Svar på det här med kollagendryck

Fick svar från företaget bakom kollagendrycken, Reserol/Nutrinovate AB. Hoppar ni över länkarna så läs det avslutande stycket.

Hej Mona,

Det är riktigt att kollagenpeptider som man dricker bryts ned i magen. Men hela poängen med att det bryts ned i magen är ju att det ska spjälkas så att det kommer kroppen till godo. Så fungerar det med alla sorters protein.

Det är alltså inte så att kollagenet som man äter/dricker hålls intakt och transporteras till huden för att där lägga till kollagen i huden utan man kan se det som byggstenar som återanvänds.

MEN det viktiga här är att det finns ganska många studier som visar på att om man dricker kollagen så ökar produktionen av kroppsegen kollagen och hyaluronsyra. Det är ganska enkelt att kolla upp detta. Det finns en databas som heter PubMed där alla vetenskapliga publicerade (I peer reviewed journals) studier finns. Vid en snabb sökning där hittar man t.ex.

En snabb desktopp på Pubmed ger ett tiotal studier som visar på god anti-ageing effekt:

 1. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31627309

 1. Effects of collagen tripeptide supplement on skin properties: a prospective, randomized, controlled study.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24131075

 1. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23949208

 1. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26362110

 1. An Insight into the Changes in Skin Texture and Properties following Dietary Intervention with a Nutricosmeceutical Containing a Blend of Collagen Bioactive Peptides and Antioxidants.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28528342

 1. Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25342893

 1. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29949889

 1. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24401291

 1. Ingestion of bioactive collagen hydrolysates enhance facial skin moisture and elasticity and reduce facial ageing signs in a randomised double-blind placebo-controlled clinical study.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26840887

 1. Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30122200

Så att säga att det inte finns några studier som stödjer att oral supplementering av kollagen skulle fungera är helt enkelt fel.

Det här med att kollagen inte kan tränga genom huden är intressant men det argumentet gäller ju om man har en kräm som innehåller kollagen. När man stryker det på huden så kommer det inte igenom epidermis. När man däremot supplemeterar, äter eller dricker kollagen bryts peptiderna ner för att kunna tas upp (som allt man äter).

/Micke

 

 

 1. Malin skriver:

  Tack för återkoppling. Det finns, enligt företaget själva, inga vetenskapliga bevis för att Reserol fungerar. Det har deras grundare själv gått ut med. Jag blir synisk och tänker att om alla kvinnor testar 6-8 veckor, några upplever förbättringar (som kan vara allt från placebo till något annat i livet som påverkar) så drar företaget in en hel del pengar. Vad säger studier om Reserol?

  Citat från uttalande: ”Vilka hudförbättrande egenskaper såg ni?
  – Som företag varken vill eller får vi påstå att vår produkt ger någon effekt eftersom resveratrol inte har några godkända hälsopåståenden från europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA. Det vi har lärt oss om vår produkt, genom återkoppling från kunderna, är att vissa upplever effekt både på hud och hälsa medan vissa inte märker någon skillnad alls. Om man får effekt brukar en smygande förändring komma efter 6–8 veckor. Några förstår effekten först när de slutar använda Reserol.” (Källa: https://www.elle.se/tabletter-shots-och-gummibjornar-hur-bra-ar-beautykosttillskotten/)
  Forskning är till för att visa upp, diskutera och resonera. Man ska vrida, vända och vara transparent. Den dag de har bevis för effekt ska jag köpa både aktier i bolaget och produkten i sig 🙂

  1. Jag mailar dom igen, men du, artikeln där handlar ju inte om deras kollagen, eller är jag ute och hojar?!

   1. A skriver:

    Asså Mååååååna 😊, du måste ju läsa heeeeela artikeln, dvs scrolla. Då ser du exakt det Malin refererar till.

  1. Maluschka, här kommer svar!😃

   Reserol Boosting Films och Reserol Collagen Drink är två helt olika produkter med helt olika aktiva ämnen. Artikeln som refereras till handlade om Boosting Films, det är ett kosttillskott som innehåller växtpolyfenolen resveratrol.
   Resveratrol är i sig en väldokumenterad substans, gör man en enkel sökning på PubMed finns det närmre 12 000 träffar inom massa olika områden. Det innebär dock inte att det per automatik finns godkända hälsopåståenden för molekylen. Det finns en europeisk myndighet som heter EFSA som kontrollerar och reglerar vilka påståenden som för göras för vilka ämnen. Att få ett godkännande från EFSA är något som oftast drivs av stora läkemedels- och livsmedelsbolag då det kostar stora summor och tar lång tid. Det finns idag inga godkända påstående för resveratrol och det beror inte på att det saknar effekt, utan snarare på att ingen har drivit de stora investeringarna mot EFSA som krävs. Detta kan t.ex. bero på att molekylen inte går att patentera eller att det kommersiella intresset inte är tillräckligt stort.
   Hur som helst, innebär detta att vi inte får göra några påstående om effekten av resveratrol även om det finns studier som stödjer olika effekter. Det var därför viktigt att det i artikeln i Elle framgick att vi inte lovar någon effekt av Reserol Boosting Films.
   Vi hoppas att detta ger lite mer bild av hur vi som företag, kan, vill och får agera.

   1. Malin skriver:

    Great! Jag förstår. Bra att det regleras så inte alla kan gå ut och leka Vitae-skit-pro (tror de äntligen har slutat m tv-reklam?). Att enskilda kan uppleva effekter gör det extra svårt att värdera. Jag skulle vara försiktig med pengarna, men det måste ju den enskilde personen själv avgöra 🙂 Som sagt – kommer en evidens är jag den första att handla och grundarna lär bli stenrika då en stor del av sjukvården skulle vara hjälpt av deras preparat.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..