En intressant fråga från en läsare

Nettan kom med den här kommentaren apropå mitt inlägg om Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor igår:

En tanke som slog mig gällande samvetsfrihet, gäller det bara läkare som utför abort eller alla läkare? T ex om en person dör och möjlighet finns att återuppliva den personen så står det i så fall läkaren fritt att välja att inte återuppliva den personen för att läkaren anser att naturen har haft sin gång? När har läkaren rätt att utöva sin samvetsfrihet, varför begränsa samvetsfriheten enbart till läkare, borde då inte alla få ha samma rätt, t ex om servitrisen inte vill servera socker till barn, har hen då rätt att neka en beställning? Frågorna är inte riktade enbart till dig men det är mycket som är viktigt att diskutera.

Samtidigt är Monikas kommentar vettig:

Det är inte ett dugg svårt, klarar man inte av att utföra sitt jobb får man välja ett annat yrke. En brandman kan ju inte välja att låta bli att släcka en brand på ett fängelse bara för att det sitter mördare där.

Själv skulle jag ha uppenbara problem om jag t ex jobbade som kurator och det kom en sexförbrytare. Aldrig i helvete att jag skulle vilja ha med den personen att göra.

 1. Jag har svårt att förstå att man går en utbildning, men vill inte utföra alla arbetsuppgifter detta innebär. Om du inte vill utföra aborter, sätta in spiral eller förskriva ”dagen efter-piller” så är inte barnmorska ett bra yrkesval. Varför inte bli narkossjuksköterska, ortopedsjuksköterska eller arbeta inom geriatrik.
  En läkare, som väljer att inte behandla i livets slutskede, kan faktiskt skona en döende onödigt lidande.

 2. Funderar lite på om allt detta med att man alltid ska få göra som man själv vill är nåt slags genations problem. Människor vill bara göra det som är roligt men det som tar emot eller känns jobbigt vill man inte göra. Att ta det goda med det onda finns inte länge på samma sätt som för 20-30 år sen.
  Så klart ska man inte tvingas till att göra saker man inte vill men man måste väl ändå kunna välja yrken där man inte tvingas göra såna val?
  En barnmorska kan ju inte bara arbeta med att hjälpa friska och vackra barn till världen, en läkaren kan ju inte välja att bota en sjukdom på en skattebetalare å strunta i en papperslös , man måste ju ändå välja ett yrke å va medveten om att det kommer finns val som kommer vara i konflikt med sin egna värderingar å normer men se att yrkes moralen väger tyngre ?
  Jag arbetar dagligen med människor å jag måste ju möta individen på deras nivå på dennes villkor. För det är min yrkesroll sen va jag personligen tycker är inte relevant i frågan.

 3. A na skriver:

  Det svåra i frågan är väl ändå att en läkare/sjuksköterskans uppgift är att rädda liv till varje pris, oavsett vem det är. Precis som brandmannen ska rädda liv oavsett vilka han räddar. En abort handlar ju däremot om att ta slut på ett liv – om man nu ser fostret som ett liv…

  1. Ul skriver:

   Det har du faktiskt rätt i. I det fallet blir det ju sjuksköterskans privata värderingar som avgör om hon vill rädda ett liv eller inte. En barnmorska som inte vill utföra aborter värderar ju alla foster lika o vill rädda allas liv..

 4. Bodil skriver:

  Mitt yrke är sjuksköterska.
  Oavsett vad jag tycker om de väldigt många situationer jag ställs inför är det min plikt att agera professionellt. Och det gör jag.

 5. Malin skriver:

  Jag jobbar som kurator. Jag träffar folk som har gjort saker som är mil ifrån mina egna värderingar, men på jobbet gör jag mitt jobb, är proffessionell och använder handledning om jag får svårt att förhålla mig till det jag får höra. Privat vill jag helst inte befinna mig i samma postnummerområde som en del av mina patienter, men det är en annan sak.
  Jag är absolut emot samvetsfrihet. Det skulle skapa otroligt oklara förutsättningar inte bara inom vården utan i alla yrken där vi möter människor.

  1. Precis!

   Om man inte kan skilja på sin professionalitet och sina privata värderingar är man körd i mitt yrke. Och i många många andras!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..