ANNONS

Om droger i Bolivia

/

Jag vet inte särskilt mycket om Bolivia men har sett tillräckligt många filmer för att minsann veta att det är ett av världens största producenter när det kommer till koka och kokain. För det har man ju hört. Plus att det är ”jättefarligt” vara i Bolivia. Kan ju säga att jag inte alls märkt av några läskiga saker, då var det värre i Guatemala där man såg många människor med vapen. Synoptik är ju extremt noga med vår säkerhet så de skulle aldrig välja ett land/område där det finns uppenbara risker för oss som jobbar.

Jag har dock undrat lite om det här med droger där. Om allt snack i omvärlden är sant. Jag frågade en taxichaufför redan första dagen och han upplyste mig om att man förvisso odlar oerhörda mängder med kokain men att det ”skeppas iväg till andra länder” för här håller man mest på med marijuana, som man också odlar shitloads av.

Härom dagen sitter jag och Deniz som vanligt på Starbucks och jobbar. Vi befinner oss på uteserveringen och vi sitter ganska långt ifrån varandra då vi ständigt jagar fungerande vägguttag och då blir det så ibland.

Jag är femtioplus och kan som sagt inte ett skit om droger. En gång när jag var 15 år och spelade klädpoker med några killar så torskade jag hårt. Till slut satt jag i trosor och behå och förlorade en giv igen. Fick då valet att ta av mig behån eller röka marijuana. Droger har aldrig tilltalat mig men valet blev lätt. Jag drog några bloss men inget hände. Jag minns att jag undrade vad grejen var eftersom många jämt pratade om att röka marijuana. Nu, mitt i livet, så verkar det som om alla, ALLA, yngre än typ 25 vet hur det luktar, även om man inte nyttjar det själv.

Hur som. Jag kan inte ens se på någon om denne är hög. Eller jo, om det är en ”etablerad” knarkare som blir stissig, då kan jag möjligen fatta. Utöver det så har jag absolut noll koll. Folk undrar om jag är felvaggad eftersom ”det är ju hur lätt som helst!”

Sitter i min soffa på Starbucks och känner en söt doft. Nämen ja jävlar, är det SÅ det luktar! Det går en stund till och den söta doften försvinner inte. Ser att det sitter flera människor och röker och jag har svårt att avgöra varifrån det kommer. Tänker samtidigt att det kanske är lagligt att röka marijuana här. Funderar en stund till och undrar hur det kommer sig att det ska dröja typ 50 år innan jag fattar hur doften känns. Tittar bort mot Deniz och ropar till henne. ”Känner du?” och känner mig som värsta polisspanaren.

”Vadå?”

”Ameh, kännerunte hur mycket marijuana det stinker?” Jag låter ytterst världsvan och tänker att jag minsann ska lära henne … som är så mycket yngre än jag … nåt viktigt.

Hon reser på sig och går mot mig, jag ser att hon sniffar. Sen stirrar hon på mig.

”Mona för fan, det luktar kanderad mandel därifrån pucko!” och pekar bort utanför Starbucks.

Okej, jag fattar. Don’t quit my day job so to speak.

6
103

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00