ANNONS

VidDinSida

/

I onsdags var jag några timmar i soppköket och som alltid är det mycket glädje … och samtidigt en sorg över att vi ska behöva finnas. 

IMG_2535
Benke och Jeanette förbereder mackor som våra äldre får med sig när kvällen är slut. Vi öppnar dörrarna klockan 21.00 och hälsar alla välkomna. 
IMG_2542
Jag fixade fikat. Många undrar varför vi alltid börjar soppköket med fika och svaret är enkelt: de behöver komma in och varva ner. Många är trötta efter en lång dag, särskilt på vintern. Vi sätter på tv:n och de fikar i lugn och ro. 
IMG_2537
Men, allra först fick våra äldre börja med att ta ett glas Resorb.
IMG_2539
Jag ”tvingade” dom eftersom det är så varmt ute nu och de behöver vätskeersättning. I n g e n tackade nej utan de drack lydigt.=)
IMG_2545
Vi börjar som sagt med fika kl 21.00.
IMG_2547
Jag brukar sitta och snacka lite med våra hemlösa och de är så galet himla gulliga mot mig. Jag tillhör inte den ordinarie personalen, utan är bara med då och då, men det är lika fantastiskt varje gång jag är med och får se hur noga volontärerna är med fysisk kontakt .. för de som vill. Många hemlösa har inte fått känna närhet på många år. Två av herrarna (den ene till höger ovan .. och en annan) har som sin ”grej” att låtsasbråka om mig sinsemellan och jag får alltid världens varmaste kramar av dom båda. Efter varje gång så går jag därifrån med ett frieri från någon av dom. Jag blir glad ända in i hjärtat över att jag kan få dom att skratta och må bra i några timmar.
IMG_2546
Har för övrigt aldrig träffat någon med så många ringar som vår Sixten. Tuff snubbe som är vår ende vegetarian. 
IMG_2536
Tomat-Stina var kvällens kock. 
IMG_2543
Hon drar ju i sig ett kilo tomater om dagen så hon går inte en meter utan att ha en påse i närheten!
IMG_2540
Hon hade köpt in god lammkorv. Jag har aldrig ätit det tidigare och eftersom det a l l t i d serveras supergod mat i soppköket så såg jag fram emot kvällens middag.
IMG_2541
… tills jag såg det här.

”Stina, VAD fan är det där?” … även om jag fattade.

”Det ska bli stuvade morötter, lammkorv och färskpotatis!”

”Men på riktigt …!”

”Va, gillar du inte det?”

”Nä, skitäckligt. Råa morötter ja, men kokta: bläääk!”

”Öh, du ska smaka!”

”Näpp, det ska jag inte alls!”

IMG_2560
En timme senare släpade hon fram mig till kastrullen och jag tänkte att, om jag håller för näsan så känner jag inte smaken, men Stina stirrade på mig med sin värsta arg-blick … och den är f-n inte att leka med … så det var bara att släppa snoken fort som satan. Och smaka. 
IMG_2558
… och det värsta var att det v a r gott!
IMG_2555
IMG_2554
Så här serverades middagen till alla.
IMG_2556
Kl 22.00 serveras middagen och sen äts det i lugn och ro. Samma sak varje gång: ALLA är kalasnöjda. Ofta får de komma med önskemål om vad de vill äta, så ser vi till att det lagas. Just nu på sommaren så har vi soppköket utomhus på söndagar (vi kör onsdagar inomhus) och då har vi inga möjligheter att laga mat utan då beställer vi antingen pizza, eller så får vi lagad mat av nån restaurang, ofta från Texas Long Horn i Solna.

Soppköket stänger 24.00 men jag är aldrig kvar så länge. Varenda gång jag är där så har jag grymma problem att somna så om jag är kvar till midnatt, är med och stänger, kommer därifrån runt 00.30-01.00 så skulle jag ligga vaken till 4-5 på morgonen. Det funkar inte så jag är bara med, startar upp, pratar med våra hemlösa, sen åker jag hem. 

IMG_2562
Men kolla vad jag var duktig. Det här fick jag i mig och det var SÅ himla gott. Är bara orolig för att Stina kanske är världsmästare på stuvade morötter så nästa gång jag provar, av nån annan som lagat, så kanske det smakar koskit. 
IMG_2563
Vi lånar den lokal vi befinner oss i just nu och får inte tillgång till vår nya förrän någon gång sent i höst, som det ser ut nu. Därför har vi inga möjligheter att ta emot gåvor från privatpersoner och företag men vi har en liten hörna där vi har lite extrakläder. Jag hjälpte ett par av våra äldre med nya kalsonger och strumpor. Vi hjälper dom också med SL-kort så att de kan sova på tunnelbanor och bussar.
IMG_2549
Vi har en del gamla som gärna vill hålla sig för sig själva. Det här är Jan-Olov, han är så himla fin. Varje gång han kommer så ber han att få en ”matlåda till min … sambo” fast vi vet att han varken har bostad eller sambo. Givetvis låtsas vi som om det regnar och ger honom en extra låda med mat. 
IMG_2552
Han äter inte jätteofta mat själv och jag ”skällde” på honom och sa att ”du kan inte bara äta socker, du måste ju få mat i dig också!” Men han bara log. Han säljer tidningen ”Situation Stockholm” men jag vet inte riktigt var han brukar stå. Känner ni igen honom så please, köp en tidning. 
IMG_2553
Det här är en av anledningarna till att jag också har svårt att stanna till stängning: se alla gamla gå ut i natten … till ingenting. Sommaren är lite lättare, men på vintern har jag bara lust att packa in alla i min bil och ta hem dom.

Det är förJÄVLIGT att vi ska behöva ha gamla människor ute på gatorna. Fifasen så mycket stryk de får och så ofta de blir rånade. En av de gamla berättade att han blivit rånad 14 gånger de senaste 1,5 åren.

Har ni en peng över, även minsta möjliga krona hjälper, please swisha, eller bli månadsgivare;123 4352 480

HÄR finns ytterligare info.

21
83

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@MonasUniversum
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00