Säkerheten i Paris

Det har nog inte undgått någon om de problem Paris har just nu med de så kallade ”gula västarna”. Demonstranter som varje lördag kommer till huvudstaden för att protestera mot bl a höjningen av bensin. Demonstrera kan man ju göra men dom här dårarna slår sönder allt som kommer i deras väg. I lördags låg det en lapp på hotellrummet om att vi ombads att inte gå ut. Alla blev ju skitnödiga eftersom vi läst om det så mycket hemma. 

IMG_8106
IMG_8107
IMG_8111
Portiern på hotellet berättade att, för några veckor sedan så slog de sönder VARTENDA skyltfönster på Champs Elysee, och det är ingen kort gata direkt. 
IMG_8372
Så här såg det ut i många affärer i lördags: butikerna sätter igen fönstren med plankskivor.
IMG_8694
Andra kör plåtvarianten.
IMG_8367 2
Jag tyckte att skyltfönstren på Louis Vuitton-butiken var väldigt osköna tills jag insåg att det var galler för att skydda mot vandaler.
IMG_8355
Men, i lördags var det superlugnt. Vi fattade ingenting eftersom vi blivit varnade av hotellet men när vi pratade med portiern så berättade han att regeringen bestämt att om man visar sig på Champs Elysee på lördagar med en gul väst får man ca 1.500 kr i böter. Lappen vi gäster fått och det faktum att butikerna fortsätter att sätta upp sina plank, är bara ”just in case”.

 1. Och så klart ska ni som besöker Paris också besöka Louvren. Där kan man, som jag, gå omkring en hel dag, försöka komma fram till Mona Lisa i den lilla glasmontern, trängas med massor av andra, främst asiater, och konstatera att ”himmel så liten den där tavlan är”…men det är det värt. Mer värt är att gå omkring i Montmartre, konstnärskvarteren, hitta genuina ställen, ta en fika, ett glas vin och bara inandas atmosfären.

 2. Nu kommenterar jag tidigare inlägg av dig från Paris.
  Detta om att äta ute i Paris.
  Var där senaste gången för ca 15 år sedan med ett gäng företagare i min dåvarande mans bransch. Mycket planerat, mycket förbokat, för att vi skulle få uppleva det bästa av Paris, inte minst maten…
  Vi var högst uppe i Eiffeltornet och åt, vi var på kabaré och åt på Moulin Rouge, vi var på LeTrain Blue (där man då var tvungen att förboka månader innan) och åt och vi var på många andra platser/restauranger och åt och drack. Alltid minst 4 rätters, både till lunch och middag.
  MEN jag/vi blev aldrig imponerade av det s.k. franska köket, det vi hade hoppats och drömt om. Kostade multum på dessa ställen, men var absolut ingen matupplevelse! Ostarna inte bättre än de inplastade brieostarna på ICA, köttet segt, såserna betydligt sämre än en snabbt hopkokt påse…
  Däremot tog några av oss Metron ut till förorterna, hittade mer eller mindre risiga kvarter, små gränder med lokala bistron. DÄR serverades mat, underbart god mat och gott vin, till en bråkdel av priset inne i centrum. DÄR hittade vi små ställen med musik, spontandans och allt… underbart!
  Paris är en helt underbar stad, men i mitt tycke kanske lite för mycket tillrättalagd vad gäller att fånga turister.
  Språket helt ok, trots att de flesta inte kan eller vill snacka engelska, men på de mindre ställena gör de sig gärna förstådda med kroppsspråk. Underbart!
  Ta foton, bilder med både mobil och ”riktig” kamera gör man hela tiden här. Men vad jag/vi upplevde var att det blev mer eller mindre svartvita/beigea bilder. Allt för att alla de stora paradbyggnaderna var mer eller mindre förstörda och angripna av avgaser och annat. Bättre färger på motiven blev det när vi flyttade ut och bodde på en vingård ett antal mil från huvudstaden.
  Jo då, jag älskar Paris! Men det är inte alltid som turistbroschyrerna visar verkligheten. Gäller att våga ta sig från turistställena. Metron som t.o.m. jag kunde åka, trots jag har sämre lokalsinne än Mona, ge sig i väg på bakgatorna, hitta de lokala små ställena. Liksom det är på de flesta turistorter/ställen.
  Ni som ska resa dit – ha en helt fantastisk resa. För Paris är fantastiskt om man bara tar ut svängarna.

 3. Vi ska till Paris i Augusti 😎😎
  Hur är det med engelskan? Är det som man hör och läser att dom varken kan eller vill prata engelska?

  ( känner att franskan inte är på ngn toppnivå direkt…) 😊😊

  1. Vet du, jag har inte velat åka hit just pga av det så det är typ 10-12 år sedan. Blev dock positivt överraskad måste jag säga!

   1. Tack Mona, låter bra 👍
    Ha en fortsatt fin dag

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..