ANNONS

Sista dagarna i Bolivia

/

Har inte exakt koll på hur många glasögon vi har delat ut men det rör sig om närmare 5.000. Vi hade med oss ca 10.000 par och det låter kanske mycket men vi måste ha ett stort urval att välja emellan då man aldrig vet vad som går åt mest på varje ställe. 

IMG_6665
Tidigare i veckan packade vi bussen full av glasögon och stack kl 07.00 till en stad som heter Cabeza. Mina geografi-skills är som bekant obefintliga men jag vet ju att vi är i Bolivia, good enough for me!
IMG_6668
IMG_6671
Minibussen var knökfull och säten stenhårda men alla var på gott humör.

Jag älskar att sitta och titta ut genom fönstret och se landsbygden. Märklig känsla att lyssna på Mikael Persbrandts biografi om hans liv samtidigt som man åker förbi by efter by. (Kan för övrigt varmt rekommendera boken, galet bra.)

IMG_6687
Resan tog 4 timmar och när vi kom fram satt massor av människor och väntade på oss. 
IMG_6697
Vi inleder alltid varje arbetsdag med att berätta vilka vi är och hur synprovningen går till. Vidare så talar vi om att vi fotograferar mycket och om någon inte vill synas i sociala medier så är det självklart bara att säga till. Ingen har hittills sagt nej. 
IMG_6699
Som vanligt letar jag bra vägg att fota folk ifrån och Deborah fick vara provmodell. Roligare med färgglada bakgrunder men det fanns inte här. 
IMG_6903
Fina optiker Shahed med en mycket nöjd kvinna. 
IMG_6891
IMG_6702

IMG_6704
En del människor vill inte le då de inte har några tänder, och det får man ju förstå. För min del är de lika vackra ändå. 
IMG_6731

IMG_6701
Ibland kommer det en ung människa, men det är inte jättevanligt. Det här är Rafaela och hon är 18 år. Hon blev så sjukt glad över sina glasögon eftersom hon nu kan se vad läraren skriver på svarta tavlan.
Den här bilden är FANTASTISK! Kvinnan kommer sakta in och sätter sig i en stol hos Tomas. Han säger att hela hon är … lite frånvarande. Han har svårt att förklara men hon är väldigt introvärt och tyst. Han undersöker henne, provar olika styrkor och sen får hon ett par glasögon på näsroten. För första gången i sitt liv. Kvinnan blir fullständigt förändrad. Hon börjar skratta ohejdat och kan inte sluta. Hon kramar och pussar Tomas femtioåtta gånger och pratar spanska högt. Även om jag inte fattar ett skit så är det inte så svårt att förstå en människas kroppsspråk och utstrålning. Älskar för övrigt hennes jultröja!

Det här är den avsevärt viktigaste anledningen till varför jag tycker det är så roligt att åka med på dessa resor. Ingen gång är självklar, men jag är lika tacksam varje gång. Så jäkla, jäkla lite som kan förändra en människas livssituation.

3
91

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00