ANNONS

Vet inte riktigt hur jag ska lösa det här

/

När jag var i soppköket i söndags så pratade jag ganska länge med en av våra hemlösa. Han tillhör kategorin ”går-inte-att-se-att-han-är-hemlös”. Han har varit hemlös i två år men mot alla odds så har inte det gjort några utseendemässiga förändringar som det så ofta, och snabbt, gör. Han ser ut som vilken man som helst.

Han behöver en dator för att kunna söka jobba och han älskar att läsa. Problemet är att enligt bibliotekets dator så har han slarvat bort en bok och de kräver honom på 500 kr. Han har förklarat att det inte stämmer, att han är hemlös och att han därmed inte har en chans att kunna betala.

Ibland brukar vi på VDS kunna hjälpa våra hemlösa med annat än just att ge dom mat. Problemet är bara att just en sån här sak, att betala hans böter, är inget vi kan göra då det inte funkar bokföringsmässigt.

Jag skulle kunna betala det privat, utan problem, men har blivit ”tillsagd” att aldrig ge mig in som privatperson i de hemlösas angelägenheter eftersom det oftast blir mycket mer än så. Jag kan förstå resonemanget och jag känner mig själv: jag är egentligen för blödig för att ens vara involverad i VDS eftersom jag tyvärr inte äger egenskapen av att kunna ”koppla ifrån”, som de andra kan. De menar att, givetvis blir man berörd av dessa människors öden ”men vi kan ta oss an och lösa varje enskild persons problem, då skulle vi gå under”.  Har dessutom hjälpt en människa i nöd förut, mycket med hjälp av er läsare, och det drevet som uppstod då har jag ingen lust att gå igenom igen. Lovade mig själv att som privatperson aldrig nånsin hjälpa en enskild individ via bloggen efter det. Tyvärr då jag, tack vare bloggen/er, har stora möjligheter till det.

Jag är väl medveten om att jag är en mes som har svårt att sova efter soppkvällarna men jag tycker så jäkla synd om dessa människor. I s y n n e r h e t nu när jag, via VDS, verkligen kommit till insikt om att det här med att bli hemlös kan hända precis vilken vanlig människa som helst. Att droger och alkohol på intet sätt behöver vara inblandat.

Nu till saken. Har jag någon ”höjdare” eller beslutsfattare inom biblioteksväsendet här inne i bloggen, eller via någon av er, som kan hjälpa mig att få den här bokskulden avskriven? Det kanske är lite för mycket begärt att fråga om, men jag chansar ändå och jag ser inget omoraliskt i att fråga om det här kan göras. Livet skulle bli så otroligt mycket lättare för den här hemlöse om han kan sitta vid en dator på biblioteket och söka tillfälliga jobb.

26
114

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00