Semester

Jag sitter och funderar över sommaren och semester. Är i valet och kvalet om jag ska bila ned till Europa eller om jag ska flyga. Är så galet dåligt insatt i det här med klimat och utsläpp. Är det bättre att flyga ner till en destination och klimatkompensera (vilket jag a l l t i d gör efter varje flygresa) eller bila? Tänker på bilavgaser, på färjan över till Tyskland (läste nånstans att utsläppen från färjor är oerhört höga). Jag skulle kunna vara borta hela sommaren men 27-åringen har begränsat med semester så jag måste anpassa mig lite efter henne. Givetvis ska Nisse med också. 

ladda ned (1)
ladda ned
Första delen av vår semester är så gott som klar, vi ska till Kroatien där vi kommer hyra ett hus av en av mina fantastiska läsare, på en ö som heter Korcula. Wilmer-Malin är ju ”halvjugge” och sa att jag inte skulle tveka nära jag fick erbjudandet. ”Ön är hur vacker som helst!”

Är det någon av er som har varit där?

 1. Lindis skriver:

  Kroatien är jättefint! Har inte varit just där, men på flera andra orter och öar. Är övertygad om att ni blir nöjda! 👍😊
  Vad gäller bäst för klimatet, så gör vad du tycker känns bäst. Det finns många sätt att värna om klimatet, men bil i kanske 500 mil eller vad det blir, eller flyg, som kommer att gå vare sig du är med eller inte, tål att tänka på… ❤

 2. Bilade ner med fam. förra sommaren och 1 st labbe, genom Danmark, Tyskland, Österrike…och vidare till Kroatien, hem via Gardasjön-magsikt vackert!!. Gick kanon. -Kroatien är såååå fint, fina bad, vackra vyer, fina byggnader, du kommer inte ångra resan dit, tvärtom. Inga problem att ha hund med sig på hela resan. Bara ett pass för dem så kan man ge sig ut i världen. Flyg eller inte-ja ibland så flyger man och ibland kan man ta bilen eller tåg eller båt, men det är ju många saker som spelar roll för vårt klimat.

 3. Ja, det är smått hopplöst att veta hur man ska göra rätt när man vill göra rätt.. Det jag dock vet, som bondmora, är att ”sluta äta kött” (och därmed även mjölkprodukter då dessa smått går hand i hand) inte är ett hållbart alternativ. Vi som brukar jorden, oavsett om vi gör det ekologiskt eller konventionellt, vet att det främsta alternativet till kött, dvs ärter och böner, kräver en mycket långsiktig växtföljd. Det ska helst gå åtta år från det att vi har odlat ett fält med dessa proteingrödor innan vi kan odla dem på samma fält igen för att undvika sjukdomar. Slutar ”alla” att äta kött så kommer inte proteingrödorna att räcka. En annan aspekt är att utan djur så kan vi inte odla ekologiskt, då djuren och den gödsel/de gödselmedel de ger är en nödvändig del av det kretslopp som krävs för att odla ekologiskt. Och utan dessa krävs konstgödning, som kräver enorma mängder energi för att framställa från en ändlig resurs. Det tycks ”experterna” inte förstå. För hälsans skull bör vi absolut hålla intaget av kött till 300-500 g/v. Och för klimatets och hälsans skull bör vi välja naturbeteskött av hög kvalitet (och mycket grönt!). Det är oerhört lätt för den enskilde individen att välja att leva vegetariskt/veganskt idag, men för att odla/framställa den kosten krävs att andra äter animalier…

  1. Gaaah, man blir ju fan tokig. Jag äter inte rött kött jätteofta men när jag gör det så väljer jag i alla fall svenskt.. Och tack för att du förklarar så bra.

 4. Anna skriver:

  Klart du ska flyga. Flygskammen har tagit orimliga proportioner.
  Färjetrafiken är mycket värre

 5. Ellen skriver:

  Internet är en större klimatbehov än flyget. Som det är idag orsakar internet större koldioxidutsläpp när flyget så alla ni som sitter och hackar på varenda en som åker på en semesterresa: Föregå med gott exempel själva = bort från internet med er…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..