ANNONS

Fin i peruken

/

IMG_3841
Det är fasen en lyx att få håret färgat professionellt varje månad. Den här gången kunde inte mina vanliga kumpaner hänga på så Jouli fick nöja sig med mitt sällskap.
IMG_3845
Medan hon går och blandar färg så börjar alltid med att äta edamamerbönor.
IMG_3842
Det har blivit mitt nya knark då det är så sjukt jäkla gott.
IMG_3847
Det här med varför håret absolut måste bli grått förstår jag inte så jag tog mig tid att googla lite och nu ska ni få lära er något!

Enkelt förklarat är det så att hårfärgen kommer från ett pigment som heter melanin. Alla hår består av både mörkt melanin och ljust melanin – vilken färg vi har på håret naturligt beror på hur mycket av vardera melanintyp vi fått. När vi är unga pumpar stamceller av typen melanocyter in pigmentet i det protein som håret är uppbyggt av. Men ju äldre vi blir minskar denna pigmenttillförsel, varför håret blir grått och slutligen vitt, när melanininnehållet är obefintligt.

Enligt forskarna svarar den nyupptäckta genen för nästan 30 procent av hårets grånande, medan övriga 70 procent påverkas av faktorer som ålder, miljö, stress och kost. En teori är att hårsäckarna regleras i olika takt av en ”melanin-genetisk” klocka”, vilket skulle förklara varför vita personer blir gråhåriga redan från 30-årsåldern, medan asiater grånas först vid 35 och afroamerikaner inte förrän i 45-årsåldern.

Så vad kan denna nya kunskap leda till då? Jo, enligt teamet bakom studien är det inte orimligt att man i framtiden kommer att ha uppfunnit ett läkemedel som antingen stimulerar eller stoppar pigmentförsörjningen, så att vi får exakt den hårfärg vi vill ha. Det skulle i så fall kunna minska användningen av skadliga hårfärgningsmedel.

Se där ja. Då kan man bara hoppas att dom skakar fram ett läkemedel hyfsat snart så att man slipper dessa vidriga gråa strån!

6
48

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00