Språk

IMG_3108
Är det bara jag som tycker att det här ser skumt ut?

Varför heter det inte orangea?

… anybody who knows?

 1. Den enkla lösningen är att använda en synonym, tex brandgul. ”Det brandgula kuvertet” gör inte lika ont i ögonen. 😎

 2. Håller med ”Maria med 4”.Som gammal (i dubbel bemärkelse) språkpolis har jag numera accepterat det mesta vad gäller språket. Allt utom ”de och dem” och ”var och vart”, som verkar vara det svåraste som finns. Strunt samma, livet går vidare, språket förändras och vi med det. Jag har kommit så långt att jag numera blundar för alla språkfel och kan till och med småle och inte hela tiden försöka rätta eller högt tala om vad som är fel. Det är för mig en otrolig framgång vad gäller ”språkpolisandet”. Men det tog lång tid, det ska gudarna veta!
  Däremot tycker jag det är viktigt, riktigt viktigt, att skola, språklärare och alla andra som har med barn och ungdomars språk att göra, att de verkligen försöker få dem att förstå hur viktigt det är att behålla vårt språk.

  1. Fast, jag vill nog att du korrigerar mig om du ser något som får dig att rysa!

   1. Men Mona, ditt språk är ju hundra. En enda gång har jag ifrågasatt och det tror jag du minns. Det var då inte frågan om svenska språket utan nåt helt annat. Kör på, jag älskar att läsa det du skriver och beundrar ditt språkbruk! Puss hjärtat!

    1. Lou skriver:

     Njae ended engelska stavfel blir det allt, men vem bryr sig.

     Tycker nog att det borde stå orangea iaf.

  1. Bodil skriver:

   Instämmer.
   Det skär i mitt språksinne när jag ser hur illa barnbarnen stavar – och skolan svarar föräldrarna att det viktigaste inte är stavningen utan flödet i språket. De vill inte hämma barnen genom att påpeka stavfelen.
   Mycket märkligt, som jag ser det.

   1. Det absolut VÄRSTA jag vet är: ijängkligen och ordängklit…

  1. Kamilla skriver:

   Menar du att du kan blunda när folk skriver ”starstrucked”? Avis isf.

 3. Agge skriver:

  Jag bor i ”Den orangea staden” och idag klär sig alla kristianstadbor i orangea tröjor, åtminstone vi som hejar på IFK Kristianstad och som ska titta på handbollsmatchen ikväll mot Sävehof. Heja IFK

 4. Kate skriver:

  I Göteborg hade vi sagt den brandgula skylten.
  I Stockholm skrattar man åt mig när jag säger brandgul. 🙂

  1. Cari skriver:

   Jag tror som du att det heter brandgul. Och det kan böjas.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..