Las Vegas vs en förortsgettounge

Well, W kommer som sagt från Las Vegas men bor sedan ett femtontal år på en ö ute i Stockholms skärgård där hennes svenske man är uppvuxen. Jag trodde inte för en sekund att hon skulle kunna acklimatisera sig men hej och hå vad jag hade fel. Hon har blivit värsta naturtomten.

Igår hade vi värsta slöardagen och låg i soffan hela dagen och kollade på realityserier. Det bästa vi vet. Helt hjärndött.

Rätt var det är flyger W från ena soffänden fram mot mig, som sitter intill fönstret vid andra änden.

”Oh my GOD, look … look!”

Jag tittar ut. Rakt in i ett snöbeklätt träd.

”Look where?”

”IN THE THREE … THE BIRD!”

IMG_2426
Jag tittar på trädet. Ser inte ett skit och undrar vad hon snackar om.
IMG_2425
Hon kutar iväg och kommer tillbaka med en kikare. ”Oh my God, that’s really an unusual bird!”

Jag tittar, och tittar och ser fan ingenting.

”How can you not see it?!” säger hon och stirrar på mig.Jag koncentrerar mig stenhårt.

IMG_3734
”Oh, you have to see it, it’s really beautiful!” säger W och ger mig kikaren och till slut ser jag den.
IMG_2426
IMG_3722
Jag kan inte ett skit om fåglar. Vet ungefär skillnaden på en skata och en kråka. I bästa fall. ”I think its an owl!” W är helt exalterad.

”You’re nuts, it’s a freakin BIRD!” Men hon var helt salig. Och säker på att det var en uggla. Och kunde för sitt liv inte förstå varför inte j a g fattade ”how amazing” det var.

I min välling var det bara asfalt för ja, det är ju vackert med natur och så .. men nä, jag är en stadsråtta.

Flera timmar senare på kvällen när jag var hemma får jag ett sms.

Skärmavbild 2019-01-27 kl. 20.30.27

IMG_3703
Så nu kan jag alltså tre fåglar.

Mvh

Mona femtiotre år

 1. Om man dagen till ära har lärt sig 3 fåglar så ska man ju ta på sig den gula jackan fluffiga jackan inte den blåa. Det var fåglar inte kakor du lärde dig.
  *fnissar hysteriskt* Men jäklar så snygg du var i den blåa färgen!

  (eftersom det är text, det är ett skämt och jag är egentligen ruskigt avundsjuk på jackan så, så det inte blir några missförstånd bland skärmarna)

 2. Uppväxt bland jägare & har själv jägarexamen inte sjutton kan jag fåglar för det.. eller visst fasan och vanliga domherrar kan jag men se skillnad på skata, råka och kråka det gör jag inte 🙈

  1. Läg till skräntruten så är du uppe i ett halvdussin.

   Skräntruten är en flockfågel som låter illa och smutsar ner. Den är en usel flygare och håller sig helst nära bebyggelse där den har lätt att hitta föda. 😉

   1. Jag kiknar av skratt, just kombinationen grillad kyckling och undulat istället för bara kyckling 😂😂
    Sedan har vi smörGåsen 🤣.
    Ungefär som att säga att stuffed turkey är en fågel sort 😂😂
    Undra förresten om de står med på en fågelskådares lista? 🤔

 3. Ha, jag kan en hel del fåglar både på svenska, engelska och latin. Jag är bra på ”värdelöst vetande” i största allmänhet, invandrarnamn/bilnummer också men jag kan kolla upp samma postnummer tre gånger på fem minuter och vad heter förskolelärarna nu igen efter att ha träffat dom i fem års tid..?

  Var i en skyddad ”park” i England när jag bodde där som stoltserade med att vara häckningsområde för ”jackdaw”. Jag såg framför mig några häftiga fåglar som sparvhökar, tornseglare eller nåt så döm om min besvikelse när jackdaw inte är något häftigare än vanliga, skräniga kajor 🙁

 4. Hahaha! Jag kan tre småfåglar: blåmes (blå hätta, lite tuffare stuk i nacken på frisyren), talgoxe (gult bröst med svart slips) och domherre (de röda som ofta syns på julkort).
  Däremot kan jag skilja på en del av de lite större kråkfåglarna: skata (blåsvart o vit), kråka (grå med svart huvud), kaja (svart med grått huvud) och korp (helsvart).
  Grillad kyckling och undulat kan jag också skilja på inomhus. 😉
  Förresten: sädesärlan känner jag igen! (Svart/vit med långa stjärtfjädrar, väldigt bra på att hålla sig undan katter.)

  1. min fd 8-åring (nu 9) frågade vad blåmes och talgoxe hette på engelska…. ehh jaaa… vad sägs om Blue wimp och fat bull? 🙂 🙂

 5. Åh. Sparvhök. Jag älskar fåglar. ❤️ ❤️ Men hon får vara försiktig om hon har höns. Sparvhöken älskar att knipa sig en höna.

 6. Oj, oj här var det många med fågelkunskaper ..😂 mina kunskaper är ytterst begränsade .. jag vet att svanar sitter inte på en lina …🙄

 7. Haha, underbart!

  Jag kan också pinsamt få fåglar. Detta trots att jag har en fågelexpert till son. Han lärde sig alla (ja, jag menar ALLA) Sveriges fåglar tidigt. Gick (på eget initiativ) fågelkurser som tioåring och skrev egna fågelböcker med detaljerade teckningar. I dag går han på arenakonserter i stället. 😉

 8. Här där jag bor är det många havsörnar förutom måsar, skator och kråkor. Lätta att känna igen så jag känner mig nästan som en riktig fågelexpert👍

 9. En kompis till mig säger att det finns bara två sorters fåglar och det är skogsfåglar och sjöfåglar. Sjöfåglar har platta fötter som typ Kalle Anka. Lätt nu vet man. Alla fåglar som inte har platta fötter kallar vi för skogsfåglar. Easy peasy!

 10. Alltså, Spillkråka! Den var ett stående inslag i mitt förra liv. Jag och alla andra såg var min (dåvarande) man suttit, gått, legat. Spill av kaksmulor, brödsmulor, annat matgott. Vi skämtade, gav glåpord på ett ”snällt” sätt. NU efter flera år från originalSpillkråkan, måste jag bara erkänna att jag själv blivit en sån. Här spills allt, här tandborstars med spill på tröjor och blusar, ja det spills ta mig f-n över allt. Men numera är det jag som torkar, borstar, dammsuger allt spill och till och med erkänner att jag numera troligen var ett spillkråkeägg, som så småningom kläcktes och blev en kopia av originalet. Och som den kopia jag är erkänner jag också att originalSpillkråkan är den finaste fågel jag nånsin känt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..