Ni som vet

Jag måste fråga en sak. Om man är skilda med gemensamma barn och den ena föräldern inte engagerar sig i umgänget med barnen så fattar jag att man inte kan påtvinga denne detta men, om vederbörande bara jävlas med sitt ex i form av att inte svara på frågor som rör umgänget, hur gör man då?

Alltså, om den ena parten försöker få till någon form av schema, för barnens skull, där exet erbjuds att umgås med barnen helt utefter sina förutsättningar, men hela tiden skiter i att återkoppla så den andre parten till slut säger att ”då får du inte träffa dom över huvud taget … tills vi kan göra upp om det här.”  Nu är förvisso inte det uttalat … än, men det kommer snart bli så.

Partnern med huvudansvaret vill inget hellre än att umgänget med den andra föräldern ska fungera men får alltså noll respons, eller bara sms när denne känner för det och då aldrig svar på dessa frågor utan endast plats och klockslag för de få gånger denne tycker sig ha tid att träffa sina barn. Den andra partnern vill att det ska vara kontinuitet, för barnens skull … som blir oerhört ledsna över att inte få umgås när de vill, eller särskilt ofta och när det väl sker så är det korta puckar: de får ett sms någon dag innan. Eller så blir besöket avbokat strax innan.

Min fråga: hur fan kan det vara möjligt att det krävs en underskrift från BÅDA föräldrarna för att man ska kunna få hjälp av Familjerätten? Om den ene parten inte vill skriva under, hur fasen gör man då för att människan ska vakna till liv?

 1. I familjerätten försöker man lösa frågor i samförstånd. Därför behövs en gemensam vilja. Är detta inte möjligt bör vederbörande ansöka om stämning avseende umgänget i tingsrätten. Allt för att uppnå en lösning för barnens bästa.

   1. Familjerätten sitter i samma utskott som socialnämnden som även använder LVU för att omhänderta barn via LVU och efter 3 år av LVU gör de automatiskt vårdnadsöverflytt till en främmande familj, ett s k familjehem. Om du inte drabbats, av LVU så se till att få träffa familjerätten. Det finns fall där de bara träffat en av de biologiska föräldrarna och denne har gett sin version av den andre föräldern som aldrig hörts och därmed förlorar vårdnaden p g a att familjerätten slukar allt förtal från den andre föräldern. Socialtjänsten och Familjerätten är tvingade att ljuga enligt deras egen ordalydelse, varför rättssäkerheten inte existerar. Barnens bästa betyder egentligen socialtjänstens bästa eftersom de uppmuntrar till övergrepp på barn eftersom EU kommissionen betalar dem för drtta varje månad och för varje barn. /Hälsningar från en som vet och granskat dem länge.

  1. Katarina har helt rätt, man måste stämma den andre föräldern i Tingsrätten. Trist, onödigt och kostsamt men det enda raka ibland.

   Jag fick inte pappan till mina barn att gå med på något, inte dök han upp hos Familjerådgivningen, inte hos Socialen men Tingsrätten kunde han ju inte nobba. Det kostar mycket att strunta i att dyka upp där.

   Tyvärr hjälpte inte schemat och nu har han ingen kontakt alls med barnen. Svinjobbigt när pass ska fixas med delad vårdnad, båda måste skriva under.

 2. Jag skulle säga att det är svårt utifrån det du beskriver. Personen kan ta kontakt med socialtjänst och rådgöra anonymt. Personen och andra runt omkring kan göra en orosanmälan om man misstänker att barnet i frpga tar skada av förälderns agerande.

 3. Finns tyvärr inte stöd i lagen att tvinga den andra föräldern till att öka sin umgängestid eller engagera sig i barnen. Detta fick jag veta när jag gick till advokat för att försöka få pappan att öka sin umgängestid med barnen. Försökte först med att medla via familjerådgivningen och när det inte fungerade blev det advokat. Fungerade inte där heller så då meddelade advokaten helt enkelt ett utökat umgängesschema och sa att dessa tider gäller punkt slut. Blev inte helt friktionsfritt men vi kom ingenstans i dialogerna så det blev den bästa lösningen.
  Tragiskt när den andre partnern inte förstår vad mycket hen missar och hur mycket barnen kommer ihåg att de inte blir prioriterade.

 4. Tyvärr kommer vissa föräldrar undan med det mesta. Jag kontaktade socialen för samarbetssamtal och lyckades faktiskt få dit pappan.
  Han skrev på avtal; angående umgängestider samt att skriva under blanketter från skola, bvc etc.
  Det blev helt efter hans önskemål (5 tim/vecka och 1 övernattning/månad) och därefter har det fungerat hyfsat. Bättre än när han ringde och sa ”jag vill träffa barnen om 1 1/2 timme” och blev skitförbannad om det inte gick. Att vi var borta över helgen eller att barnen hade aktiviteter el var på barnkalas, det var inte så viktigt….
  Nu kan det till och med hända att han tar dem extra någon em. eller natt, om jag ber snällt vill säga.
  Han är ju dock inte den typ av pappa som jag önskar mina barn.
  Enskild vårdnad, pga ointresse av barnen, var det nästintill omöjligt att få enligt soc.sekr. Men mitt ex kom ju i alla fall på samarbetssamtalen. Hoppas på det bästa för din vän och barnen!

