Jultraditioner

I vår familj firar vi alltid julen hemma hos oss. Vi har en väldigt liten släkt, typ nästan inga alls. Min mamma, som är en jefel i köket, lagar alltid allt mat. I år hade jag en enda uppgift: köpa potatis. 

IMG_1562
Mina föräldrar brukar dyka upp vid 14-tiden och vi inleder alltid julafton med fika. Ovan är en yttepyttdel av allt mamma bakar.

Sen den obligatoriska astråkiga ”Kalle och hans vänner”.  I år bestämde sig Nisse för att bli bajsnödig prick 15.00 så det var bara att klä på sig och gå på promenad i minus 8 grader.

Kommer tillbaka. Kalle tar slut och min mamma reser på sig och säer att hon ska gå in i köket och skala potatisen. ”Var har du den?”

Ähum. Kan tänkas att jag glömde. Googlar som en dåre. Varenda affär är stängd. Sätter mig i bilen och tänker att jag drar runt och kollar ändå. Kanske någon affär har glömt att stänga, hehe. Och nej, utan potatis på julafton är helt omöjligt.Skickar iväg ett sms till Anna och James. Som köpte vårt hus. 

Skärmavbild 2018-12-25 kl. 07.52.33

IMG_1576
Märklig känsla att kliva in i det hus man firat 16 jular i men också samma känsla varje gång jag gör det: helt rätt. Jag har bott klart där och är mer glad över vår vänskap med dom. 
IMG_1577
Hur många blir kompisar med dom man säljer sitt hus till?! Våra män tycker dessutom att de har flera gemensamma beröringspunkter: bland annat att de är gifta med Europas gnälligaste kärringar. Oj som de brukar göra narr av oss. Sen att ingen av dom skulle erkänna för omvärlden att de inte skulle klara sig en kvart utan oss … är en annan sak!
IMG_1580
James är engelsman så deras julaftonsmat ser lite annorlunda ut än vår. Jag var bra sugen på att stanna kvar då jag älskar skaldjur. 
IMG_1560
Men, jag var tvungen att dra hem. För mig är det nämligen ingen julafton om inte två saker serveras: Jansson och, my number one favorite: lutfisk. Alltså på riktigt, fuck sill, korv, ägg och annat på bordet. Lutfisk är det GODASTE jag vet! Kan inte visa hur min tallrik brukar se ut för jag får jämt skäll av min mamma. Potatis, sås, kryddor och fisk ska nämligen mosas ihop till en jätteklethög! Yummie, yummie!

Har ni någon julrätt ni aldrig skulle vilja vara utan?

IMG_1569
Efter middagen är det sedvanlig julklappsutdelning. Finns inget i livet jag är gladare över än mina döttrar. De är anledningen till att jag orkar med all skit. Fifasen så stolt jag är över dom. 
IMG_1604
På kvällen kom Wilmer-Malin och hennes sambo över … tillsammans med sambons dotter och Malins kusin. Vi avslutade julafton med att spela spel. Hur kul som helst.

Hur ser er jul ut?

 1. Här firades jul med två underbara ungar med ensamstående pappa som kom kl 14 till fikat. Efter sedvanligt Kalletittande dök tomten (grannen) upp och lämnade paket. Vid 2i tiden julmat och sedan spelade vi fia och Bamsesprl. Kl 20.30 var ungarna trötta och familjen åkte hem. Pappan och barnen har ingen släkt i Sverige så de fick låna oss istället. Det var 26 år sedan första familjen dom vi inte kände sedan innan kom och firade jul med oss. Det har blivit tradition hos oss att hör med soc och andra organisationer om det finns någon ensamstående med 1-3 barn som vill fira jul med oss. Det är nog bara en gång det spårat ur när mamman drog i sig något ur en flaska på utsidan och blev plakat. Här är det alkoholfritt som gäller på julafton. Hoppas fler vågar pröva, det är jätteroligt.
  God fortsättning till er alla

  1. Åh vilken jättebra idé, aldrig hört om en sån variant innan!

 2. Cami skriver:

  Jag har inget måste på jul längre, däremot gillar jag den peruanska traditionen med bubbel, köpte en flaska av favoriten som är riktigt torr och fick behålla allt själv eftersom folk här älskar toksött vin…hade jag ju inte aaaalls hoppats på hehe. Så igår blev det bubbel och kycklingsoppa (tradition vid 12 slaget),idag skulle vi göra kalkon med sötpotatis- och äppelmos men orkade inte riktigt så vi skippar julmaten och äter take away i sängen, mysigt det med.

 3. Kommer aldrig gömma när jag jobba på sjukhuset i stan å vi fick in en på avdelningen som fått akutnjursvikt en som som var van att äta stora portioner å träna hårt stackarn va ju as hungig av dom små portionerna så vi frågade om den ville ha dom som blivit över pga av hemvändare patient å det vi hade va två med lutfisk kan säga att jag aldrig sett nån äta lutfisk utan att andas bara för att slippa gå hungrig

 4. Mia skriver:

  Älskar lutfisk men vi har det alltid på juldagen, med vit sås,bacon, gröna ärtor, potatis och alltihopa nermosat till en gegga, mums!

  1. GRÖNA ÄRTOR?! Ärunte klok?! Aldrig i hela jävla livet!

 5. Ingen riktigt julafton utan ugnsomelett med champinjonstuvning. Och skinka med senap.
  👍🤪
  Ha en fortsatt God Jul 🎄🐿

  1. Åh jävlar så gått med champinjonstuvning! Äter sällan/aldrig det eftersom talibanen hatar svamp. Jösses så sugen jag blev på det nu!

   … och ha en fortsatt härlig jul du också!

   1. Karin skriver:

    Gillar också omelett på julbordet, men kör hellre med sparris- och persiljestuvning.

    Har inga riktiga måsten, men kallrökt lax skulle kunna platsa in där. Och ev en sallad med tunt skivad rödkål blandad med russin och dressing på olja, vinäger salt, svartpeppar och mycket kanel.

    1. Carina skriver:

     Det lät som en väldigt god sallad 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..