Dagis och kastrering

Nisse har ju en s k ”dog walker” som går ut med honom två långpromenader om dagen. Just nu har han dock en paus eftersom han inte klarar kylan så bra.  Jag har länge letat efter ett bra hunddagis och nu har jag äntligen hittat ett och igår var vi där på besök.

Ehh. Det blev en riktig ögonöppnare. Jag är grym på att läsa av människor och miljöer och kände på en gång att det här var ett bra ställe. Nisse är vår första hund och därför lyssnar jag alltid på erfarna människor. Vid besöket fick han inte komma in i själva lokalen där alla hundar fanns utan ägaren hämtade ett par hundar i taget för att se hur han reagerade.

Man kan nu säga så här. Nisse måste kastreras. Jag vet att det här är ett jääävligt touchy subject men allt ägarinnan förklarade för mig stämde mer än väl in på Nisses beteende. Hon har drivit dagiset i närmare 20 år och sa att hon a l d r i g har träffat en så sexuellt frustrerad hund. Hennes kollega höll med henne. Nisse är galen i godis eftersom han sällan får det men han var n o l l intresserad när det kom ut ett par tikar, en i taget. Han gick helt bananas.

Jag har velat kastrera honom länge och för några år sedan körde vi en kemisk 6-månaders kastrering och jag minns att hans beteende blev klart förändrat men när det kom till att knipsa av bollarna for good så sa maken tvärnej. Veterinären skrattade då och sa att det är extremt vanligt att män säger nej till att hanar ska kastreras … I wonder why!😂

Hur som. Veckans mission är att övertala honom. Jag är fullständigt övertygad om att Nisse skulle må väldigt mycket bättre.

… och det är ju inte makens kulor som åker.

Inte än i alla fall.

 1. Hångla upp maken i brygga ett par gånger, i tron att han ska få komma till, sen går du därifrån och säger att det är så Nisse har det hela tiden…. Works like a charm😘

 2. Min erfarenhet av hanhundar, har haft ett antal, är att de blir lugnare när man kastrerar dem. Skall man inte ha hunden för avel finns ingen anledning att spara kulorna. Nisse blir lugnare och slipper frustrationen när han möter tikar. Likadant med katter om man inte skall avla på dem. Man slipper slagsmål och dyra veterinärräkningar. Tyvärr fattar inte grannarna att man bör kastrera sina katter. Får åka till veterinären lik förbannat då deras katter kommer hit och slåss. 800 meter mellan gårdarna och våra kastrerade katter håller sig runt huset.

 3. Nisse, lilla sötnosen. En riktig charmör…:-). Ja han kan verkligen uppvakta tikar och ja han skulle troligtvis må så mycket bättre av att kastreras, det låter alltid så hårt, men där får liksom maken bara ge sig, kommer aldrig att funka på dagis annars heller. Måste höra mer om ditt val av hunddagis vid tillfälle. Vågar ju inte flytta från ön för vi har så sjukt bra dogwalker….

 4. Konstigt att karlar ska vara så emot kastrering. Det känns som att karlar överför sin rädsla att mista sin manlighet om inte bollarna fungerar och det känns som att denna rädsla ofta överförs vid tal om kastrering av djur. Undrar vad det är som ligger till grund för denna rädsla? Okunskap? Den konstiga tron om att manligheten enbart finns i kulornas funktion att skapa bebisar och att en man som inte kan skapa bebisar är omanlig? Om man ser till mänsklig vasektomi så finns ju kulorna kvar efter det lilla ingreppet så till det yttre förändras ju ingenting. Det enda som händer är ju att inga barn kan bli till efter ingreppet. Hur kan det skapa sådan rädsla hos karlar? Spännande ämne!

 5. Norpan tog orden ur mun – en kille som går med fjong i batong och inte får komma till kan vara ok nån gång då och då, men det är rent ut sagt grymt när jycken utsätts för detta stup i ett. Knips, knips, knips!

 6. Håller med tidigare om att det inte kommer att funka på dagis med en okastrerad hane. Dels slipper man att de ska mäta sig hanar emellan, man slipper det eviga revirpinkandet och det ständiga nosandet i rumpan på tikarna.

