Kameror på offentliga platser?

Vi måste prata lite om en sak och nu lägger vi inga värderingar i huruvida man kommer från andra länder eller inte. Åsikter om invandring får tas i andra forum. Okej?

Jag har länge tycker att man ska sätta upp kameror på offentliga platser och det är ju ett touchy subject men jag har alltid ansett att, har man inget att dölja så spelar väl inte det någon roll. Om man med kamerors hjälp kan lösa en massa kriminellt skit är väl det jättebra. Plus att kvinnor/tjejer kanske kan få känna sig någorlunda säkra.

I Malmö har man satt upp kameror på flera offentliga ställen och det har lett till betydligt mindre kriminalitet. Men, man har däremot fått ett nytt problem på halsen: kriminaliteten har flyttat in i livsmedelsbutiker (oftast) i form av att ungdomar, ja det är dom som styr i Malmö, går in till en liten livsmedelsaffär och hotar ägaren till livet om han inte låter gängen förvara sina smuggelcigaretter, vapen och droger där.

Detta är ett sätt för att undvika kamerorna på stadens gator och torg och därmed kan de sköta businessen utan insyn.

IMG_2967
Utöver att vara en lagerplats så tvingas även butiksinnehavarna att betala pengar till dessa ungdomar. Påhittade skulder eller för att undvika att få butiken sönderslagen.
IMG_2968
En annan variant är att de går rakt in i butiken och plockar åt sig de varor de vill ha … och sen går ut. Gör man inte som dessa snorungar säger så spränger dom butiken, eller ägarens hem.
IMG_2970
Goa killar.

Butiksägarna ger ofta upp och gör som dom säger av rädsla för hot mot familjen eller att butiken ska eldas upp.

På riktigt. Ska vi ha det så här? VARFÖR lägger man inte resurser på ett tidigt stadium … och då pratar jag förskola?

Jag måste vara hyfsat dum i huvudet för i min värld kan man stävja sånt här med att man börjar när dessa ungjävlar är små. Jag har flera kompisar som är förskollärare och lärare som med 100% kan tala om i fall ett barn kommer hamna snett längre fram.

Men nä, här låter vi dom hållas och polisen har i stort sett noll resurser.

Vad tycker ni, är jag ute och hojar?

 1. Helén skriver:

  Kommer ursprungligen från en relativt liten stad uppe i Norrland. Men flyttade till Sthlm först och bodde där i dryga 8,5 år. Trivdes som fisken i vattnet. Då på den tiden (låter som stenåldern) kunde man ta en fylla inne i centrala Sthlm, knata ner till T- centralen och därifrån tunnelbanan och bussen ute på Lidingö. ENSAM! Man var aldrig rädd för något. Man kunde snacka med främmande människor. Vakterna på uteställena hade inga skottsäkra västar. Detta är för drygt 20 år sedan. Så kom det då den dagen man hittade den stora kärleken och flyttade till Malmö. Tusan när man skulle på affären som låg på gång avstånd så inte gick man den snabbaste vägen nr det började skymma. Nope man tog den längsta vägen för man vågade helt enkelt inte gå gångstigen. Bodde i Hermodsdal under ett par månader. Såg Polisen oftare där ute än jag gjorde under min tid i Sthlm. Flyttade senare till Höja. Fint område OM man inte bor nära Rosengård, almgården för det var/är det händer något i princip hela tiden. Efter 10 år bar det av till Kvarnby. Oj här trodde man det skulle vara lungt. Ok till viss del är det lungt. MEN då har vi helikoptern i stället. Känns som dygnet runt. Men jag tar hellre helikopter och övervakningskameror överallt. SÅ länge det hjälper Polisen att göra sitt jobb. Nu har folk börjat klaga på att helikoptern stör och att det är som att leva i Krigzon. Nä det är det inte. Om det stör flytta på landet där du inte stör.
  Har även jobbat på 2 helt olika gymnasieskolor ena privat och andra kommunal. Tyvärr så har man märkt oavsett du jobbar på privat eller kommunal så mer eller mindre vågar inte lärarna säga ifrån till eleverna. Speciellt då den privata var drygt 85% av olika invandrar bakgrunder. Så fort du sa ifrån fick man höra du säger bara till mig för att jag är svart/invandrare. Du fick inte säga chokladboll, svarta kläder eller mörka kläder för då gick de direkt till rektorn och klaga på att vi var på dem pga bakgrund. Tyvärr så fick vi på den skolan införa kameraövervakning på alla våningarna under våldsamma protester från både föräldrar och elever. Men då förklarade vi som så att tänk det kommer in någon med vapen på skolan, vill du inte att vi ska kunna följa den personens framfart på skolan. Detta var innan vi fick tags för att komma in på skolan, och civila vakter. Finns en annan gymnasieskola där de har uniformerade vakter, järngrindar för att passera in på skolan, plus att du måste kunna bevisa att du går på skolan.
  Tyvärr så har det gått alldeles för långt när de måste ha vakter och övervakningskameror på skolorna. Nu ska ju de kommunala ta in narkotika hundar och kolla av skolan. Det infördes på den privata skolan innan jag slutade. Mycket varför jag slutade var att man kände att man inte kunde hjälpa dessa elever att känna sig trygga. Men håller med så länge du inte har något att dölja så är det mer än ok med kameror

 2. Liz skriver:

  Det är knappt så jag vågar skriva den här kommentaren, för alltid blir någon så upprörd men gör det ändå – ur mitt perspektiv som utrikes född invandrare uppväxt i det Malmö som alla älskat att göra skräckexempel av fram tills det blev hela Sveriges normaltillstånd.

