ANNONS

Nedräkningen har börjat

/

Den 1 april åker jag till Bolivia med Optiker utan gränser/Synoptik. Det blir min fjärde resa och tidigare har jag varit i Guatemala, Nicaragua och Peru. Dessa resor skulle inte kunna ske utan alla de begagnade glasögon som ni och andra privatpersoner lämnar in på Synoptik. 

IMG_2288
Igår hade vi ett uppstartsmöte på Synoptiks huvudkontor. Alla anställa på Synoptik får söka sig till den här resan och man får bara åka en gång. Denna gång hände dock ett mirakel i form av att Tomas … till höger … ska få åka en gång till. Han och jag var till Nicaragua tillsammans och nu halkade han in pga ett sent avhopp. John, som ni ser längst bort, är grundaren av dessa resor och den som leder dom.
DSC_0002.komp
Jag är särskilt glad över att Deniz ska med. Hon jobbar på HK och vi har exakt samma humor så jag lär inte ha en tråkig sekund!
IMG_2290
Vi gick igenom vad vi måste ha med oss samt hur arbetet på plats fungerar. Resan dit kommer ta närmare 24 timmar så vi börjar första dygnet med att inte göra något alls.
IMG_2295
Till skillnad mot mina tidigare resor så kommer vi denna gång bara jobba på ett par ställen. Förut har vi rest runt till många ställen i de länder vi besökt. Vi är 11 personer som åker varav 5 är optiker. De andra jobbar som optikerassistenter/säljare i butikerna. 
IMG_2304
Dessa lappar fyller optikern i för varje patient. Det ligger till underlag dels för statistik i landet men också för oss som inte är optiker för där framgår vilken styrka patienten behöver på de glasögon vi assistenter sen letar fram. Vi är borta i två veckor och kommer göra ca 200-300 undersökningar om dagen.
IMG_2303
Igår förberedda vi oss med allt material. Erna och Madeleine.
IMG_2297
Vi har med oss ca 9000 par glasögon. Alla lådor är sorterade med respektive styrkor.
IMG_2298
John berättade hur dom är sorterade. Inte bara vilka styrkor utan även om de är progressiva etc.
DSC_0003.komp
IMG_2306
Så här ser det ut när vi ska åka. De ”lösa” lådorna uppe i bild ska ner i varsin resväska. De andra, plastinpackade, bär vi ”för hand”. Vi åker alltid med KLM som ger oss specialtillstånd då vi är en hjälporganisation. Våra personliga saker får vi ta i våra handbagage (förutom necessärer och skor, som med nöd och näppe brukar få plats i glasögonresväskan).
DSC_0009.komp
Här är årets gäng. Det ska bli sjukt kul att få åka igen och ni som hängt här ett tag brukar tycka att det är kul att hänga med genom mina inlägg!
IMG_3279 3
… jag ska bara få en ny skjorta först. Somliga på hk (läs: Deniz😂) fick för sig att jag skulle komma i en mediumskjorta. I wish men det går inte med dom här bopparna. I hate them. Alltid i vägen! Håller andan och lutar axlarna framåt för att inte knapparna ska sprängas!

31
78

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00