  Min mamma är dagmatte åt min brors okastrerade hane. Hon suckar över promenaderna och att det ska nosas och pinkas överallt hela tiden. Hon tycker det är rena semestern att gå ut med min tik 😀

 7. Vi har ”adopterat” vår hund från ett hundhem där det är obligatorisk kastrering av alla djur. Vår hund har inte bollarna kvar men det hindrar honom inte från att jucka på min mammans grannar när vi kommer till Sverige, inte att nosa, pinka in revir överallt eller köra upp nosen i baken på alla tikar han möter heller. Nu är han VÄLDIGT dominant så det var en jäkla tur att kulorna försvann, vet inte hur det hade fungerat annars…
  Dessutom är han vansinnig på ALLA brevbärare, även ute på promenad… Någon som har en liknande jycke eller som vet var sådant kan bero på? Jag tror det har hänt något med en brevbärare man jag vet inte vad jag ska göra åt det mer än att försöka lugna honom…

  1. Min Messi har problem med manga av indianursprung, inte pa promenad men om de kommer och halsar pa och alltsa ar inne pa hans revir, och det tror jag beror pa att exmaken sparkade honom nar han var liten valp.. han blir namligen helt galen pa svagerskans man som ar lite lik honom och dessutom pratar pa samma satt. Han har dock lugnat ner sig efter att nagra bekanta fatt ge honom mat (ingen fara eftersom vi varit i narheten och han dessutom bara skaller och aldrig skulle attackera) och han insett att alla faktiskt inte ar elaka.

 8. Det finns inga nackdelar med kastrering så länge man är konsekvent med kosten så hunden inte går upp i vikt. Det är däremot
  plågsamt för en hanhund att få de stress-toppar det innebär att få korn på en tik men inte då para sig.

 9. Om ni kastrerar så läs på innan 😊 Säger inte att det inte är rätt beslut för er men de kan bli inkontinenta av kastrering. Har själv en hane och jag skulle bara kastrera om det verkligen behövdes. Upplever att en del veterinärer gärna förespråkar kastrering på alla. Vår hane fick ett litet sår som blev infekterat på pungen och då ville de kastrera istället för att behandla. Efter en veckas penicillin var såret läkt och han hade kulorna kvar 😉

 10. Nu känner jag att jag måste berätta om min mamma o pappa. En för kastrering av hanhunden och en mot. Inte så svårgissat vem som tyckte vad 😁 Hunden svart och långhårig. Så mamma körde en fuling o lät kastrera i alla fall. Pappa märkte aldrig något (tilläggas bör att det inte var han som skötte bad o dyl). Han tyckte och påtalade dock ofta hur lydig o fin hanhunden hade blivit med åren 😄

 11. En fråga till alla som en hanhund och valt att kastrera den; varför köpte ni inte en tik från början? Frågan är ärligt menad och inte för att vara tyken på något vis.
  Har själv haft tre okastrerade hanar och det har aldrig varit några problem. De har dock varit väluppfostrade och vana vid andra hundar / socialt beteende från dag ett. Driver både kennel och hundpensionat / hunddagis.
  Min erfarenhet är att hundarna inte är sexuellt frustrerade (förlåt, men det påståendet anser jag är rena skämtet), utan ouppfostrade. De flesta okastrerade ouppfostrade hanhundar brukar i princip vara lika ouppfostrade efteråt. Ouppfostrade hundar beter sig på det vis du har beskrivit, det är deras sätt att visa dominans. De gör så för att de tillåts göra så av ägarna.
  Och jag tror inte det bara är män som reagerar på att knipsa kuddarna på hunden. Ska ni kastrera, gör det kemiskt på ett år istället. Annars riskerar ni en halvfet, slö hund som har ungefär samma beteende som innan utan möjlighet att ändra er.

  1. Håller med om det mesta du skriver. Kastrering är verkligen ingen quickfix som tar bort dåliga beteenden. Och ett hunddagis som kräver eller förespråkar kastrering (och med den motiveringen) hade jag SPRUNGIT iväg från. Det är lätt att tro att folk som jobbar med hundar är experter på hundar. Tyvärr inte.
   Kolla upp risker (inkontinens, konstig pälskvalitet, förstärkta rädslor, okastrerade hundar som kan reagera negativt på en kastrat osv) och väg det mot de fördelar som du (eventuellt) kan få med operationen.
   Det kan såklart bli kanonbra. Men det finns som sagt en del risker. Hälsningar från en annan uppfödare.

  2. Håller helt med, är själv smådjursveterinär och har haft flera egna okastrerade hundar utan problem. Förr i världen fick man inte kastrera utan medicinsk orsak och då var det inga problem med okastrerade hundar.
   Se till att uppfostra hunden istället, så kan testiklarna få sitta kvar.
   Det går inte att jämföra katter och hundar heller avseende kastration.

