Jamen gör något!

Härom dagen tog jag mig tid att titta på en intressant dokumentär som jag på ALLVAR tycker ska ingå i grundskolans SO-plan. 

Skärmavbild 2018-12-17 kl. 09.40.36
Den prisbelönte fotografen Christoffer Hjalmarsson levde 36 dagar på Stockholms gator förra vintern.
Skärmavbild 2018-12-17 kl. 09.37.50
Jag var på VidDinSida när han kom dit och blev då väldigt nyfiken på hur det skulle gå för honom. Om han skulle klara alla 36 dagarna.
Skärmavbild 2018-12-16 kl. 19.50.37
Christoffer träffar flera av Stockholms hemlösa och blir förvånad över den gemenskap och hur mycket man hjälper varandra. Ovan är Martin, en av VidDinSidas stammisar. Idag, efter flera år på gatan, har han fått ett boende. 
Skärmavbild 2018-12-16 kl. 19.51.27
Det är sex avsnitt på ca 30 minuter. Jag tycker att ni ska ta er tid att titta på dessa. Går på SVTPlay i sex månader till.

Det här är superviktigt att ALLA får ta del av för det är så här det ser ut.  I alla stora städer.

År 2018

 1. Mornings. Även i min lilla kommun finns hemlösa ca 10 st.
  Lägenheter går inte att uppbringa för någon -svensk..
  Mitt hjärta gråter över alla som tvingas leva så här, som orkar leva så.

  1. Ja, de lever under fruktansvärda omständigheter. Önskar att alla kunde få uppleva den tacksamhet och glädje man får när man träffar dom hos VidDinSida. Första gången trodde jag att jag skulle bli ledsen men det var så kul. Och ”kul” trodde jag skulle vara helt fel ord att beskriva dagen efter i bloggen, men det var verkligen det. Alla volontärer på VDS är mycket noga med att ta fysiskt på dessa människor och man ser verkligen hur de lyser upp när man sitter och fikar tillsammans. Sen åker man hem i sin bil och går och lägger sig in sin varma säng. D e t är fan inte inte roligt någonstans.

 2. Finns en norsk version av detta som speglar uteliggar/rusmiljön i Oslo och som visats i norsk TV (TV 2) Premiär 2015. Vet dock inte om man kan se detta i Sverige. https://www.facebook.com/petteruteligger/
  Det är sorgligt att någon överhuvudtaget ska behöva sakna tak över huvudet år 2018 oavsett vilka problem man än kan tänkas ha.

 3. Denna serie ser jag med sonen som är 12 år. Mycket nyttig för oss alla att se. Vissa kan ha bott på gatan i över 30 år, att de orkar.

 4. En oerhört stark och berörande dokumentär om hur utsatta människor lever i vårt land. Jag kände att jag ville hjälpa till på något sätt och kom på att jag kunde skänka pengar till VDS. Även om summan inte var så stor så kändes det bra att iallafall kunna bidra lite.
  Kram till dig Mona som bjuder så generöst på dig själv, jag skrattar högt framför datorn många gånger 🙂 Och GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

  1. Bea, vet du; v a r j e enskild krona gör skillnad så INGET belopp är för litet! Tack, och gott nytt år önskar jag dig med!

 5. Inlägget klingar tyvärr väldigt dåligt med vurmandet för den moderata partipolitiken. Många av de hemlösa har hamnat där de är idag pga sjukdom och arbetslöshet. Många har blivit utförsäkrade och saknat skyddsnät. Om man vill att något ska hända så måste man börja med roten till problemet. Bostadsmarknaden är en del av processen men inte grundproblemet. Grundproblemet är att folk tappar sin inkomst och kan inte behålla det boendet de har. När man väl hamnat på gatan, är vägen tillbaka svår. Hade det funnits bättre insatser, större förståelse och starkare skyddsnät så hade folk inte behövt hamna på gatan. Den nya budgeten som precis klubbats igenom visar tydligt på att det kommer bli ännu hårdare tag mot de människor som just nu befinner sig på kanten mellan att ha ett hem och bli satt på gatan.