  Vi som växte upp med 170 nationaliteter strategiskt ihopbuntade tillsammans i miljonprogramshus för att blandas med alla utom svenskar såg vart vi var på väg d e c e n n i e r före resten. Men så länge problemen inte nådde framtidens offentliga förvaltning på Södertörns högskola var intresset lågt och samma gamla uttjatade och faktiskt bristfälliga förklaringsmodeller om låga resurser och socioekonomisk utsatthet för att det lät bra och omtänksamt om de stackars invandrarna.

  Det är denna falska omtanke som på många sätt lett oss hit. Vi behöver inte fer firtidsgårdar och värdegrundsworkshops. Vi behöver en kunskapsfokuserad disciplinskola som är tydlig och premierar resultat. Vi behöver betyg som faktiskt betyder något efter att de är satta. Vi behöver ett skattesystem som gör att även vi invandrare kan göra enkla klassresor, inte bara till medelklassen utan högt bortom jantelagens klor.

  Kriminell blir man av en enda anledning: pengar. Det kan finnas svepskäl och väl inlärda fraser inför svts kameror om brist på förebilder mm men det kokar ner till pengar. Säg såhär, hade McDonalds betalat mer än drogförsäljning hade kidsen sålt burgare. Med pengarna kommer status. Många av oss – däribland undertecknad kommer från hierarkiska samhällen där status betyder mer än vad det har gjort senaste århunradet i jämlika Sverige. Någon som växt upp i 70-talets folkhem kan kosta på sig att inte bry sig om inkomstskikt och titlar, det är ett privilegium som tar några generationer att bygga upp.

  Ändå får vi i ”orten” 2 möjligheter – att bli en ädel tjänare i den offentliga sektorn som får betalt i kramar eller kriminell som visserligen samhället rynkar nosen åt men som tjänar bra och accepteras av familjen och hemlandsdiasporan – de enda vars godkännande man behöver.

  Man förstår mycket tidigt att man dessutom kan välja mellan de 2 helt utan konsekvenser. Någon som kommer från ett land där tortyr är mer sannolikt än inte för ett småbrott kommer knappast avskräckas av 3 veckors samhällstjänst.

  Åter igen, diffusa ramar som ställer krav på personlig moral kan funka, men troligen bäst för den som kan kosta på sig att välja moralen, och några av oss är långt därifrån. Min egen motivator under uppväxen var skam. Skammen att komma från en akademikerfamilj och riskera att sluta på en lägre utbildningsnivå, skam för att bli en i statistiken, att riskera att välja en teoretisk utbildning och stå där som ”blatten utan jobb” efteråt. Jag är evigt tacksam för denna drivkraft. Den tog mig genom en skola som ignorerar talang för att inte göra svaga elever obekväma, en tonårstillvaro som bara talar om att följa hjärtat och ha roligt men aldrig om ansvar och skyldigheter och in på en arbetsmarknad som rimmar så oerhört illa med de föregående.

  Vi behöver, som föregående kloka kommentator nämnde, kvalificerade pedagoger, ja. Men vi behöver också elitklasser som tar tillvara på kunskap och där densamma just raderar alla etniska och socioekonomiska skillnader, där man hamnar för vad man kan och inte vad man heter och vad ens föräldrar tjänar. Vi behöver minska beroendet av hemlandsdiasporan för att luckra upp bl.a. hedersnormer (när man inte är beroende av att grannens son friar till ens dotter för att hon ska få ett tryggt liv låter man bli dumheter av rädsla för ”vad folk ska säga”) genom att enligt Londonmodell blanda bostadstyper (privata- &kommunala fastigheter), en arbetsmarknad som är lätt att ta sig in på och ställer höga krav för at få stanna kvar, ett skattesystem som premierar ambition och ett rättsväsende som är snabbt och tydligt på den utsattes sida.
  Det är i längden både mer produktivt och humant än att ösa bidrag och fritidsgårdar ut i tomma intet. Mot alla.

  1. Chris skriver:

   Vad roligt att höra din syn på samhällets engagemang, eller egentligen både brist på och kunskap om. Jag tror som du, det största felet man gör är att integrationen är så dålig, som nysvensk ges man ingen chans att komma in i samhället för de enda man umgås med är sina landskamrater. Regler och lagar är för slappa, det är enklare att bli kriminell och leva gott än att studera/arbeta och komma framåt i livet. Men någon form av förändring måste komma för Sverige är starkt på väg utför…

 3. madde skriver:

  jag vill gärna ha kameror på offentliga platser…..då kan man rycka in när man ser att det är något på gång att hända (som i London). Nu är det ju inte så att man ska ta varje människa som är lite överförfriskad(det skiter de nog i)…men om den som tex är för full o inte kan ta hand om sig o då blir utsatt för ett brott-ja då kan man kanske hindra detta brott mm… de enda som har något att dölja för kamerorna är ju de kriminella…..jag hade känt mig jättetrygg om jag visste att någon satt o kollade när man var på väg någonstans i mörkret 🙂

 4. Lotta S skriver:

  Helt rätt, sätt in resurser omgående, när man märker att det behövs. Tar man hand om de små så kanske man inte får så många trasiga vuxna. Sedan måste det tas i med hårda tag mot dessa individer så får hållas och trakassera andra.

 5. Sant att dagispersonal kan se vilka barn som kommer hamna snett ! Just därför borde man gå in direkt i familjerna efter orosanmälan med stöttning och medmänsklighet. Det skulle bespara massa lidande i framtiden och samhället pengar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..