  3. I hear you och respekterar din åsikt, men allt jag har att säga är att han mådde BRA mycket bättre när han blev kemiskt kastrerad så det här med uppfostran handlar det inte alls om. I hans fall. =)

   1. Jaha, så det var alltså så att min hund blev ouppfostrad varje ggn en tik var i närheten. Eller satt i hallen vid dörren o fullständigt skrek/ylade ut sin frustration. Märkligt att han aldrig gjorde det vid andra tillfällen. (Ironi).

    1. Ja Anne, så kan man faktiskt säga. Det GÅR att träna bort även såna beteenden. Klarar man inte träningen själv så finns det bra instruktörer att vända sig till.

     1. Haller me Pudeltanten, det gar att trana bort aven om det later konstigt. Min kompis har tva bullterriers och nar honan loper vet hanen att han inte far rora henne och det ar aldrig nagra problem, inget pipande och flasande.

  4. Jag har valt att INTE kastrera min hanhund trots massa patryckningar (har i Peru verkar de vilja att alla hundar ska steriliseras, extra provocerande ar det om man rakar ha en rashund och inte kastrerar/steriliserar). Mina argument ar att det ar totalt onodigt da min tik ar steriliserad (hon gillar att smita ut pa gatan nar nagon i huset oppnar dorren), han inte ar ute pa gatan utan att vara kopplad nagonsin och det framsta argumentet: han ar en stor och tung ras och jag vill inte riskera att han gar upp i vikt och far hoftproblem. Tycker det ar helt onodigt att utsatta honom for traumat av en operation.
   Angende hunddagis hade jag fattat det som att man inte brukar fa ha sina tikar dar under lopet eller har jag fattat det fel?

  5. Jag har tidigare bara haft tikar, men var så trött på löpen och det eviga blödandet och allt krångel runt det. Att man dessutom missar kurstillfälle och annat på klubben pga löpen är inte heller kul. Hunddagis tar ibland inte emot under hölöp och jag kan inte ha hund på jobbet. Risk för skendräktight, plus att jag upplever att många tikar är surare och mindre godis än hanar. Givetvis är det individer, men det är MIN erfarenhet.

   Så denna gång blev det en hanhund, och jag/vi hade faktiskt inga planer på att kastrera. Men det blev för jobbigt, han gick ner i vikt så till den grad att vi fick besöka veterinären pga alla löptikar i omgivningen, och han mådde inte bra. Vetten pratade om kemisk kastrering för att testa, men vi hade inga planer på att avla och ville hellre att hunden skulle få må bra för all framtid. Så vi kastrerade. Det blev som en annan hund! Plötsligt blev livet tillsammans harmoniskt. Världens gosigaste nalle har vi. Och jag vill aldrig mer ha en tik.

  6. Jag kastrerade min förra hund pga umgicks mkt med tikägare och vi kunde inte träna och ses i så långa perioder. Samt fick ofta förfrågningar om blandrasparningar ”för han var så fin” och till sist så var han belagd med avelsförbud pga inkorrekt för rasen.

   I alla fall det blev ingen skillnad över huvudtaget på honom som hund. Väldigt frisk och välmående hund med slank, välmusklad kropp. Ang att kastrat skall få viktproblem så handlar det ju alltid vad de får äta. Och överviktiga det är ju väldigt väldigt mkt hundar ändå.

   Nuvarande hund kommer troligen kastreras om ett par år om inte han tillför ngt i avel för rasen.

 12. Hade för länge sen en (väluppfostrad) hanhund som jag lät kastrera. Han gick från att ständigt stressa över löptikar (bodde i ”hundtätt” område, fanns alltid nån tik omkring som löpte);satt vid dörren och ylade, matvägrade osv, till att sedan bli helt obekymrad över löptikar. Kunde t.o.m leka med tikar i höglöp. Så hans liv blev så mkt lugnare för honom. Han var annars precis som innan, lika aktiv. Ångrade aldrig mitt beslut, bara att jag inte hade gjort det tidigare.
  Kan inte komma på nån nackdel med att kastrera hanar som inte ska gå i avel.
  Hålla koll på vikten ser inte jag som nåt stort problem.

 13. Varför ? om Nisse mår bättre så varför? Har själv en kastrerad hund, han mår hur bra om helst, han blev dock kastrerad för han skulle blivet ledarhund, men föll på en dålig höft, men vilken hund så härlig positiv lekfull men med ett lugn som är underbart

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..