Språk

IMG_3108
Är det bara jag som tycker att det här ser skumt ut?

Varför heter det inte orangea?

… anybody who knows?

 1. I formellt språk så böjs inte färgerna orange, turkos och beige efter substantivet, utan har bara en form. Din, och min, språkkänsla säger dock oss att det borde heta ”den orangea skylten” – eller hur? Med vänlig hälsning, svenskläraren 🙂

  1. Det känns så himla fel, men du har säkert rätt. Konstigt att inte böja dess färger, ”den turkos skylten” låter lika illa som ”den orange skylten”. Det jag tycker är intressant är att dom, under väldigt lång tid, skickat ut ”det orange kuvertet” utan att jag reagerat alls.

 2. Märkligt. Hade den vart blå hade man kanske skrivit ”den blå skylten” men hade den vart grön hade man ju skrivit ”den gröna skylten”. Antar att det har att göra med om ordet slutar på en vokal eller konsonant?

 3. Jag bor i ”Den orangea staden” och idag klär sig alla kristianstadbor i orangea tröjor, åtminstone vi som hejar på IFK Kristianstad och som ska titta på handbollsmatchen ikväll mot Sävehof. Heja IFK

 4. Håller med ”Maria med 4”.Som gammal (i dubbel bemärkelse) språkpolis har jag numera accepterat det mesta vad gäller språket. Allt utom ”de och dem” och ”var och vart”, som verkar vara det svåraste som finns. Strunt samma, livet går vidare, språket förändras och vi med det. Jag har kommit så långt att jag numera blundar för alla språkfel och kan till och med småle och inte hela tiden försöka rätta eller högt tala om vad som är fel. Det är för mig en otrolig framgång vad gäller ”språkpolisandet”. Men det tog lång tid, det ska gudarna veta!
  Däremot tycker jag det är viktigt, riktigt viktigt, att skola, språklärare och alla andra som har med barn och ungdomars språk att göra, att de verkligen försöker få dem att förstå hur viktigt det är att behålla vårt språk.

   1. Men Mona, ditt språk är ju hundra. En enda gång har jag ifrågasatt och det tror jag du minns. Det var då inte frågan om svenska språket utan nåt helt annat. Kör på, jag älskar att läsa det du skriver och beundrar ditt språkbruk! Puss hjärtat!

  1. Instämmer.
   Det skär i mitt språksinne när jag ser hur illa barnbarnen stavar – och skolan svarar föräldrarna att det viktigaste inte är stavningen utan flödet i språket. De vill inte hämma barnen genom att påpeka stavfelen.
   Mycket märkligt, som jag ser det.

 5. Den enkla lösningen är att använda en synonym, tex brandgul. ”Det brandgula kuvertet” gör inte lika ont i ögonen. 😎

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..