Det här med sägningar

Igår sa talibanen till mig: ”mamma, vet du, jag stör mig SÅ mycket på folk som säger ”pga” när det ska vara ”tack vare!”

Jag funderade lite på det. Tillhör ju generationen som får röda prickar på hela kroppen när någon säger ”ejänkligen” och ”ordänklit”.

Men det finns ju andra uttryck som är konstiga också. Varför säger man att man ska åka ”kommunalt” när det heter ”kollektivt”?

Eller det här med telefon: är det fler än jag som säger: ”lägg på luren”? 

I många år sa jag ”veva ner fönstret” om bilfönster, trots elknapp.

Har ni fler såna konstigheter man håller på med?

 1. När jag gick i högstadiet hade jag problem med när det skulle vara ”de” och när det skulle vara ”dem”. Jag chansade nog varje gång. Sen efter gymnasiet gick jag på Komvux och ett av ämnena var svensk grammatik. Helt plötsligt förstod jag! Det var ju solklart när man använder ”de” och ”dem”. Jag har alltid varit urusel på grammatiken. Visste inte ens vad verb, adjektiv och substantiv var i åk 9. Efter ett omprov i grammatik så lärde jag mig det.
  Jag stör mig när det skrivs ”o” i.st.f. ”och”, ”vgd” i.st.f. ”Vad gör du?”, ”d” i.st.f. ”de” eller ”dem”. Jag har problem att läsa sms skrivna så. Mina barn måste skriva ”på riktigt” till mig!

 2. Ka skriver:

  I skriven text inte skilja på ända/enda. Brukar tipsa om att byta ut mot rumpa och se om det passar. Till exempel ”det rumpa vi behövde var en liter mjölk”
  😃

 3. Anneli skriver:

  koka kaffe säger många men hur många gör det nuförtiden….jag gör

 4. Henna skriver:

  Haha jag vilken rolig tråd 😂 Underbara saker att störa sig på!

 5. Tant_T skriver:

  Finns så mycket jag retar mig på att det tar resten av dagen att skriva men ”karEoke” när det heter karAte t.ex. Brukar fråga om hen säger ”karEte” om kampsporten också (tom orkester/tom hand, ingen större skillnad) men då är det tydligen jag som är dum.

  Läste dock en text tidigare i veckan som fick mig att skratta gott så bifogar den 🙂

  ”Ska det vara så jävla svårt att skilja på de och dem? Skärp er! Det är exakt samma sak som att skilja på jag och mig, du och dig eller vi och oss. Tycker dig inte att det är drygt att läsa när mig har bytt orden? Dig kanske inte bryr du, men mig tycker det blir störande för läsningen. Det kanske inte spelar någon roll för du, men för jag spelar det roll. Oss är många som stör sig på ni som inte kan skilja på nominativ och objekt. Kan inte er visa vi lite hänsyn.”

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..