Ut med det gamla och in med det nya

I det här huset får vi inte plats med vårt matsalsbord så jag hittade ett gammalt bord från makens föräldrahem i källaren när vi flyttade förra året. Det fick duga så länge, tänkte jag. Dock tyckte jag inte om det träfärgade så jag var lite wild’n crazy och målade om det. Maken fick en hjärtinfarkt när han såg färgen.

Jag målar alltid med Chalk Paint. En färg som ser ut som krita när den torkar. Älskar att man inte behöver göra något underarbete plus att färgen fastnar på precis ALLT; tyg, skinn, metall och trä!

IMG_1659
Det blev ju bra. Tänkte jag. Men, månaderna gick och jag tröttnade.
IMG_1666
Härom dagen hittade jag lite svart färg i källaren.
IMG_1673
Eller rättare sagt, den är grafitgrå men ser svart ut. 
IMG_1677
Det torkar dessutom kalasfort!
IMG_1696
Efteråt gnuggar jag in vax i bordet så att det skyddas vid väta.
IMG_1697
… och nä, metallträdet på väggen ska inte sitta så. Jag har flyttat det från en annan vägg och hängde bara fast den på den spik som satt där.

 1. Hej Mona! Var köper du färgen? 🙂

 2. Dyr erfarenhet! Målade också ett allt-i-allo-bord med chalk paint men blev grymt missnöjd. Färgen var fin och den sträva ytan var läcker, men minsta lilla stöt från något så blev det ett märke och repa och underfärgen syntes. Ett glas med en vattendroppe under gjorde en ring direkt som inte gick bort.
  Målade med tre lager totalt. Tänkte det skulle bli bättre/starkare. Att vaxa hjälpte inte heller ett skit. Gav upp och målade över allt med vanlig grafitgrå Beckers lackfärg istället med hård yta. Jättenöjd! Rekommenderar inte chalk paint till möbler man använder till mer än bara förvaring och titta på.

  1. Fy så tråkigt. Jag har haft megatur med andra ord: allt jag har målat, och det är en del nu, har jag klarat utan problem. Vaxar supernoga och det verkar vara det som ”räddat” mig…

 3. Ullis skriver:

  Komiskt. Tänkte precis igår på dig och den där färgen. Tänkte måla om en byrå. Men verkade så krångligt med vaxandet sen. Är det bökigt med vaxet?

  1. Nej för fasen, inte alls krångligt, tvärtom! … och du behöver ju inte vaxa om du inte vill!

 4. Ida skriver:

  Hur håller färgen för dagliga avtorkningar av bordet? Tänk småbarnskladd!🙄

  1. Hm, vet inte, har ju målat båda mina matsalsbord med chalk paint, alltså inga bord vi använder varje dag. Skulle dock lacka det för att vara hundra procent säker…

  1. Annika skriver:

   Det håller INTE för småbarnlivet, tro mig. Mitt köksbord är lackat för säkerhets skull men inte ens det håller, tyvärr. Det är jättesvårt att hitta en lack som passar ihop med färgen och som är hållbar. Annie Sloans egna lack är värdelös. Jag har fått tips om vissa andra lack, bla en golvlack men inte hunnit testa. Orkar liksom inte måla om bordet…;)

   1. Åh, OM du orkar en dag; please dela med dig om resultatet!

   1. Marina skriver:

    Skit också, där sprack det för min del. Har förvisso inga småbarn men en man… 🙄

  1. Bea skriver:

   För småbarnskladd är det skitdålig! Jag målade vardagsrumsbordet och vaxade det. Färgen torkades bort från bordet när det torkades av.
   Slipade bort all kalkfärg med maskin och målade det med Nordsjö Ambiance istället 👍🏽 Finns i både matt och glansigt. Blev skitbra

 5. Marina skriver:

  Vad snyggt det blev!!!
  Tror du att färgen fäster på ett oljat ekbord också eller behöver man slipa bort oljan tro?

  1. Tack! Har svårt att tro att det i n t e skulle fästa! Det är ju det som är det fina med den här färgen, att den fäster på typ allt, men googla för säkerhets skull!

  1. Bea skriver:

   Fäster inte…inte lönt att slipa för oljan finns i hela träet. Kalkfärg fäster inte på oljade ytor. Inte i längden tyvärr

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..