   1. Ja,det är alla partiers ansvar. Men det Jennie nog ville få fram var att en moderat politik aldrig kommer gynna de längst ner i samhället .Det tror jag alla håller med om eller?

     1. Nja det är mycket tveksamt om en borgerlig budget tittar åt dessa människor. OM det skulle hända så dyker nästa problem upp. Sverige saknar holistiskt perspektiv på dessa människor, som ofta är multisjuka. Lider du av missbruksproblem OCH psykisk ohälsa, finns inga vårdalternativ. Du måste vara ”ren” för att få psykbehandling samtidigt som du inte få vara psykiskt sjuk inom missbruksvården. Allt är en loop, moment 22….Vi är så hopplöst efter med många saker. Gäller tyvärr hela Norden.

     2. Jag har precis läst en kurs om socialpolitik. Hela vårt politiska system går mer och mer åt liberalismen (jämför tex USA som har liberal välfärdsmodell) och detta är baksidan av denna liberala våg. Det gäller alla politiska partier utom vänsterpartiet möjligen.
      Skillnaden mellan de allra fattigaste och de rikaste ökar i rask takt.
      På 80-talet hade vi hemlösa också, men de allra flesta hade en bostad, de som inte fixade egen fick hjälp av socialen. Idag kastas även barnfamiljer ut på gatan om de inte klarar hyran. Privata hjälporganisationer är bra, men de borde vara helt onödiga. Sånt här bör staten ta hand om. Med annan omfördelning har vi råd. Både med flyktingar och med våra egna. Men de allra flesta, både fattiga och rika och alla däremellan vill inte vara med och betala via skattsedeln. Hur många här till exempel skulle tycka att borttagande av jobbskatteavdraget skulle vara en bra idé? Det skulle ge statskassan en hel del pengar att ta hand om denna typen av problematik. Men som sagt, vem vill vara med på det tåget? En för en. Ingen för alla.

   2. Hur kan du säga att det är lika mycket alla partiers fel? Den moderata politiken gynnar INTE de på samhällets botten och det är verkligen ingen nyhet. Du har själv spottat på tex Jonas sjöstedt och det finns väl inget parti som vill stötta dessa personer mer än det han är med i. Mycket fint att du engagerar dig och bryr dig men det står i bjärt kontrast till högerpolitiken.

    1. Jag kommer aldrig prata politik i den här bloggen med mer än att jag vidhåller att det är allas fel, i slutänden, där det kommer till just det här. Jag raljerar när jag skriver ”lika mycket” för att jag är svårt frustrerad över sakfrågan. Finansministern kom på besök för ett år sen. Fick en chock. Lovade en massa miljoner. Hon fixade det. Tror det var 12 miljoner. Inte en enda krona tillföll VDS. Allt gick till andra organisationer. Som INTE jobbar med den här gruppen av människor. ”Kan inte styra hur kommunen/staden fördelar pengarna”. Förjävligt.

  1. Detta med snacket om skattesänkningar och att bara man kan pungslå ”de rika” som är samhällets fiende nummer ett är jag fett less på. Vilka är de rika nu då? ssk min poliskompis min man eller/och jag?

   ”Låt mig förklara. Om skatten är 0 procent blir statens skatteintäkter 0 kronor. Om skatten är 100 procent blir statens skatteintäkter också 0 kr.

   Om skatten vore 100 procent skulle folk ”jobba svart” och utveckla ett sinnrikt system för att i stället byta tjänster med varandra.”—-

   ”Arthur Laffer har konstruerat en kurva, Laffer-kurvan, för att förklara vad han menar. Ett skattetryck upp till en viss nivå ökar skatteintäkterna.

   Ett skattetryck över en viss nivå minskar skatteintäkterna. Detta samband har Socialdemokratin och den övriga vänstern i Sverige aldrig förstått – eller velat erkänna.”–
   –”I debatt efter debatt har vi kunnat höra Stefan Löfven säga: ”Alliansen sänkte skatterna med 140 miljarder kronor, i stället för att satsa på välfärden.” ”Alliansen sänkte skatterna med 140 miljarder kronor, i stället för att satsa på skolan.” ”Alliansen sänkte skatterna med 140 miljarder kronor, i stället för att satsa på sjukvården.”

