejen att flera så kallade vänner och bekanta, plötsligt lyste med sin frånvaro när hon i oktober 2017 gick ut med namnet på den person som gjort henne illa. Eller så körde de ett dubbelspel: fortsatte att vara polare med henne samtidigt som de lajkade Instagraminlägg där FV försvarades.

Cissis rättegång är fördelad på två dagar. Igår och nu på måndag. Kommer givetvis att sitta där då också. Varför, kan man kanske undra? Well, för mig är det självklart. Jag känner henne, jag vet exakt hur hon känner sig, jag vet exakt hur det känns att bli förhörd. Jag vet exakt.

Man är helt jävla urvattnad efteråt. 

IMG_8349
När jag klev in på tingsrätten igår så kände jag mig rätt kaxig. Typ ”jag vet hur det kommer bli idag, det här är inga problem”. 

Ähum. Så fort rättegången satte igång åkte jag som en katapult tillbaka 8 månader i tiden och klumpen i magen bara växte. Under den timmen hon förhördes var jag färdig att lämna flera gånger. Att sitta och se sin förövare svamla en massa skit var för mig lika synonymt som när jag satt mitt emot min exman som svamlade ”hur kan man anklaga sin pappa för våldtäkt”. Jag var f-n kräkfärdig.

Cissi gjorde bra ifrån sig. Hon var lysande. Lugn. Saklig. Åklagaren och Fredrik Virtanens fullständigt värdelösa advokat försökte ”sätta dit” henne flera gånger men hon svarade sansat och trovärdigt. Virtanen försökte få rätten att tro att Cissi minsann ändrat sin historia ett tiotal gånger genom åren.

Men, ingen av de tre lyckades trycka till henne, eller få henne ur balans. Hon var extremt saklig även om hon vid ett tillfällen blev ledsen när hon pratade om vad han gjort med henne. När man lyssnade på henne och hela historien så förstår man varför det tog så lång tid innan hon gjorde en polisanmälan. Hon berättar också att vid ett tillfälle, 2008, så ringer Virtanens advokat och hotar en vän till Cissi. Vännen och Cissi hade gått ut i sina respektive bloggar och efterlyst tjejer ”som blivit offer för övergrepp av en mäktig medieman” (utan att namnge honom). Ett 10-tal tjejer kontaktar dom och samtliga uppger samma namn på förövaren. De har olika erfarenheter; några hävdar våldtäkt, andra ”indragen på toan på krogen”. Syftet med efterlysningen var att gemensamt samla mod och gå till polisen och göra en anmälan. Det här fick då Virtanens advokat nys om, ringer alltså Cissis kompis, som också blivit drabbad. Advokaten säger att om de går vidare så kommer de bli anmälda för förtal samt att de kan typ glömma sina karriärer i mediabranschen. Cissi och kompisen är 21 respektive 20 år och de blir skitskraja. Liksom de andra tjejerna. Det här är 2008 och alla backar efter hotet.

När förhöret går över till den här advokaten så tar hon upp flera saker i Cissis vittnesmål … men säger inte ett jävla ljud om det här samtalet hon ringt. Om det nu inte hade skett så borde hon rimligen tagit upp det och förnekat det. Kan man tycka.

På måndag kommer en kvinna och vittnar. Hon ska berätta att hon var 16 år när hon blev våldtagen av Virtanen. Att hon började blöda.

En eloge till henne för att hon vågar träda fram. Men framför allt en eloge till Cissi som stått pall i alla år. Hennes enorma kamp för att få tjejer/kvinnor att anmäla sina förövare.

Oavsett om hon fälls eller inte så har hon ändå stått upp för sig själv. Ända in i mål.

Den styrkan.

11
167

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00