Gröna fingrar

Minns ni att jag och Beauty-tjejerna spenderade ett ladda-batterierna-dygn på Fredriksborg Hotel för några veckor sedan?

IMG_4958
När vi skulle gå så frågade Linus om inte hon kunde få ett skott från en jättefin växt som stod i ett av fönstren … det fick hon, och då hakade jag också på.
Img 4950.jpg
Hotellet ägs av Jessika och Pontus så vi bestämde att våra växter skulle heta det och att vi skulle tävla om vem som fick den att växa bäst. 
IMG_4960
Växter är inte min starkaste gren men jag vet ju att man ska stoppa skottet i ett glas vatten och vänta på att det ska komma rötter, för att sen plantera i jord. 
Skärmavbild 2019-04-15 kl. 20.35.42
Efter nån vecka skickar Linus mig ett foto och jag blir skitstressad. Ska precis dra till Bolivia och vara borta i två veckor. Planen var att plantera Jessika när jag kom hem. Aldrig att jag skulle våga låta henne vara i makens vård. Hans gröna fingrar är om än möjligt svartare än mina.
IMG_5398
Dagen före jag åker tar jag upp skottet och kollar. Helvitti, det har kommit små rötter plus att bladen har börjat ramla av. Nu får jag panik på riktigt.
IMG_5391
Klockan är 20.55 på söndagskvällen och jag kastar mig i bilen för att köpa jord i nån öppen matbutik. De två närmaste har stängt men den tredje har öppet. Bingo.
IMG_5394
Överlycklig hittar jag gjord och skyndar mig hem.
IMG_5397
IMG_5399
Ner i källaren och rota fram en kruka, i med jord och skott. Nästa förmiddag åker jag ut till flygplatsen. Berättar för maken att det är skilsmässa på allvar om han inte får den att överleva under min frånvaro.
IMG_7012
Men, han lyckas. Trots att han messar och hotar att dränka den om jag inte berättar var mina bilnycklar är.

Jag ska vinna det här. Måste först slå vad om något bra med Linus först.

 1. JH skriver:

  Älskar det här inlägget! Köpte en väldigt stor och dyr palettväxt. Minns nostalgiskt att många tanter hade när man var liten . Hörde att den är omöjlig att ta död på och att det är bra att klippa ner och bara sätta ner skotten direkt i jorden. Yeah rigth, la upp bilder på fejan när jag höll på och fick många likes. Fattar inte vad som hände, allt ruttnade..och nu frågar vännerna om uppdatering..🤣

 2. Maria skriver:

  Det ser ut som att du inte har nån innekruka? Rekommenderar att du har en, så den inte ruttnar. Och innekrukan ska vara mindre än ytterkrukan så pass att det finns plats mellan krukorna, alltså så den får luft. Lycka till!

  1. Fast, det är ju hål i botten. Räknas det ändå inte som innekruka då?

   1. Katta skriver:

    Det är ett hål som står tätt mot fatet.
    Skaffa en väldränerad innerkruka i plast, sätt den i en större ytterkruka så att fukten kan stiga och luften cirkulera lite.
    När växten står i så tät miljö som den gör nu är risken stor att plantan står väldigt blött om man vattnat för mycket, då dör den.
    Dessutom svårare att ha koll på om den är för fuktig/torr eller se om rötterna börjar spåra ur.
    Låt den ta sig i ett par veckor till (så du har vettiga rötter), sen kan du överväga omplantering.

    1. Tack, måste till Plantagen i helgen med andra ord … sen väntar jag ett par veckor och planterar om!

    1. Ellen skriver:

     Fast man kan ju också ha lecakulor i botten som dränering. Man måste inte ha plastkruka 🙂

 3. Malin skriver:

  Min var mindre än den där i juni och är idag 70 cm hög 🙂 De är svåra att ta död på.

   1. Malin skriver:

    Japp! Kan skicka en bild. Den är så vacker! Sen kan man knipsa av bitar och vips har man tio nya, om man så önskar. De vill ha rätt stor kruka (den du har nu funkar ett bra tag) och går nästan inte att övernatta. Om de torkar börjar de se lite ledsna ut. Men vatten och så vips – som ny!

     1. Malin skriver:

      Bilder mailade 🙂 Ingen specialjord. Bara vanlig svart plastkruka med tre hål i botten. Vatten 1-2 ggr/vecka. Vattnar igenom den helt då.

      1. Lätt att jag ska få min lika fin som din. Och med lite tur så ser inte Lina kommentarerna här och då kommer jag vinna, hehe!

 4. Om det är den högsta plantan ni tävlar om är det bara att låta den växa rakt upp. Vill du däremot ha en ”buskigare ” planta så måste den toppas mellan varven. Fördelen med det är att du får fler sticklingar som blir nya plantor 🌱😊

  1. Okej, jag vill ha den skitstor, åt alla håll. Hur toppar man? Mvh Tvärsvarta fingrar

   1. Du knipsar bara av en bit ovanför ett bladpar så kommer det ut nya blad där. ”Knipset” sätter du i vatten så har du snart en ny planta. MEN – Om du ska ha den högsta plantan så vänta med detta tills du vunnit tävlingen och kapa sen plantan!!! 😃

 5. Lina skriver:

  Haha, stressen när jag lämnat Pontus för 6 dagar i Småland! Paniken växte lite smått efter jag läst inlägget haha. Kram på dig

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..