När något är fullständigt oacceptabelt

Talibanen har ju nyligen börjat gymnasiet. Hon läser Ekonomi-Juridik och trivs som fisken i vattnet. Skolan hon antagits i heter Östra Real. Problemet är bara att den skolans lokaler har under ett par år genomgått en jätterenovering då den byggdes 1910 och därmed behöver snyggas till så här dryga 100 år senare. Klart januari 2020.

Så, alla Östra Reals elever är inhyrda i en annan skola här i Stockholm: Anna Whitlock. Den i sig är en ny skola. Lokalerna tillhörde tidigare en myndighet men är nu anpassade till deras behov. Närmare bestämt Stockholms största skola som ska ha ca 2000 elever. Notera mitt ”ska ha”. Med eleverna från Östra Real så går där ca 2700 st. Ni kan ju bara föreställa er hur t ex ventilationen funkar…

Hur som. Lokalerna är inte det egentliga problemet. Det är maten. Anna Whitlock serverar endast vegetarisk mat … bortsett från fisk och kyckling. Jag har inget emot det, i synnerhet inte då jag förstått att det är vällagad mat.

Men.

En dag i veckan har talibanen lunch först 13.00 och nu har det hänt ett par gånger att maten är slut när deras klass kommer. Det är fullständigt oacceptabelt. 

Skärmavbild 2019-10-08 kl. 14.08.45
Jag mailade skolledningen bums och fick till svar att jag skulle vända mig till Östra Reals skolledning. Fattade ingenting, mailade tillbaka och frågade hur det kan vara ÖR’s ansvar om eleverna går i Anna Whitlock-skolan.

Har mailat rektorerna på Östra Real och kommer inte ge mig förrän de har löst det hör. Flera av klasskompisarna äter frukost runt 06.30, börjar skolan 08.00 och ska alltså vänta tills 13.00 innan de får lunch, då ska det banne mig f i n n a s lunch också!

 1. Thea skriver:

  Absolut dåligt om det nu är så att maten skulle vara slut, men den är ju uppenbarligen inte det? Vegetarisk kost är också mat. Gratis lunch är ingen rättighet utan ett privilegium som väldigt få har. Om det som serveras inte gillas kan man alltid välja att gå att köpa något. Tycker det är sorgligt att vi lär våra barn att klaga på den mat som serveras när det är ren lyx att överhuvudtaget ha mat på bordet, än mindre att få den helt gratis.

  1. Tofun var dagens komplement. Såsen skrapade hon ihop från en tom kantin där det legat lax. Jag har fått mail från rektorn som bekräftar att det här händer och att de ska tag i det.

   Alltså är det hela alltså inte alls särskilt beklagligt. Och du, varifrån har du fått att skolmat är gratis? Vet inte hur det är med dig men jag betalar skatt som bl a täcker skolmaten i Sverige.

 2. Maggan skriver:

  Förstår såklart att detta är jobbigt för din dotter och hennes klasskamrater men förstår inte vitsen med att skriva ett blogginlägg med titeln när något är fullständigt oacceptabelt om det. Enligt mig finns det en rad andra saker och problem inom vår välfärd som verkligen är fullständigt oacceptabla exempelvis hur vi behandlar våra äldre som ju blir tydligt i ditt arbete med VDS. Att fisken är slut för en klass med gymnasielever däremot..
  Med det sagt tycker jag inte att det är rätt och såklart ska eleverna ha tillgång till lunch men det känns som ett vardagligt problem som borde kunna lösas mellan föräldrar och skola utan blogginlägg med krigsrubriker. Jag hade förstått det mer om du fått till svar från rektorn att det inte kommer göras något åt problemet men så verkar ju inte vara fallet.
  Jag kan tycka att du kanske ska ge skolan en chans att göra något åt problemet innan ett sådant här inlägg publiceras.

  1. Halloj. Jag håller inte riktigt med. Den här bloggen lyfter både små och stora saker och för min del ä r det oacceptabelt att de inte får mat och att det har hänt flera gånger. I synnerhet när de har gått från 08.00 och lunch först kl 13.00. Jag pratade med talibanens mentor som blev mycket upprörd. Jag har fortfarande inte fått någon respons från Östra Real, som på något märkligt sätt är ansvariga föra maten på Amanda Whitlock … enligt svar från de senare. Jag skrev ett väldigt trevlig mail och eftersom jag som sagt fick omgående svar från flera på AW så blir jag irro över att de som tydligen då är ansvariga inte bemödar sig med att svara. Från och med nu kommer talibanen ta med sig matstäck varje tisdag. Men, senast jag kollade så betalar jag för skolmaten, så jo, för mig är det oacceptabelt.

