ANNONS

Att äta i Bolivia

/

På min förra resa med Optiker utan gränser/Synoptik i Peru så var min erfarenhet av maten inte jättebra. Eller jo, de fyra sista dagarna var vi turister och då kunde vi välja restauranger själva, vilket gjorde att matupplevelsen blev totalt annorlunda än under de tidigare 14 dagarna. Då var vi 12 stycken i gruppen och när det är många som jobbar blir det svårare när man ska beställa, så då förbeställdes all mat varje dag och man kunde bara välja mellan två rätter. Till lunch åt jag kokt kyckling, ris OCH potatis (normalt att man har både och) varje dag i 14 dagar så när jag kom hem ville jag inte se vare sig kyckling eller potatis en lång tid efteråt!

Någon sa att maten i Bolivia är snarlik den i Peru så jag var beredd på skörbjugg. Men, jag är glatt överraskad. Jag och Deniz har ju suttit på Starbucks i en galleria i stort sett varje dag och då har vi passat på att luncha i gallerians restaurangdel. Eller ja, lunch äter man ju oftast runt lunch men här äter vi den runt 15-16.00.

IMG_6296
Foodcourten ser rätt tråkig ut men där finns ett gäng restauranger av olika slag.
IMG_6169
IMG_6170
IMG_6168
En fråga som kanske är korkad. Majsen här är nästan vit och mycket större än hemma, vad beror det på? 
IMG_6298
IMG_6295
Det är min till höger. Bortsett från dom där gröna grejerna och blomkålen så kan jag meddela att detta är bland det godaste jag ätit här. Vet inte vad dom har gjort med riset, men det är sjukt gott. Liksom de svarta bönorna. 
IMG_6004
Ett par kvällar har dock mina middagar sett ut så här: två kokta ägg och en skiva kycklingkött. Eftersom nätet suger så måste jag lägga ner timmar på att ladda upp bilder och då är det bara att stanna hemma i lägenheten. Är dock inte alltför ledsen eftersom jag är en hemmafis.

Apropå majs. Jag kan verkligen inte äta det, då kräks jag så var jag än är frågar jag alltid om det är majs i maten. En kväll åkte vi 1,5 timme till ett ställe där det fanns en pizzeria som skulle vara jättebra. 

IMG_6037
Menyn var så klart på spanska så jag bad John beställa ”vad som helst till mig, bara det inte är majs i den”. 
IMG_6031
Nu är bilden asdålig men den var dränkt i majs. Så klart.
IMG_6027
Då var det ju en himla tur att man har snälla kompisar som åt upp majsen åt mig!

En dag var vi lite wild’n crazy, jag och Deniz, så vi drog till en annan galleria och hittade flera restauranger där. En av dom hade en peruansk meny. Mina sista dagar i Peru vid förra resan spenderades på flera restauranger med sjukt god mat, så jag var supersugen på deras meny.

IMG_6619
Inte för att vi fattade något men Deniz beställde ”carne” (kött) … för det ordet kan man ju, och jag gjorde en våg med handen för att visa att jag ville ha fisk. 
IMG_6618
In kom … well, jag kunde se friterade bananskivor, morötter, äcklig majs, rostad snacks i form av majskorn (asgoda men vad gör det i mat?) nåt rött, nåt bladigt … och så fisk. Eller ja, det var något väldigt platt och skuret i 5×5 cm bitar. Galet hungrig tar jag gaffeln och skyfflar på allt utom majs (kräks som sagt av det) och lastar in i munnen … i tron om att det var varmt. Ehh, iskallt. Tittar på Deniz och hon säger direkt: ”min mat räcker till oss båda!”
IMG_6620
Jag säger att hon borde smaka på min mat och hon tittar skeptiskt på den.  
IMG_6623
”Nämen, det var ju gott ju!” säger hon och tar några bitar till. 3 timmar senare har hon svinont i magen. Men, det hade inte jag, efter att ha slevat i mig halva hennes tallrik! Maten var fantastiskt god.
IMG_6624
Jag fotade menyn ihop om att någon av er kan översätta och tala om vad fasen det var jag beställde…

16
50

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00