 5. Kan inte den engagerande föräldern ansöka om ensam vårdnad om nu den andra partern ändå inte verkar bry sig? Då kanske det får fart på saker och tng?

  1. Håller med! Skaffa en bra advokat och ansök om ensam vårdnad.. Det är det enda som jag upplever haft öht någon effekt åt något håll. Varit i samma situation själv och även sett många nära kämpa med dessa problem ..

   1. Jag har haft problem med min dotters adoptivpappa sen vi sepererade 2012,då umgänget inte fungerar alls.
    Kag träffade min nuvarande man 2012 o han är som en pappa för min dotter.
    2018 ansökte dotterns bonuspappa om att få adoptera henne,men dwt tyckte inte soc va bra utan hon skulle förbättra sin relation till adoptivpappan istället.så va hon 12 år och när adoptionen inte gick igen med bonuspappan resulterade det i att min dotter började skära sig i armarna o må jätte dåligt.
    Nu har jag stämt honom o HOPPAS på egen vårdnad då dottern är 13 år o inte behöver/ska ha sin adoptivpappa i sitt liv.

 6. Jag befinner mig i just den sitsen. Ett exempel: När jag skickade ett förslag till fördelning av dagar under jullovet till exet där han fick fler dagar än han normalt har så svarade han med att skicka mejlet vidare till sin advokat.

  Alltså fick jag ta hjälp av min advokat och efter några mejlturer mellan advokaterna och deras respektive huvudmän blev det som jag hade föreslagit.

  Kontentan av exets ovilja till samarbete i detta och allt annat är att jag nu måste inleda processen att få enskild vårdnad, dock utan att frånta idioten umgängesrätten. Håll tummarna för att det ska gå bra. 😬😬

 7. Har en vännina som har det så och har haft det så i nära FYRA år nu. Äldsta dottern är nu 12 och får bestämma själv och har valt att avstån att åka till sin pappa trots att hon mår skit av att känna att hon överger sin lillebror. Pappans ENDA mission i livet, i samförstånd med sin 9 år yngre sambo, är att genom jävlas med mamman. Hon kan inte ta med dem utomlands för han vägrar skriva på ansökan för pass, låter inte sonen träna med sin pingisklubb den veckan sonen är hos pappan. Inga fritidsaktiviteter eller kompisar är välkomna. Han kan leka med nya sambons barn. Flickan och pojken fick heller inga egna rum då de inte inte bor permanent där som nya sambons barn gör.
  Familjerätt och tingsrätt gör ingenting trots att skolan larmat om att läxor inte blir gjorda och saker missas. Pappan vägrar också delta i utvecklingssamtal om inte hans nya sambo får närvara. Det är en evig mardröm fram till sonen också får välja själv.

  1. Det finns inget välja själv vid 12 års ålder. Min ena syster har också haft det riktigt krångligt med sina barns pappa med inblandning av både soc och familjerätt mm.

  1. Om mamman inte gör det så löper hon enormt stor risk att förlora både vårdnad och umgängesrätt med motiveringen att mamman försvårat umgänget mellan pappa och barn.

   Barnens bästa i fokus ordas det vitt och brett om, men det är bara en läpparnas bekännelse.

   1. Spot on, Så är det.,,, Jag fick en tillsägelse trots att den pappan inte har något intresse,,, trots att h*n var ledsen var gång h*n skulle åka dit, så var jag tvungen att skicka ,,, Men nu har han äntligen efter fem år släppt sitt jävelskap mot mig och låter h*n bestämma själva om att åka eller inte,,,,

    1. Skönt för er. Mitt barn är helt förtvivlad när jag lämnar på fsk inför pappahelgerna och på måndagen efter är hon så otroligt arg. Har hon och pappan varit ensamma tar det 4-5 dagar innan hon är sig själv. Har de varit med någon av hans nya kvinnor tar det 2-3 dagar. Ser fram emot att hon blir stor nog att få välja själv.

 8. Tyvärr finns det rötägg även av kvinnligt kön i föräldrasammanhang. Många kräver att pappa ska dyka upp som gubben i lådan på hennes minsta vink annars aviseras det ”inget intresse”, så det går båda vägarna det här med kasst föräldraskap. Lite skitsnack på det och snyft om hur synd det är om mamma då barnen är hos pappa så har man skapat barn med dåligt samvete och känsla av att vara ”otrogen” mot sin mor då de är hos sin far. Jag är glad att det inte lättvindigt nu för tiden går att ta ifrån barnen den andra föräldern.

  Mitt förslag är f.ö att barn alltid ska ha en egen oberoende företrädare för deras intressen i knöliga konflikter mellan päronen. Detta gäller naturligtvis inte misshandlande och/eller incestuösa föräldrar som har fauldat ut sig som vårdnadshavare.

