Cancer

Jag hade ett par kompisar hemma igår och vi tittade på Cancergalan. Det är svårt att inte bli berörd och jag tror inte det finns någon som inte haft cancer själv, eller som känner någon drabbad. När jag var liten så hörde man sällan talan om cancer men idag känner alla alltid någon.

Före jul åt jag lunch med Eva, generalsekreterare på CancerRehabFonden, CRF. Jag är en av deras ambassadörer och jag sprider mer än gärna deras budskap eftersom väldigt, VÄLDIGT, få känner till den. CRF är en insamlingsorganisation som erbjuder kostnadsfri rehabilitering. 

strand_1080x1080px
Ingen som inte har haft cancer kan förstå situationen som de har befunnit sig i … eller fortfarande befinner sig i… helt omöjligt, men det krävs inte mycket för att förstå att ett liv efter cancer kanske inte bara är ett happy go lucky. Vad jag förstått på Eva och på vänner som har haft cancer så hamnar man ofta i en existentiell kris och kan behöva hjälp att komma tillbaka till en ”normal” vardag. 
huggstubbe
Genom människors donationer kan CRF erbjuda en veckas gratis rehab på olika ställen i Sverige. På plats finns utbildad personal och man träffar likasinnade. Man kan ju tycka att detta borde ligga i ett nationellt intresse att a l l a får denna möjlighet. Bryter man ett ben får man sjukgymnastik. Det är en självklarhet men av alla landets cancerdrabbade så får endast 20% en möjlighet till detta genom landstinget och oftast får man be om det själv då informationen är undermålig från läkarnas sida.

Jag kan personligen tycka att Cancerfonden, som alltså inte på något sätt har med CRF att göra, BORDE ha med dom att göra. De drar in enorma pengar, vi pratar många, många miljarder där inte allt går till forskning. För mig känns det väldigt naturligt att Cancerfonden åtminstone kan i n f o r m e r a om CRF’s existens. Cancervård kostar samhället extrema summor och ju snabbare man kan rehabilitera någon, ju snabbare kommer han/hon tillbaka i samhället.

Om du har möjlighet så hjälp! Man kan göra det på flera sätt, gå in HÄR och titta. 

Skärmavbild 2019-01-08 kl. 09.45.16
Utöver reda pengar kan man även köpa såna här läderarmband, 149 kr. Supersnygga och passar precis alla.

Sen är det som vanligt; även 10 kr ÄR till hjälp. Många bäckar små. CRF är livsviktig för väldigt många människor och vi svenskar är otroligt bra på att hjälpa till så känner du att du kan, please do!

 1. Isa skriver:

  Jag har själv en bekant (som tyvärr så många andra) som drabbades av en ovanlig form av spottkörtelcancer – efter operation och strålning som resulterade i en stor grop i ansiktet och med delar av både käkben, näsa och mkt mer borttaget försvann smak,lukt mm – hennes räddning att kunna börja äta och få i sig näring på andra sätt än genom sond i magen var just Cancerrehabfonden!
  Den är henne ni ser på deras sida på Facebook och Instagram just nu – med sina två barn .
  Hoppas att så många som möjligt kan få denna möjligheten att bli hjälpta på just det sätt som dem behöver!
  Denna sjukdom är så fruktansvärt orättvis och cancerrehabfonden kan vara en oas för drabbade- en skjuts i rätt riktning – ett andningshål…..

 2. Karin skriver:

  Som kontaktsjuksköterska till patienter med cancer inom öron näsa hals så kan jag bara instämma ”Amen” på ditt inlägg.
  Kan inte nog lyftas fram!
  Tack!!!

 3. Åsa skriver:

  TACK för att du informerar om detta! Min mamma fick möjlighet att göra detta en vecka efter hon drabbades av cancer andra gången. Det betydde så mycket! Tyvärr kom cancern tillbaka igen och den gången klarade hon inte det, hon somnade in tidigare i år alldeles för tidigt. Kram och tack Mona!

  1. Åh, fy så himla tråkigt att höra Åsa, jag beklagar verkligen!

 4. Cancerfonder bidrar till att rädda liv och jag förstår att dom fokuserar att samla in pengar till sin egen organisation för forskningen, det är den som räddar liv! Sorry men jag väljer att alla dagar i veckan ge pengar till cancerfonden och hoppas att alla andra gör det också. Jag har själv haft cancer!
  //Berith

  1. Åh, jag håller med dig, så klart, men jag tycker att dom i alla fall skulle kunna informera om att CRF finns! Det är SÅ många som inte har någon aning om det.

  1. Maria skriver:

   Jag har också haft cancer och önskar att jag fått reda på CRF fanns, de kanske kunde hjälpa mig och träffa andra i samma situation som mig med små barn. Alla dessa tankar och DEN sorgen är tung att bära. Jag är friskförklarad nu men ändå oroar jag mig. Råkade ut för en svår olycka i våras och har kommit tillbaka men mår jättedåligt. Tror att detta med att man” klarat sig undan” två ggr. spelar stor roll. Får lite dåligt samvete att man har haft den turen man haft. Jag sänker pengar till CRF både privat och från företaget. Och det var här jag läste om dem första gången. Kram

   1. Vet du vad det sorgliga är: CRF har SÅ många ansökningar men har fått tacka nej till flera hundra cancerpatienter eftersom de inte har tillräckligt med pengar för att organisera fler rehabveckor än de som hittills är planerade. Det är fan för jävligt. Jag skulle GLADELIGEN betala lite mer skatt om detta kunde organiseras via landstingen så att a l l a som vill kan få åka. Jag är glad att du har fått två chanser Maria. Det finns som sagt en mening med allt. Dock blir jag ledsen över att du inte mår så bra som du förtjänar att göra.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..