   … sen jobbar jag vidare med de äldre hemlösas problem.=)

   1. Maggan skriver:

    Tack för svar! Förstår såklart din frustration som förälder. Men tycker fortfarande att inlägget känns en smula uppförstorande. Att du lyfter både stora och små saker tycker jag är den här bloggens styrka så det är inte det jag motsätter mig utan mer tonen och formuleringar i inlägget. Hoppas verkligen inte att du tolkade min kommentar som någon typ av kritik mot det arbete du gör för de äldre, du verkar ha ett fantastiskt engagemang och jag beundrar verkligen det och det jobb du och andra gör för våra äldre.

    1. Men du, jag tolkar dig precis så som du menar och det här är vad jag kallar konstruktiv kritik!

 3. Ammi skriver:

  Oj vad allt är relativt och vad man vänjer sig 😀 Jobbar på en gymnasieskola med yrkesutbildningar. Vår skolmat är så dålig att vissa dagar går den inte att svälja även om man både blundar och håller för näsan. Ofta är den dock smaklös, vilket alla ser som en fördel, för om den smakade som den ser ut så skulle den inte gå att äta 😀 Den är dessutom ransonerad, så är det t ex falukorv får man bara ta fyra bitar (en bit är ca 1/2 cm tjock). Tonårskillar blir inte mätta på det så de som äter först tar mer och de som kommer sist får med lite tur lite hopklibbad pasta. Ingen sås, bara ketchup. Vi har alltid 6 byttor med olika typer av ”sallad”; isbergssallad, pizzasallad, majs, ärtor, bönor, feferoni eller liknande, det varierar. Ofta tar de godare sorterna slut tidigt, de sista får lite feferoni. Såserna består av vatten/mjölkpulver och mjöl med lite färg beroende på om det är vit eller brun såstyp. Om det är fett i maten så är det olja, aldrig smör eller grädde. När vår mat tar slut så tar den verkligen slut. Vi har inget tillagningskök, allt kommer från en cateringfirma. Vi har heller ingen möjlighet att förvara mat mer än ett vanligt kylskåp, så några reserver kan vi inte lagra. Skolmaten kostar och skolorna/kommunerna bestämmer själva vad de vill/kan lägga på maten. Våra elever kommer från socioekonomiskt svaga områden, det är elever med diagnoser och många som saknar grundskolebetyg. Av våra elever kommer ungefär hälften att få en gymnasieexamen, resten hoppar av eller får ett samlat betygsdokument. De flesta från vår skola kommer att bli vanliga ”arbetare”, duktiga yrkesmänniskor och hantverkare. Hade de fått din dotters potatis, sås och tofu hade de ätit med god aptit. Tyvärr har våra elever ofta inte föräldrar som tar fajten för dem, därför är det lätt att prioritera bort dem. Våra lokaler ska vi inte ens tala om, ventilation har vi nästan ingenstans och dessutom har vi påvisat höga halter radon vid mätning. Allt detta är känt, men eftersom man på skolor som vår ofta kämpar med andra problem så blir dessa ”småsaker” sekundära. Trots det så har vi en härlig stämning, eleverna är underbara och personalen om möjligt ännu mer underbar. Trivs jättebra, men då och då måste vi smita iväg på vår korta lunch (30 min) till en närliggande lunchrestaurang och njuta av en riktigt god (dyr!) lunch med både grädde, smör och andra viktiga näringsämnen ;-). Det gör eleverna också, och det kan det vara värt någon gång.

 4. Yngsta dottern går i kommunal skola och jag kan inte dra mig till minnes att hon klagat på att maten tagit slut. Om det är gott är däremot är en annan sak.

  Äldsta dottern går numera på gymnasium (drygt 1000 elever), hittills har hon inte sagt något om maten. Matsalen är trång och högljudd däremot. Men när hon gick på privat högstadieskola var det ofta maten tog slut. Det berodde på att portionerna var snålt beräknade samt att de som åt tidigt tog för mycket – de var ju hungriga. Och ingen personal i matsalen som såg till att det skulle räcka till alla. Kändes som att problemet låg på att skolan inte ville lägga för mycket av skolpengen på cateringfakturan. Det var en relativt liten skola med ca 175 elever i åk 6 – 9.

 5. Elin skriver:

  Dåligt! Jag jobbar själv som kock på en skola och aldrig att eleverna blir utan lunch. Skulle dagens lunch på nåt sätt ta slut lagar man ju nån annan mat till de som är kvar 🤔

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..