Ni som vet

Jag måste fråga en sak. Om man är skilda med gemensamma barn och den ena föräldern inte engagerar sig i umgänget med barnen så fattar jag att man inte kan påtvinga denne detta men, om vederbörande bara jävlas med sitt ex i form av att inte svara på frågor som rör umgänget, hur gör man då?

Alltså, om den ena parten försöker få till någon form av schema, för barnens skull, där exet erbjuds att umgås med barnen helt utefter sina förutsättningar, men hela tiden skiter i att återkoppla så den andre parten till slut säger att ”då får du inte träffa dom över huvud taget … tills vi kan göra upp om det här.”  Nu är förvisso inte det uttalat … än, men det kommer snart bli så.

Partnern med huvudansvaret vill inget hellre än att umgänget med den andra föräldern ska fungera men får alltså noll respons, eller bara sms när denne känner för det och då aldrig svar på dessa frågor utan endast plats och klockslag för de få gånger denne tycker sig ha tid att träffa sina barn. Den andra partnern vill att det ska vara kontinuitet, för barnens skull … som blir oerhört ledsna över att inte få umgås när de vill, eller särskilt ofta och när det väl sker så är det korta puckar: de får ett sms någon dag innan. Eller så blir besöket avbokat strax innan.

Min fråga: hur fan kan det vara möjligt att det krävs en underskrift från BÅDA föräldrarna för att man ska kunna få hjälp av Familjerätten? Om den ene parten inte vill skriva under, hur fasen gör man då för att människan ska vakna till liv?

 1. Nata skriver:

  Advokatkostnader 1670 kr per timme tror jag. Om du har ingen inkomst då Grattis, du kan få rättshjälp. Annars du måste spara pengar och kanske ta lån . För att med 25 procent som du måste betala själv bli det ändå hög summan.
  Dissa ex ofta kommer inte till rättegångar och har ingen vite från domarna. Om du vågar , be din advokat att stämma exet bara på att han ska skriva under alla pappret utan att ni måste mötas på tingsrätten. Om exet vägrar skriva under pappret då bara då stäm exet och sök ensamvårdnaden. Annars du ska få bara skyldigheter men inte han. Om han hämtar inte barnet för umgänge då du kan åka för umgängessabotage. Ensam vårdnadshavare måste fixa saker som är omöjliga saker
  Tex. Om din ex ska inte hämta ditt barn för umgänge, då han kan få ensam vårdnaden istället med motivation att du kämpar inte tillräckligt för att motivera din ex att vara med barnet.
  Läs om PAS teori och 50/50 principen ( allt delas 50/50 Om ex vill inte träffa barnet 50 procent dit fel. Om samarbete fungerar inte då 50 procent är också ditt fel). Annars du kan tappa ditt barn. Leta på Internet. Det finns många barn som bor med föräldrar som tar inte hand om dem, dem är helt avstängda från den föräldern som kämpade att barnen ska träffa annat föräldern.
  Kram

 2. Hej
  Precis som nämnts innan är Familjerätten bara en enhet inom socialtjänsten som kan skriva bindande avtal gällande vårdnad, boende och umgänge. Det enda som krävs är att vårdnadshavarna är överens.
  Kan inte vårdnadshavarna enas behöver saken avgöras i Tingsrätten.

  Du kan ringa mig om du vill fråga mer.

  Min personliga reflektion är vad som skulle hända om din vän backade lite och informerade pappan om att hon inte kommer att aktivt arbeta för att barnet/barnen ska upprätthålla relationen till pappan. Om han vill ha en relation till sina barn får han själv ta ansvar för den. Han får ringa och prata med dem så ofta han vill och han får träffa dem om han bara informerar om detta i god tid så att hon kan förbereda barnen.
  När hon väl har sagt det måste hon också backa, inte ringa, inte sms:a inte kontakta på något sätt.

  För precis som någon innan sagt så känns det inte okej att ett barn ska behöva träffa en förälder som inte vill umgås.
  Jag har också erfarenhet av föräldrar som sätter sig på tvären för att de på något sjukt sätt vill vinna konflikten med sin f.d. partner. Att man straffar den andra föräldern när man vägrar enas om umgänget.
  Tidigare så kloka och fina föräldrar kan bli som förbytta och helt tappa barnfokus. Och där emellan finns barn som mår fruktansvärt dåligt!!

  1. Du, hittade din kommentar i skräpmappen … och fattar inte varför! I det här fallet vill nog den frånvarande föräldern träffa barnen oftare än vad som görs men personen är så satans bitter över skilsmässan och detta är personens sätt att hämnas. Förstår dessvärre inte att det bara är barnen som lider. Tack, jag ska prata med kompisen och återkommer om fler frågor uppstår.

 3. Elenor skriver:

  Tänk att vuxna människor klarar av att uppföra sig som svin mot sina barn? Folk borde skriva papper direkt de blir med barn hur de ska ha det om kärleken tar slut. Ansvar är ingenting som man bara tar när det passar. Har lyckligtvis sluppit sitta i den sitsen själv men i bekantskapskretsen har det varit turbulent både från mammors såväl som pappors sida. ”Barnens bästa” är bara ett citat man strör runt sig i förhoppning om att uppfattas som vuxen och empatisk. Stackars barn som måste bli slagträn för omogna, egoistiska och lite ägnade föräldrar.
  Lämplighetsintyg ska man ha för att ta körkort men barn kan man skaffa utan att ens bli ifrågasatt. Stelbenta lagar och regler gör inte saken lättare.
  Blir så upprörd…

 4. Bodil skriver:

  Bedrövlig situation men tragiskt vanlig, den du beskriver.
  Du får mig att tänka på ett annat läge; en närstående till mig, B, hade en relation med en kvinna. Hon blev gravid – och gick tillbaka till sin ex-man, som hon träffade parallellt med B.
  B begärde faderskapsutredning eftersom han var säker på att han var fadern till det väntade barnet.
  Det tog tre år för honom att få igenom det. All inblandad myndighet valde att tro på kvinnans lögner och nekade därmed faderskapsutredningen, så länge de kunde.
  Utredningen visade att B var den biologiske fadern – och se då fick han bannor för att han inte hade betalat underhåll under dessa tre åren.

   1. Bodil skriver:

    Ja, men det är tyvärr sant.

 5. Jennie skriver:

  Jag var i exakt samma sits. Enda sättet att lösa det på var att få ensam vårdnad för att jag skulle kunna klara av vissa praktiska moment med barnet. Tråkigt men faktiskt har det underlättat kommunikationen med exet när det inte finns några krav…

  1. Stefan skriver:

   Lyckades du få ensam vårdnad? Om du fick det, hur lyckades du?

   1. Jennie skriver:

    Ja, jag fick ensam vårdnad när jag förklarade att jag var redo att låta det gå till domstol (något han inte ville pga snålhet) och därefter så skrev han frivilligt av sig vårdnaden.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..