Första tecknet på tantvarning, eller bara miljösmart?

Läste nånstans att påsar i mataffärer snart kommer kosta 7 kr styck. Tänker att jag ska vara lite miljövänlig och börja använda kassar i stället. 

IMG_2371
Hittade en sån här ihopvikbar påshistoria i mataffären härom dagen.
IMG_2372
Givetvis rosa och i nylon. Ska nog samla på mig ett gäng och ha i bilen. Förresten, är nylon miljövänligt? Fan, jag är en sopa på sånt här märker jag.

Men, läste för ett tag sen att just plastpåsar från affärer inte alls är så miljöovänliga som påståtts … i jämförelse med alternativen som finns. Jag använder alltid våra som soppåsar dessutom, så det blir ju med andra ord återanvända en sväng innan de slängs.

… som om det skulle vara en allmängiltig ursäkt …

Ni som kan sån här, stämmer det?

 1. Monika skriver:

  Vet inte hur en nylonkasse står sig mot en plastpåse, men en ekologisk bomullskasse är i alla fall sämst. Om man tittar endast på kategorin klimatpåverkan behöver en ekologisk bomullskasse användas 149 gånger och en påse i konventionell bomull 52 gånger för att bli likvärdig EN vanlig plastpåse. Man glömmer så lätt allt som är bakom, så att säga. Försöker återanvända mina pappkassar och har köpt en tjockare plastkasse på mitt Ica som jag använder gång på gång oxå. Vet inte hur man ska göra så det blir rätt….
  https://www.radron.se/artiklar/hur-hallbar-ar-tygkassen/

 2. Just i området där du är i Spanien har jag köpt jättebra matkassar på flera olika mataffärer. Superbra kassar som man använder om och om igen, i nån slags kraftig förstärkt armerad plast eller nåt sånt. Superbra till allt tungt som t.ex mjöl, socker, mejeri, dricka o.s.v. Går inte sönder! Rekommendras verkligen.

 3. Elenor skriver:

  Alla har vi väl gamla gardiner å liknande som inte används? Med några enkla sömmar så har du din handlarpåse. Återanvänd det du redan har så sparar vi alla ännu mera på både miljö och egna pengar😉

 4. Jag har en vit sådan nylonkasse som jag fick av fn säljare för säkert 7-8 år sedan. Finns alltid i handväskan då den är liten och lätt att vika ihop. Älskar min kasse, skulle vilja ha fler likadana få de är tunna och inte tar en stor plats.. Har med kassar i tyg när jag handlar mat och när de är tömda läggs de i bilen igen så jag kan använda dem nästa gång jag handlar. Här haft samma kassar i väldigt många pr. Köper sällan plastkassar i affären.

 5. Malin skriver:

  Jag har alltid undrat varför det är viktigare för butiker/kedjor att deras tryck absolut måste finnas på deras plastbärkassar.
  Förstår ju att de vill att vi går runt och gör reklam för deras varumärke och dessutom betalar för det, men varför kan de inte föregå med aningens gott exempel och sluta trycka text på sina påsar?

  Att trycka text på plastbärkassar ger utsläpp av flyktiga organiska ämnen som är giftiga för miljön och naturen.

  Idioter!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..