VidDinSida

I veckan jobbade jag i soppköket och märkligt nog är det en riktigt energi- och glädjekick.

IMG_3534
Vi håller till i en lånad lokal men i maj öppnar vi i egna, mer anpassade lokaler. Den nuvarande lokalen tillhör en kyrka mitt i Stockholm och vi är flera organisationer som huserar här. Onsdagar och söndagar mellan 21.00-24.00 kan våra hemlösa pensionärer komma och äta och få lite mänsklig värme. Volontärerna kommer 20.00 och förbereder fika och mat.
IMG_3526
Stina och Susanne. Stina ser ut som en surkärring här men är långt ifrån det. En av de absolut bästa människor jag någonsin har träffat. … dessutom en läsare och som såg till att jag blev involverad i det här.

Susanne och hennes syster är dom som nästan alltid lagar maten. Alltid hemlagat från grunden. Ibland vill de hemlösa ha korv med bröd och då får dom det. 

IMG_3520
Kjell och Kia. Grymma människor. Vi har SÅ roligt när vi jobbar och ja, man kan verkligen ha roligt mitt i denna jävla katastrof.
IMG_3528
Min arbetsuppgift denna gång var att fixa mackor och sleva upp mat.
IMG_3529
När de hemlösa lämnar oss för kvällen får dom med sig ett gäng mackor och fikabröd.
IMG_3530
IMG_3535
Det är är VDS’s maskot: Sigge.
IMG_3541
Det är Susannes hund och han är så sjukt gullig och glad jämt.
IMG_3544
Klockan 21.00 öppnar vi dörrarna och våra gäster strömmar in i värmen. 
IMG_3547
När de kommer hälsas de välkomna.
IMG_3548
Dessa hemlösa pensionärer får sällan känna närhet så på VDS är man noga med att vara fysisk och krama de som vill ha en kram, vilket många vill. Det är mer viktigt än vad man tror det här med fysisk närhet. De blir så otroligt glada och vi skiter i om det kanske inte luktar så gott eller om man inte är så ren. Det är sekundärt just då.
IMG_3532
Vi börjar med en fikastund så att alla får komma lite till ro och landa lite i värmen.
IMG_3546
Jag satte på en gammal komediserie, Albert & Herbert, på tv:n och det blev väldigt uppskattat.
IMG_3549
Klockan 22.00 börjar vi dela ut mat. Blir det något över så får de som vill med sig matlådor. Jag brukar sitta och prata med dom och få ta del av deras olika historier. Det är fullkomligt ofattbart att man kan bli hemlösa idag utan att man har några som helst alkohol- eller drogproblem. Jag trodde inte riktigt på det förrän jag blev involverad i VDS och fick höra riktiga skräckhistorier som lätt skulle platsa i Kalla Fakta/Uppdrag Granskning. Fyfan vad samhället sviker dessa människor, om bara alla visste!

Klockan 24.00 stänger vi och ger de som vill mössor, halsdukar, strumpor och eventuellt andra saker de behöver. Just nu kan vi inte ta emot gåvor då vi inte har någon möjlighet att förvara dom. Jag vet att det är många som vill skänka och det kommer ni kunna göra senare. Vi har bara det absolut nödvändigaste nu.

Man skulle ju lätt kunna tro att man blir deprimerad när man träffar alla dessa hemlösa och visst, det värker i hjärtat när man säger hejdå till dom när de går iväg ut i natten för att sova på en parkbänk, men dessa möten ger en också stor insikt.

Ingen annan förutom Jeanette får lön (ni är några som har undrat över ekonomin). Hon har en privatperson som sponsrar henne så att hon kan jobba dygnet runt med det här. Nu har hon dessutom skurit ner sina timmar som ordningsvakt i tunnelbanan för att kunna ägna mer tid åt VDS. Alla jobbar gratis och varenda, VARENDA, krona går oavkortat till att hjälpa våra hemlösa pensionärer. Jag tigger nu; please swisha en peng så att vi kan fortsätta.

Swish: 123 633 3165

 1. Tove skriver:

  Fantastiskt! Jag blir rörd när jag läser detta och ska förstås swisha. Bra jobbat Mona!

 2. Karin skriver:

  Jag har tittat på hemsidan och tycker inte att den är så informativ. Tror ni skulle vinna på att lämna mer information i form av fakta. Misstror inte på något sätt men det finns nästan bara info om hur man skänker pengar. Försök hitta en volontär som jobbar med kommunikation, information eller liknande.

  1. Tack, organisationen har vuxit så fort så vi har inte riktigt hunnit med. Dock har vi varit noga med att lägga ut bokslut då det är viktigt att få alla att förstå att vi är seriösa. Men, du har helt klart rätt och det är något vi kommer rodda med lite senare i år. Vi måste först få ordning lokalen.=)

 3. Norpan skriver:

  Går det att köpa en sådan mössa som Stina har på sig av er, till förmån för Vid Din Sida, eller är de endast gjorda till er?
  Den är jättefin and I want one 😍, så om de inte är till salu är det dags att börja sälja dem and spread the word 😉😘

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..