När resan är över

IMG_6633
Resan med Optiker utan gränser/Synoptik i Bolivia är nu över. Jag är hemma, även om bilden är tagen en kväll från ett gym i Santa Cruz.
IMG_6635
Fördelningen var perfekt: Deniz styrketränade och jag jobbade. Kunde inte varit bättre upplagt!

Dessa resor är fantastiska. Många möten med människor som man för all framtid kommer bära med sig. Insikten … på alla fronter. Vad som är lämpligt att skriva om och vad som är klart mindre lämpligt att skriva om. Att möta människor är för mig att växa. Att lära sig av andra men även om sig själv och sina tillkortakommanden. Jag är en snäll människa men har fel och brister precis som alla andra. Dock kanske med ett högre socialt ansvar än många. Bara för att jag kan fatta ett dåligt beslut betyder inte det nödvändigtvis att jag, eller någon för den delen, är en dålig människa. Stor skillnad. Jag är usel på att ta kritik som kommer från onda agendor. Har aldrig förstått mig på hån och elakheter. Kritik som framförs med en välvilja är en helt annan sak. Alla kan ibland behöva en tankeställare.

Mitt stora problem är dock att jag är en mesig jefel. Blir extremt ledsen när någon är elak. Extremt. Vid nyår skrev jag att; som det känns nu så blir det här mitt sista bloggår. 13 år får kanske räcka. Ska man hålla till i sociala medier så måste man ha ett starkare psyke än jag har och det hjälper dessvärre inte att de av mina kompisar som är stora bloggare, säger att jag måste bli tuffare. Att jag inte ska ta åt mig. Att jag ska stå emot och ge svar på tal. Pallar inte. För det är inte jag. Åren går så jäkla fort nu när man har blivit gammal, så för mig är det inte värt det.

Men. Nu är jag hemma från Bolivia och jag är så galet tacksam över att få göra dessa resor och träffa alla fantastiska människor, både från Synoptik så klart men framför allt de tusentals som jag har varit med att få hjälpa till ett bättre liv. För flera av våra mottagare så har det varit fullkomligt livsavgörande. Ögonblicket när en gammal människa får på sig ett par glasögon och för första gången i HELA sitt liv kan se ordentligt. Hur personen ofrivilligt ryggar tillbaka när livet plötsligt inte är suddigt längre. Hur skrattet bubblar upp och man får kramar och pussar och de tror (ofta på riktigt) eller tycker att man är en ängel från ovan fast vi är vanliga enkla människor i vårt eget land, men som har haft förmånen att få göra det här. 

IMG_6725
IMG_6715
IMG_6211
IMG_5760
IMG_5801
IMG_5746
Dessa människor från denna resa är dom som följer med mig när jag åldras. Maria, Theresa, Paulina, Pedro, Ana, Ernesto.
IMG_6260
… och Soyla. Soyla som jag bara ville ta med mig hem och trolla bort hennes ensamhet. 
IMG_6249
Tack John för att du startade den här verksamheten för så många år sedan. I love you to death. Tack Lottie (Marknadschef) och Roland (VD) på Synoptik för att ni  lyssnade på John back then och valde att börja göra en av dessa resor varje år i Optiker utan Gränser’s regi. Nästa år hoppas jag att någon av er hänger på!
IMG_6852
Tack alla ni Synoptikare som hängt med, galet bra människor. Synoptik ska vara mer än stolta över er!
P1020495
Tack Tomas för att du står ut med att jag retar dig non stop! Vår andra resa tillsammans och jag hoppas att det blir fler … trots regeln!
IMG_6627
Deniz. Min egna fina compadre-åsna. Vi har fisit tillsammans, jobbat tillsammans, ätit tillsammans, jagat internet tillsammans. 24 timmar om dygnet. Du har tröstat mig när jag har varit ledsen och vi har haft sjukt kul. Du har lärt mig nya ord och att inte vara så anal när det kommer till språkbruk. Jag är femtiotre år och har lärt mig att säga ”fett kul”, ”fett bra” utan att skämmas!
IMG_5643
Thank you love, it has been a pleasure trots att du härom dagen sa: ”asså, du har fett mycket krut …” sen fick jag fylla i resten ”… för att vara gammal!” eftersom du valde att inte säga vad du tänkte.😂 I normala fall hade någon fått en hammare i huvudet men du är fett förlåten!❤️

Till sist mina läsare och andra; utan alla er som skänker glasögon så skulle dessa resor inte finnas över huvud taget. Ni är navet.

Ni gör skillnad.

Vi gör skillnad.

Tack.❤️

IMG_5987
… just det ja, tack Linda Hallberg Cosmetics för den här skapelsen. Gissa om den har räddat mig (och flera) under dessa veckor! Den tog slut på flyget hem men jag har beställt en ny nu. Grymt jäkla bra!
IMG_6616
Nu är vardagen här och jag ska återgå till att vara gnällig fru, tjatig mamma, vara ytlig och ha reklam i bloggen igen.

Allt är i sin ordning.

… bortsett från att jag lite längre fram kommer prata mycket om mitt åtal, min dom och det som varit de senaste 18 månaderna.

 1. Håller med många av föregående inlägg. Man blir oerhört berörd av dina fina inlägg från era glasögonresor, tänk vilken skillnad ett par glasögon kan göra, fina berättelser. Å så tom min morgon skulle bli om jag inte hade din blogg att läsa, det tillhör morgonrutinen. Upp 5, på med kaffe och sen datorn. Uppskattar dessa inlägg jättemkt. Ha en fin dag

 2. Välkommen hem och tack för rapporter från en, för mig, okänd värld. Så intressant, spännande och lärorikt.
  Och så hoppas jag alla vidriga små nättroll spricker i vårsolen.

 3. Johan skriver:

  Alltså detta var ju fett roligt att se😊
  By the way 52år😀
  Vi samlar in på jobb (Canon Svenska) för andra året i rad.
  Riktigt bra feedback på var våra glasögon blev av. Så roligt att se att det gör nytta😊
  Tack

  1. Så jäkla kul att höra att ni samlar in för, som du ser så gör de oerhörd nytta! (Sen ska jag inte skriva något om att er servicesupport, eller vad det heter … dit folk ringer för att beställa toners, har exakt samma mobilnummer som jag, om man slår 070 istället för ert 077… gissa om det ringer folk VARJE dag som ska beställa tonerjävlar!😂)

 4. Bodil skriver:

  Vilka fantastiskt vackra portättbilder!
  Deras glädje är synbar i dubbel bemärkelse 💜.
  Jag kan förstå om nät-troll knäcker dig, Mona.
  Men vi andra, vi är så väldigt många fler.

  Jag hoppas att du orkar fortsätta blogga.

  ❤️

 5. Eva N skriver:

  Välkommen hem! Tack för att du delar med dig av dina resor till oss som är hemma! Ni gör en fantastisk insats!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..