   Aldrig har vi hört Stefan Löfven säga att Alliansen förvisso sänkte skatten med 140 miljarder kronor – men skatteintäkterna ökade med 280 miljarder kronor.

   Detta tack vare att Alliansens skattesänkningar medförde att antalet företag i Sverige ökade med över 200 000 och över 300 000 människor fick nya jobb. Jobbskatteavdraget gjorde svarta jobb till vita jobb, Rut och Rot skapade många nya jobb åt dem som stod långt från arbetsmarknaden.

   SKL konstaterade i våren 2014, då Alliansen regerade, att satsningen på svensk välfärd under Alliansen varit större än någonsin: 19 procent av BNP och 1 218 000 anställda i välfärdssektorn.

   Rekordsiffror! Men detta kände bara 10 procent av svenska folket till. I stället trodde 90 procent av svenska folket, helt felaktigt, att satsningen på svensk välfärd minskat på grund av Alliansens skattesänkningar. Den hade i själva verket ökat till den högsta någonsin!”

   #LexLafferkurva

   Vårdköerna då?
   ”I december 2014 hade 15 584 patienter väntat över 90 dagar på behandling och i december 2017 hade 33 402 patienter väntat längre än 90 dagar på behandling.

   Det motsvarar en ökning med 114 procent, alltså en dryg fördubbling

   Äldre bostadslösa

   ”Antalet hemlösa över 65 år i Sverige har ökat med drygt 23 procent på sex år. Det visar Socialstyrelsens senaste hemlöshetskartläggning.
   – Resultatet speglar bostadsbristen i landet, säger utredaren Charlotta Fondén.”

   ”Stor ökning i Stockholm
   I Stockholms stad ökade antalet hemlösa med drygt 35 procent mellan 2015 och 2016. Men enligt Socialstyrelsen är hemlöshet inte enbart ett storstadsproblem längre.

   – För några år sedan var bostadsbristen främst ett storstadsfenomen men nu har majoriteten av Sveriges kommuner bostadsbrist. Kommuner prioriterar ofta att hjälpa hemlösa barnfamiljer och personer över 65 år med tillfälliga boendelösningar men det är svårt för dem att få egna hyreskontrakt, säger Charlotta Fondén.”

   Resurser
   ”Sverige har en av Europas sämsta gränskontroller.

   Det larmar en Schengen-rapport som hemlighållits inför valet, enligt flera källor.

   Kvällsposten kan i dag avslöja att kritiken ska ha ansetts politiskt känslig.

   – Vi riskerar att släppa in återvändande jihadister och frihetsberövar personer som har rätt att komma in i landet, säger en erfaren gränspolis”

   —”radikala islamister har tiodubblats på mindre än tio år enligt Säpo och i flera svenska städer har islamiska shariaregler och svenskhat fått ordentligt fäste. Idag berättar Aftonbladet om återvändande IS-medlemmar, i en granskning.”
   29/6 AB
   ”Hemma i Sverige ser vi hur återvändarna försöker sopa igen spåren av sitt förflutna.

   Tio av dem har bytt namn.

   Fem har fått skyddade personuppgifter.

   Få har kända telefonnummer och många lever inte på sin folkbokföringsadress.”

   slut citat

   Den som på allvar inte ser sammanhang utan bara fragment och på allvar tror att ”åtgärder” och snälla soctanten 2.0 kan implementera värdegrund på socialdemokratiska på dem som inte vill ingå i vårt samhälle men gärna ta del av våra skatteintäkter är möjligen dåligt påläst, i andra hand rätt blåst.

