Bal 2019

I tisdags var det dags för ”Niornas Bal”. Talibanen och hennes klasskompisar/parallellkklasskompisar har sett fram emot det här sedan de började i 7:an.

För ett år sedan hittade jag och Eva, en av mammorna i klassen, en kalasbra festlokal mitt inne i stan, ”Skyddsrummet”. Det visade sig vara samma lokal som vår kronprinsessa höll sin hemliga förlovningsfest i, regeringen har haft lite fester där, liksom Swedish House Maffia. Både jag och Eva har noll koll på sånt här så det var ren flax att vi var ute i så god tid eftersom den alltid är bokad.

Skolorna runt här brukar ha enkla baler. Typ korv och popcorn i Medborgarhuset. ”Glöm det!” sa vi och åkte till skolan, frågade alla elever hur de ville att deras bal skulle vara. ”Fin!” … ”inte Medborgarhuset!” … ”gärna i stan”. Först då berättade vi att vi hittat den här lokalen, att det kanske var lite dyrt och att vi skulle ha catering, men om de jobbade hårt med att sälja amaryllisar vid jul, så kunde vi nog greja det. 

Eftersom vi hade balen tillsammans med skolans andra nioklassare så var det samma deal för dom. Problemet var bara att de … ähum … kanske inte var lika duktiga så de fick tigga lite pengar av sina föräldrar. Vår klass satte försäljningsrekord så vi fick till och med några tusenlappar över. Vi var smarta nog att se till att sälja amaryllisarna nån vecka innan konkurrenterna från andra skolor satte igång.

Så i tisdags var det dags. Jag och Eva har varit huvudansvariga och bett lite andra föräldrar om hjälp. Hörde ”på stan” att det brukliga var att hyra in vakter och inte låta några föräldrar vara delaktiga men se, sånt upplägg ville inte vi ha. Ett gäng på 15 föräldrar fick ett schema för närvaro under hela kvällen … som skulle avslutas 24.00. Därefter skulle alla 60 elever hem till en av av dom då dennes föräldrar upplåtit sin villa för efterfest. I vårt område är det tradition att vara upp hela natten på Niornas Bal och normalt brukar de hålla till på en äng vid vattnet här i hooden. Vi föräldrar var aningen tacksamma för att de skulle vara i ett hus då många andra hänger på den här ängen också. ”Element” från andra delar av Stockholm, som inte är jättebra. 

Eva testar fotoväggen.

Madde, Evas äldsta dotter var inhyrd för kvällen som servitris 

Det här är den ”tråkiga” delen av lokalen. Dessvärre hann jag inte med att ta en bild på det stora rummet intill, där bar och dansgolv finns. Galet häftigt. 

Talibanen hade gjort placeringskort. Alla i båda klasser fick tidigare skriva upp 5 personer de ville sitta bredvid och utifrån det satte hon ihop bordsplaceringen så att alla skulle vara nöjda och glada. De är ju a n i n g e n känsliga i den åldern.

Vi stressade som idioter. Kom en timme försent till lokalen pga av ENORM trafik då flera av Stockholms skolor hade avslutning och det var studentflak precis överallt. En jävla tur att man har 10 års vana från mässor och att bygga montrar för det gick fort som attan.

Under tiden satt talibanen på Lykos hudvårdssalong mitt inne i stan och blev fixad av bästa Lina. Hon är ju make up-artist på heltid och en av Sveriges absolut toppnamn inom branschen. (Gå in på hennes hemsida och maila henne om du vill boka. HÄR. Hon är för övrigt grym på bröllopsmake up!)

Så jäkla snyggt!

Jag önskar att jag kunde göra såna där vingar. Sjukt fint. 

Några timmar senare började limousinerna ramla in.

Alla var superfina.

Förväntningarna var skyhöga.

Evas son Theo längst till höger. 

Sen kom talibanens limo och ut klev min bäbis.

SOM hon hade längtat efter den här kvällen!

Vi började med mingel och snittar. 

Hann inte fota så mycket under middagen men den var fantastisk. Oxfilé med svingod potatisgratäng och jordgubbstårta till efterrätt.

Talibanen och en kompis hade gjort ”Klassens … ” för alla 60 elever och jag och Madde fick i uppdrag att läsa upp dom. Talibanen är sinnessjukt duktig på rim och hade gjort i stort sett alla. Superuppskattat av kompisarna. 

Jag försökte fota talibanen och hon blev tokig på mig. ”

Måste du hålla på h e l a  tiden?!”

Japp, det måste jag!

Man ser ju verkligen hur mycket hon älskar mig, hehe!

Vid 22.30 ville dom avsluta kvällen och dra vidare hem till efterfesten.

Det gick så där för talibanen att vara uppe hela natten. Klockan 03.28 kom hon hem, tvättade av sig sminket och somnade innan huvudet landade på kudden.

Jag är så himla stolt över henne. I nästa vecka går hon ut med kalasbra betyg, bara A:n och några B:n. Hon har pluggat dessa två terminer men har trots det ändå inte lagt i den högre växeln. Hon vill spara sig till gymnasiet, säger hon.

Väry glad mamma.