Psykisk ohälsa och tablettmissbruk

Jag har ett par vänner med en son som inte mår jättebra. Han är tablettmissbrukare sedan flera år och har gått igenom ett antal psykoser.

Han gör allt från att slå sönder sin lägenhet, nästan hoppat från broar runt om i Stockholm men blivit hindrad av polisen eller förbipasserande. Han blir intagen på psyk var och varannan månad, men släpps ut efter ett dygn.

Föräldrarna är desperata. Sonen är över 18 och de har således ingen som helst makt eller inflytande. Senaste händelsen var att han blev tvångsintagen då man ansåg att han var en fara för allmänheten och sig själv. Dagen efter släpptes han. Trots att han gett sig på personal, bankat sitt eget huvud i väggen och en himla massa andra saker, så ansåg de honom kapabel att klara sig på egen hand.

Han får inte komma in på behandlingshem förrän han är ”ren” men klarar inte av att bli det. Han försöker men efter ett par dagar åker han ner till ”plattan” på Sergels Torg, eller ut till nån förort och köper tabletter, sen är karusellen igång igen. Han har svår ångest och vill inte leva men klarar inte att ta livet av sig. Har bränt sönder halva kroppen med cigaretter och skadar sig på alla möjliga andra sätt.

Vad i helskotta ska man göra för att han ska få den vård han behöver?

 1. Jenni skriver:

  Hade byggt ett madrasserat rum och låst in min son/dotter där tills dom värsta abstinensen lagt sig.

  1. Du, fattar inte: hittade din kommentar i spamkorgen…superskumt!

  1. Fan, fattar inte varför du hamnar i spamkorgen? Går in och kollar, är VÄRDELÖS på Instagram.

 2. Orosanmälning på orosanmälning. Vi har gått igenom samma sak här. Även om personen i fråga själv ville till behandling fick han ingen. H*n har varit på otaligt många behandlingshem som tidigare inte funkat men nu ville h*an verkligen. Soc erbjöd dagvårdsbehandling vilket inte funkade, vilket tillslut ledde till behandling. Men som sagt. Det krävs massor av orosanmälningar. Du kan själv göra en anonym anmälan.
  Tillslut bad tom min släkting att vi runt i kring skulle orosanmäla för det är den enda som kan leda nån vart. Det är tröstlöst när man inte får hjälp. Och i grund och botten, för att det verkligen ska hjälpa, måste personen i fråga själv vilja det. Hoppas det går bra för honom.

 3. Cs skriver:

  Om man gör en anmälan till socialtjänsten och han säger nej till frivillig placering kan de ta ett lvm. Avgiftningen sker då inom hälso och sjukvård innan placering. Finns regler att följa för socialtjänsten,om han vägrar frivillig vård.
  Läs här: https://lagen.nu/1988:870

 4. Malena skriver:

  Men vad är det för korkat system. Tyvärr vet jag av erfarenhet att det är typ så det ofta funkar. Man åker ju till behandlingshemmet för att klara av att bli ren. Men man brukar ju åka in på avgiftning först och sen vidare direkt på behandling. Klarar man av att bli ren själv så kommer dom förmodligen inte tycka man behöver behandling. Vi lyckades få igenom ett LVM till slut på mitt ex. Massor av orosanmälningar och möten med narkotikaenheten. Han hamnade på LVM i 6 månader. Tyvärr började han missbruka direkt när han kom hem

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..