   För den som ser fram emot en trevlig Julhelg i svallvågornaav politisk korrekthet utan samhällsinformation, ta del av Heberleins roliga krönika a la Aftonbladets och andra msm artiklera ”så kommer du i form”- ”så hantera du bla bla bla” https://nyheteridag.se/plus/etikdoktor-heberlein-ger-rad-sa-hanterar-du-din-pk-liberala-slakting-pa-julafton/

   ”Eftersom det är jul bör vi dock alla ta oss i akt och göra vårt bästa för att upprätthålla en god stämning. Vegan-Vera, Nykterist-Nicke, Feminist-Fredrik och Kommunist-Klara kan vara nog så irriterande – men betänk att det bara är lättkränkta vänstermänniskor och snarstuckna liberaler som bryter med släkt och vänner på grund av fel värdegrund. ”

   Mycket nöje och en riktigt god Jul. Jag jobbar 12 timmar Julafton, 9 timmar Juldan och 6 timmar annandan- ledig torsdan och går sen på fred lörd sönd igen!

 6. Otroligt bra och viktig dokumentär. Har betat av fyra avsnitt, två kvar. Så sorgligt att inte ens kyrkan kan ha öppet nattetid. Dom står ju bara där tomma. Vad skulle det kosta samhället om en nattvakt tittade till dom (kyrkorna alltså) så inget blir förstört?

  1. Då stora flyktingvågen kom 2015 öppnade kyrkorna sina lokaler dygnet runt med församlingsbor som fanns där hela tiden. Så nog kan man om viljan finns. Men ska vi rösta för skattesänkningar kommer allt fler utsatta hänvisas till ideella organisationer. Och det kan vara du eller jag i framtiden….

  2. Jag jobbar i kyrkan och skulle säga att det finns många bättre lokaler även om jag förstår din poäng.

   Kyrkor är ofta gamla stenbyggnader. En av våra absolut största kostnader kring dem är uppvärmningen. Vintertid så skulle det kosta fruktansvärda summor att hålla dem uppvärmda nog för en människa att sova där. De står bara på en grundvärme annars som är orimligt kallt att vistas i en längre tid.

   Då är gympahallar eller hembygdsgårdar rimligare lokaler att hålla öppna.

   Ville inte skriva dig på näsan, bara berätta att det inte är så enkelt. Vår församling hjälper många utsattta, men då på andra vis än boende och jobb eftersom det finns andra instanser som gör det. Även om det självklart kan hända att vi också hjälper någon tillfälligt med hyra..

   1. Håller helt med om att det finns bättre alternativ än kyrkor men tänker att om jag står inför valet att försöka få lite sömn ute i minusgrader eller i en kall kyrka men med tak över huvudet så är inte valet så svårt, tänker jag.
    God Jul på dig!

 7. Jag håller fullständigt med dig, serien är fantastisk och den borde ingå i så många utbildningar, gymnasiet som du säger men också polis- och socionomutbildningen. Vilka människor! Vilken styrka att fortsätta hoppas på en framtid trots den situation de lever i. Hoppas verkligen att alla av dem som vill får plats på Malmen på måndag. Det är dem mer än värda❤️

 8. Det är mycket i världen som är sjukt. Vapenexpirten tex.Vi i Sverige tjänar pengar på att andra skjuter ihjäl varann.zBig business.

 9. Jag tänker att problemet inte vore jättesvårt att lösa egentligen om alla hjälper till.
  Upp med ett gäng ”friggebodar” på en tomt som inte stör grannar så kan de åtminstone få tak över huvudet, en säng och värme. Men då måste de flytta ut från stan.

  1. Ja precis det kan inte kosta mycket att sätta upp några attefallshus. Förstår att man inte kan göra det till missbrukare och det blir tillhåll men till övriga skötsamma som är hemlösa kan ju inte det vara några problem.

 10. Såg alla avsnitt, rakt av, hjärtat gråter 💔Övervägde flera gånger att inte se klart, så oerhört stark och berörande dokumentär om hur utsatta människor lever😢
  Varm kram till er alla!

 11. Jag såg alla avsnitten direkt och blev väldigt berörd, trots jag vet hur många av dessa stackars personer ”lever”. Finns några av dem också i min lilla stad. Vad gäller politik – det borde väl inte vara så jävla svårt att gå över partigränserna, skippa allt som har med principer att göra!? Se till det humana, bara vara empatiska, se lite av verkligheten och helt enkelt vara mänskliga. Är det så svårt för våra politiker att fatta – ja då förstår jag det politikerförakt som bara växer sig större! di Leva sjunger ”Vem ska jag tro på…” och jag undrar detsamma.