 9. Jag var i exakt samma sits. Enda sättet att lösa det på var att få ensam vårdnad för att jag skulle kunna klara av vissa praktiska moment med barnet. Tråkigt men faktiskt har det underlättat kommunikationen med exet när det inte finns några krav…

   1. Ja, jag fick ensam vårdnad när jag förklarade att jag var redo att låta det gå till domstol (något han inte ville pga snålhet) och därefter så skrev han frivilligt av sig vårdnaden.

 10. Bedrövlig situation men tragiskt vanlig, den du beskriver.
  Du får mig att tänka på ett annat läge; en närstående till mig, B, hade en relation med en kvinna. Hon blev gravid – och gick tillbaka till sin ex-man, som hon träffade parallellt med B.
  B begärde faderskapsutredning eftersom han var säker på att han var fadern till det väntade barnet.
  Det tog tre år för honom att få igenom det. All inblandad myndighet valde att tro på kvinnans lögner och nekade därmed faderskapsutredningen, så länge de kunde.
  Utredningen visade att B var den biologiske fadern – och se då fick han bannor för att han inte hade betalat underhåll under dessa tre åren.

 11. Tänk att vuxna människor klarar av att uppföra sig som svin mot sina barn? Folk borde skriva papper direkt de blir med barn hur de ska ha det om kärleken tar slut. Ansvar är ingenting som man bara tar när det passar. Har lyckligtvis sluppit sitta i den sitsen själv men i bekantskapskretsen har det varit turbulent både från mammors såväl som pappors sida. ”Barnens bästa” är bara ett citat man strör runt sig i förhoppning om att uppfattas som vuxen och empatisk. Stackars barn som måste bli slagträn för omogna, egoistiska och lite ägnade föräldrar.
  Lämplighetsintyg ska man ha för att ta körkort men barn kan man skaffa utan att ens bli ifrågasatt. Stelbenta lagar och regler gör inte saken lättare.
  Blir så upprörd…

 12. Hej
  Precis som nämnts innan är Familjerätten bara en enhet inom socialtjänsten som kan skriva bindande avtal gällande vårdnad, boende och umgänge. Det enda som krävs är att vårdnadshavarna är överens.
  Kan inte vårdnadshavarna enas behöver saken avgöras i Tingsrätten.

  Du kan ringa mig om du vill fråga mer.

  Min personliga reflektion är vad som skulle hända om din vän backade lite och informerade pappan om att hon inte kommer att aktivt arbeta för att barnet/barnen ska upprätthålla relationen till pappan. Om han vill ha en relation till sina barn får han själv ta ansvar för den. Han får ringa och prata med dem så ofta han vill och han får träffa dem om han bara informerar om detta i god tid så att hon kan förbereda barnen.
  När hon väl har sagt det måste hon också backa, inte ringa, inte sms:a inte kontakta på något sätt.

  För precis som någon innan sagt så känns det inte okej att ett barn ska behöva träffa en förälder som inte vill umgås.
  Jag har också erfarenhet av föräldrar som sätter sig på tvären för att de på något sjukt sätt vill vinna konflikten med sin f.d. partner. Att man straffar den andra föräldern när man vägrar enas om umgänget.
  Tidigare så kloka och fina föräldrar kan bli som förbytta och helt tappa barnfokus. Och där emellan finns barn som mår fruktansvärt dåligt!!

  1. Du, hittade din kommentar i skräpmappen … och fattar inte varför! I det här fallet vill nog den frånvarande föräldern träffa barnen oftare än vad som görs men personen är så satans bitter över skilsmässan och detta är personens sätt att hämnas. Förstår dessvärre inte att det bara är barnen som lider. Tack, jag ska prata med kompisen och återkommer om fler frågor uppstår.

 13. Advokatkostnader 1670 kr per timme tror jag. Om du har ingen inkomst då Grattis, du kan få rättshjälp. Annars du måste spara pengar och kanske ta lån . För att med 25 procent som du måste betala själv bli det ändå hög summan.
  Dissa ex ofta kommer inte till rättegångar och har ingen vite från domarna. Om du vågar , be din advokat att stämma exet bara på att han ska skriva under alla pappret utan att ni måste mötas på tingsrätten. Om exet vägrar skriva under pappret då bara då stäm exet och sök ensamvårdnaden. Annars du ska få bara skyldigheter men inte han. Om han hämtar inte barnet för umgänge då du kan åka för umgängessabotage. Ensam vårdnadshavare måste fixa saker som är omöjliga saker
  Tex. Om din ex ska inte hämta ditt barn för umgänge, då han kan få ensam vårdnaden istället med motivation att du kämpar inte tillräckligt för att motivera din ex att vara med barnet.
  Läs om PAS teori och 50/50 principen ( allt delas 50/50 Om ex vill inte träffa barnet 50 procent dit fel. Om samarbete fungerar inte då 50 procent är också ditt fel). Annars du kan tappa ditt barn. Leta på Internet. Det finns många barn som bor med föräldrar som tar inte hand om dem, dem är helt avstängda från den föräldern som kämpade att barnen ska träffa annat föräldern.
  Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..