Snälla, hjälp om ni kan!

Hörni, idag är det Världssyndagen …. hmm, det lät bättre innan jag översatte det från engelska: World Sight Day! Grundat av WHO och inträffar den andra veckan i oktober varje år. Dagen är till för att uppmärksamma det globala problemet med människor som har nedsatt syn och som är blinda.

Ni som hängt här ett tag vet att jag under de fyra senaste åren haft det fantastiska uppdraget att få kommunicera ut Synoptiks organisation ”Optiker utan gränser”. Jag har varit i Guatemala, Nicaragua, Peru och nu senast i Bolivia.

Ett antal optiker och annan butikspersonal åker med 7-8.000 par glasögon och på plats görs så många synundersökningar som möjligt och därefter delas glasögon ut. Dessa glasögon kommer från givare här hemma och idag, men e n d a s t idag, kan man lämna in sina begagnade glasögon och få en gratis gåvocheck avseende en gratis synundersökning till ett värde om 598 kr.

IMG_8266
Dessa begagnade glasögon (de måste vara hela och hyfsat orepiga) kommer till OERHÖRD nytta för dessa behövande människor.
IMG_7629
Vid varje resa jag varit med på har jag träffat m a s s o r av äldre människor med apdålig syn och som aldrig i hela sitt liv ägt ett par glasögon. Eller unga människor som plötsligt kan börja studera för att de nu kommer se ”svarta tavlan”. 
IMG_6974
Den här gamla vackra damen kunde helt plötsligt, på äldre dar, börja sy och därmed för första gången i hela sitt liv, tjäna egna pengar.

Optiker utan gränser har gjort nio resor. Nästa år är det 10-års jubileum och därför ska man försöka samla in 100.000 par begagnade glasögon. ALLA insamlade glasögon kommer till nytta även om inte alla vi har med oss delas ut på samma resa.

Så, please rota lite i byrålådan och gå till en valfri SYNOPTIK-butik och lämna in. Man kan givetvis lämna in när som helst under hela året/åren, men just precis idag får du en gåvocheck!

Hjälp en medmänniska. Det betyder galet mycket.

 1. Monika skriver:

  Hehe kanske frun skulle behöva ett par nya glasögon. Har ”Optiker utan resor” verkligen gjort nio resor? 😄

 2. Mona! Hoppas att alla Synoptiks personal fått info om Optiker utan gränser. Vet inte om du minns när jag för ett par år sedan samlat ihop mina egna (en hel arsenal) och vänners och bekantas glasögon, lämnade dem i en butik här i stan och tjejerna där inne inte hade en aning om vad som var på gång. Jag fick berätta! Blev otroligt besviken då. Förhoppningsvis har ledningen och andra nu informerat alla anställda.
  Numera har jag bara något par i reserv för egen del här, men hade jag flera skulle jag naturligtvis skänka dem.
  Skulle vara kul om du hänger med på nästa resa. Underbart att se dina fantastiska bilder och läsa vad du/ni upplever.

  1. Well, d e t hoppas jag också men ska för säkerhets skull påminna dom!

 3. Funkar barnglasögon oxå att lämna in?
  Sen undrar jag om det är önskvärt även med glasögon som bara har styrka på ena glaset?

  1. Alla glas är välkomna, de mäts upp och sorteras efter styrka i bananlådor!

 4. Anna K skriver:

  Jag läste också SYNDdagen men tänkte: ska vi synda eller ska vi tänka på dom som begår synd hela dagarna och vilka gör det? Jag fick inte ihop det alls! Nu är min energi slut för att jag försökte lösa frågor kring världssynddagen😬

 5. tina skriver:

  Lämnade in 4 par glasögon till Synoptik när jag hämtade mina nya glasögon där i förra veckan.
  En sak jag har undrat över är varför de inte frågar när man provar ut sina nya glasögon om man vill donera sina gamla glasögon. Jag tror att man hade fångat upp betydligt fler glasögon då. Dels kanske man direkt donerar sina gamla glasögon när man hämtat sina nya, eller – som i mitt fall – jag kommer på att jag nog vill behålla mina gamla som reserv, men jag har fyra par hemma som jag absolut inte vill/kan ha längre som gör bättre nytta hos någon annan…och att dessa fyra par ska med till Synoptik när de nya ska hämtas.

  1. Åh, vilken bra synpunkt, ska ta upp det med dom. Borde ju vara självklart och jag tror att flera frågar men att det möjligen inte är direkt uttalat att de s k a göra det. TACK för att du bidrar Tina!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..