  Nu du omtänksamma, fina, empatiska Mona (visserligen med världens fulaste rattmuff) önskar jag dig och din familj en riktigt god jul! Många kramar från småländskan som läst dig från det du började.

 12. Helt fantastisk dokumentär och så sorglig. Samtidigt så vet jag att det kan hända i princip vem som helst. Som jag själv, banken äger mitt hus, om jag blir arbetslös/utförsäkrad svårt med nytt jobb, ny inkomst, är ju 50+, och får sälja huset med ryggsäck etc etc. Har inte direkta besparingar att ta av, inget arv att vänta. Det kan gå rätt snabbt, alla är inte psykisktsjuka eller missbrukare eller från socialgrupp 3 från början. Men alla kan vi hamna där. Och det är Sverige av idag.

 13. Hej Mona o ni andra!
  Har funderat på de personer som VDS hjälper. Var finns familj, barn, släkt? Är dom helt övergivna eller har dom inga?
  Tänker att med missbrukare kanske anhöriga ger upp och/eller tar avstånd pga missbruket och allt det för med sej, men de som bara är gamla..
  Skulle min mamma/bror/kusin lr what ever bli hemlös skulle man väl försöka hjälpa till och lösa problemet ..lr har jag fel?

  God jul till er alla!!

  1. Många, de flesta, har lämnat sina familjer då det är extremt förenat med skam. En kvinna jag träffade bad mig att inte fota henne då hennes barn, som bor i andra delar av Sverige, inte vet om att hon är hemlös. När hon får sin pension åker hon och hälsar på då och då.

   1. Ja det tycker jag också är så konstigt!
    Man kan ju undra när man inte vet var ens föräldrar bor. Att man inte hälsar på dom nån gång. Man hälsar ju på sina föräldrar och får man inte komma borde man ju reagera och tycka det är nåt som inte stämmer.
    För mig blir det jättekonstigt.
    Tycker det är fy skam att man inte får hjälp av samhället i dessa lägen.

  2. Ja du Sigrid, jag har samma tankar.
   Var finns de när de är som mest behövda ? Jag vet inte. För mig är det helt ofattbart.

   1. Har du nån gång haft en missbrukare i din närhet? En missbrukare som ljuger för att få ihop pengar till sitt gift? Som bara tänker på sig själv? Som anhörig har man rätt att inte orka bry sig längre, att kasta in handduken och ge upp.

    1. Nu var detta inte missbrukare det handlade om. Förstår absolut att man tar avstånd när någon missbrukar med allt vad det innebär. Men en icke missbrukare som lever så här kan man ju fråga sig varför det inte finns några nära anhöriga, släkt och så vidare.

 14. Sitter här och känner kval för att mina krafter inte räcker till för att jag ska bry mig.

  Jag ger bidrag hit och dit; små men välmenta.

  Jobbar inom vården, försöker lösa den personalbrist-situationen.
  Personal flyr, patienter gör det inte.

  Har inte pengar till bajsspray men är mycket bra på att torka sk-t.

  Tycker om dig, Mona men fy så materialistisk din blogg är.
  Oavsett att du är med och delar ut glasögon.

  Ja, jag vet att det är mitt val att följa/läsa.

  Jag fortsätter att följa och gilla men valde att säga det jag inte sagt förut.

  ……

  1. Tack Bodil men jag måste göra reklam för annars överlever inte bloggen. Sen är det perioder när jag är inne i en massa jobb (och en hel del annat som jag inte kan skriva om i bloggen) som gör att reklaminläggen blir tydligare. Alltså, jag skriver för få vanliga inlägg emellan. Sen är det så att ju sämre jag mår, ju mer handlar jag. Gammal åkomma. För övrigt tycker jag att du och övriga i vården är den grupp som borde ha mest uppmärksamhet av alla i samhället. Fyfan s o m ni sliter och fyfan så dåligt uppskattade ni är, framförallt i lönekuvertet. God jul på dig, trots att du är lite besviken på mig!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..