Inför en rättegång

För att hänga med i denna långa historia så krävs lite bakgrund. Om du har en mobil så gå upp i vänstra hörnet, klicka på strecken och välj Åtalet & Rättegången. Från en dator: klicka högst upp i menyraden på Åtalet & Rättegången.

En rättegång var ett faktum och det enda som stressade mig var min resa till Bolivia med Optiker utan gränser. Kunde jag ens åka som kriminell och dömd? När de meddelade straffet: var det fotboja direkt dagen efter, eller hur funkade det? Min advokat, David Massi, sa åt mig att coola ner mig ett par grader.

”Du kommer självklart inte att bli häktad efter rättegången så andas, du kan åka utan problem!”

Två veckor före rättegången i mars stannade tiden av helt. Dagarna kröp fram. Vi bestämde oss på ett tidigt stadium att låta 27-åringen vittna. Hon ville det. Åtalet och rättegången handlade om två saker: dels om det jag skrivit var sant (eller om jag hade skälig grund för uppgifterna), och dels om det var försvarbart att jag skrivit inläggen. Hur sjukt det än låter, så räcker det alltså inte med att det var sant!  27-åringens skulle med sitt vittnesmål tala för rätten vad det var hon hade berättat för mig vad anmälaren hade gjort med henne under hennes uppväxt. 

IMG_4650
Min advokat var helt övertygad om att domstolen skulle tro henne, och att vi skulle kunna bevisa att det var sant (eller att jag haft skälig grund för att tro det).Däremot såg det mörkare ut beträffande huruvida det var försvarligt att skriva om det. Skulle vi inte kunna visa på att det var försvarligt, ja, då bröt jag mot lagen om förtal.  David bad mig vara fullständigt beredd på att jag skulle kunna få upp till sex månaders fängelse. ”Sannolikt mycket mindre och inte så troligt att du får mer då du aldrig tidigare varit straffad.”

Tankarna kring straffet har varit många men jag har inte för en sekund ångrat mig. Sex månaders fängelse för att berätta vad min dotter varit med om, men framför allt den överjävliga skam och sorg jag känt, var ett billigt pris. Sex månader går fort. Det faktum att jag också kunnat lyfta stigmatiseringen kring pedofili ur en förälders synpunkt var värt varenda inlägg om förövaren. Om inte annat så skulle jag ju få tid att skriva min bok under dessa sex månader. En bok som det senare visar sig att ingen vågar ge ut pga rädsla för att bli anmälda för förtal.

Dagarna före rättegången var jag ett vrak. Jag dubblade dosen av antideppmedicin. Kände att jag var tvungen att ta mig igenom det här utan att fasaden rämnade inför 27-åringen. Måste.Vara.Stark.För.Henne. Med medicinen känner man varken toppar eller dalar. Man bara finns. Perfekt.

IMG_4648
Vi träffar David flera gånger och går igenom förhören. Han berättar att rätten bestämt att rättegången måste fördelas på två dagar med en veckas mellanrum. Suck. Jag ville bara ha de överstökat. Till råga på allt får vi även reda på att 27-åringen och min man vittnar först på den andra rättegångsdagen. De skulle inte ens få sitta med i rättssalen under första dagen … just för att de var vittnen. 
IMG_4651
Åklagarens förundersökning om mig är på över 300 sidor. Plus polisens förhör med anmälaren och dennes närstående Deras förhör är skrattretande. Till exempel sitter dennes närstående och ljuger om att denne förvisso varit med min dotter till hennes psykologer vid ett par tillfällen men ”det handlade om helt andra saker”. Här kan man undra två saker:

1) HUR iskall är man när man sitter och ljuger framför polisen?

2) HUR lågbegåvad är man när man inte förstår att dessa två besök är mycket, MYCKET, väl dokumenterade och där det MYCKET tydligt framgår att besöken ENDAST innehöll dotterns berättelse om sin förövares övergrepp?

Det kanske är onödigt att tillägga att dessa besök skedde hos en organisation där sexuellt utnyttjade får hjälp. (HOPP Stockholm)

IMG_4976
Natten till den första rättegångsdagen har sömnen varit så gott som obefintlig. Jag gör mig i ordning under trans och ser ut som ett lik. Inget smink utöver läppstift eftersom jag vet att jag mest troligt kommer bryta ihop, oavsett hur mycket tabletter jag har proppat i mig. Jag är fullständigt förberedd på att åklagaren och advokaten till anmälaren och dennes närstående kommer vara vidriga mot mig. Just det ja, kanske ska berätta att de kräver mig på 400.000 kr i skadestånd. 
IMG_4980
Den närmaste familjen åker in till Wilmer Kaffebar för frukost och för att samla ihop oss. David hade förvarnat oss om att rättssalen skulle vara liten varför vi inte kunde be hela vänkretsen komma. Dagarna innan fick jag därför kontakta de som sagt sig komma och styra bort de flesta. Kvar blev ett femtontal.

Lite senare bär det i väg till tingsrätten.

Jag mår illa och är likstel.

… fortsättning följer en annan dag.

LOADING..