Nedräkningen har börjat

Den 1 april åker jag till Bolivia med Optiker utan gränser/Synoptik. Det blir min fjärde resa och tidigare har jag varit i Guatemala, Nicaragua och Peru. Dessa resor skulle inte kunna ske utan alla de begagnade glasögon som ni och andra privatpersoner lämnar in på Synoptik. 

IMG_2288
Igår hade vi ett uppstartsmöte på Synoptiks huvudkontor. Alla anställa på Synoptik får söka sig till den här resan och man får bara åka en gång. Denna gång hände dock ett mirakel i form av att Tomas … till höger … ska få åka en gång till. Han och jag var till Nicaragua tillsammans och nu halkade han in pga ett sent avhopp. John, som ni ser längst bort, är grundaren av dessa resor och den som leder dom.
DSC_0002.komp
Jag är särskilt glad över att Deniz ska med. Hon jobbar på HK och vi har exakt samma humor så jag lär inte ha en tråkig sekund!
IMG_2290
Vi gick igenom vad vi måste ha med oss samt hur arbetet på plats fungerar. Resan dit kommer ta närmare 24 timmar så vi börjar första dygnet med att inte göra något alls.
IMG_2295
Till skillnad mot mina tidigare resor så kommer vi denna gång bara jobba på ett par ställen. Förut har vi rest runt till många ställen i de länder vi besökt. Vi är 11 personer som åker varav 5 är optiker. De andra jobbar som optikerassistenter/säljare i butikerna. 
IMG_2304
Dessa lappar fyller optikern i för varje patient. Det ligger till underlag dels för statistik i landet men också för oss som inte är optiker för där framgår vilken styrka patienten behöver på de glasögon vi assistenter sen letar fram. Vi är borta i två veckor och kommer göra ca 200-300 undersökningar om dagen.
IMG_2303
Igår förberedda vi oss med allt material. Erna och Madeleine.
IMG_2297
Vi har med oss ca 9000 par glasögon. Alla lådor är sorterade med respektive styrkor.
IMG_2298
John berättade hur dom är sorterade. Inte bara vilka styrkor utan även om de är progressiva etc.
DSC_0003.komp
IMG_2306
Så här ser det ut när vi ska åka. De ”lösa” lådorna uppe i bild ska ner i varsin resväska. De andra, plastinpackade, bär vi ”för hand”. Vi åker alltid med KLM som ger oss specialtillstånd då vi är en hjälporganisation. Våra personliga saker får vi ta i våra handbagage (förutom necessärer och skor, som med nöd och näppe brukar få plats i glasögonresväskan).
DSC_0009.komp
Här är årets gäng. Det ska bli sjukt kul att få åka igen och ni som hängt här ett tag brukar tycka att det är kul att hänga med genom mina inlägg!
IMG_3279 3
… jag ska bara få en ny skjorta först. Somliga på hk (läs: Deniz😂) fick för sig att jag skulle komma i en mediumskjorta. I wish men det går inte med dom här bopparna. I hate them. Alltid i vägen! Håller andan och lutar axlarna framåt för att inte knapparna ska sprängas!

 1. Kan man liksom bara lämna brillor i butikerna?
  Det enda jag vet är om de är progressiva eller inte, jag har ingen aning om styrkor.
  Det är ju bra om de kommer till nytta, för här ligger de (hela, fina och utan repor) och skräpar i lådan.

  1. Japp, det är bara att lämna in! De mäts, rengörs och stoppas i rätt låda sen.

 2. Yvonne skriver:

  Ska bli roligt att följa resan, är så glad att jag tog mig för att lämna in glasögoene som bara låg i en låda här hemma.
  Kram

 3. Linda skriver:

  Hej Mona! Jag har samlat ihop ca 50 par på mitt jobb till detta 🙂 Har även samlat ihop 2 tidigare år och fått ungefär samma resultat då och skickat med er. Det känns riktigt bra, tack för att du drog med oss läsare på detta. Det är fantastiskt att det finns!

  1. Åh, Linda, TACK! Jag blir SÅ himla glad. Mottagarna blir så otroligt lyckliga när de får ett par glasögon. Denna gång ska försöka filma mer för att återspegla deras känslor.

 4. Marie skriver:

  Hej Mona! Genom din blogg fick jag upp ögonen för Optiker utan gränser så när vi blev utmanade att delta i något välgörenhetsprojekt på jobbet i år så drog jag igång en glasögoninsamling. Våra medarbetare i nio länder samlade tillsammans in över 500 par använda glasögon som nu är överlämnade till Synoptik. Bra va? Hoppas det blir en bra resa!

  1. HERREGUD!Vad glad jag blir! Tack snälla, snälla du. Vilken jäkla grej! Nu blir det extra kul att åka!

 5. Du har en härlig blogg med fina bilder, lycka till i Bolivia följer dig med spänning…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..