Jamen gör något!

Härom dagen tog jag mig tid att titta på en intressant dokumentär som jag på ALLVAR tycker ska ingå i grundskolans SO-plan. 

Skärmavbild 2018-12-17 kl. 09.40.36
Den prisbelönte fotografen Christoffer Hjalmarsson levde 36 dagar på Stockholms gator förra vintern.
Skärmavbild 2018-12-17 kl. 09.37.50
Jag var på VidDinSida när han kom dit och blev då väldigt nyfiken på hur det skulle gå för honom. Om han skulle klara alla 36 dagarna.
Skärmavbild 2018-12-16 kl. 19.50.37
Christoffer träffar flera av Stockholms hemlösa och blir förvånad över den gemenskap och hur mycket man hjälper varandra. Ovan är Martin, en av VidDinSidas stammisar. Idag, efter flera år på gatan, har han fått ett boende. 
Skärmavbild 2018-12-16 kl. 19.51.27
Det är sex avsnitt på ca 30 minuter. Jag tycker att ni ska ta er tid att titta på dessa. Går på SVTPlay i sex månader till.

Det här är superviktigt att ALLA får ta del av för det är så här det ser ut.  I alla stora städer.

År 2018

 1. Bodil skriver:

  Sitter här och känner kval för att mina krafter inte räcker till för att jag ska bry mig.

  Jag ger bidrag hit och dit; små men välmenta.

  Jobbar inom vården, försöker lösa den personalbrist-situationen.
  Personal flyr, patienter gör det inte.

  Har inte pengar till bajsspray men är mycket bra på att torka sk-t.

  Tycker om dig, Mona men fy så materialistisk din blogg är.
  Oavsett att du är med och delar ut glasögon.

  Ja, jag vet att det är mitt val att följa/läsa.

  Jag fortsätter att följa och gilla men valde att säga det jag inte sagt förut.

  ……

  1. Tack Bodil men jag måste göra reklam för annars överlever inte bloggen. Sen är det perioder när jag är inne i en massa jobb (och en hel del annat som jag inte kan skriva om i bloggen) som gör att reklaminläggen blir tydligare. Alltså, jag skriver för få vanliga inlägg emellan. Sen är det så att ju sämre jag mår, ju mer handlar jag. Gammal åkomma. För övrigt tycker jag att du och övriga i vården är den grupp som borde ha mest uppmärksamhet av alla i samhället. Fyfan s o m ni sliter och fyfan så dåligt uppskattade ni är, framförallt i lönekuvertet. God jul på dig, trots att du är lite besviken på mig!

 2. Sigrid skriver:

  Hej Mona o ni andra!
  Har funderat på de personer som VDS hjälper. Var finns familj, barn, släkt? Är dom helt övergivna eller har dom inga?
  Tänker att med missbrukare kanske anhöriga ger upp och/eller tar avstånd pga missbruket och allt det för med sej, men de som bara är gamla..
  Skulle min mamma/bror/kusin lr what ever bli hemlös skulle man väl försöka hjälpa till och lösa problemet ..lr har jag fel?

  God jul till er alla!!

  1. Många, de flesta, har lämnat sina familjer då det är extremt förenat med skam. En kvinna jag träffade bad mig att inte fota henne då hennes barn, som bor i andra delar av Sverige, inte vet om att hon är hemlös. När hon får sin pension åker hon och hälsar på då och då.

   1. Eva skriver:

    Ja det tycker jag också är så konstigt!
    Man kan ju undra när man inte vet var ens föräldrar bor. Att man inte hälsar på dom nån gång. Man hälsar ju på sina föräldrar och får man inte komma borde man ju reagera och tycka det är nåt som inte stämmer.
    För mig blir det jättekonstigt.
    Tycker det är fy skam att man inte får hjälp av samhället i dessa lägen.

  1. Ja du Sigrid, jag har samma tankar.
   Var finns de när de är som mest behövda ? Jag vet inte. För mig är det helt ofattbart.

   1. Har du nån gång haft en missbrukare i din närhet? En missbrukare som ljuger för att få ihop pengar till sitt gift? Som bara tänker på sig själv? Som anhörig har man rätt att inte orka bry sig längre, att kasta in handduken och ge upp.

    1. Eva skriver:

     Nu var detta inte missbrukare det handlade om. Förstår absolut att man tar avstånd när någon missbrukar med allt vad det innebär. Men en icke missbrukare som lever så här kan man ju fråga sig varför det inte finns några nära anhöriga, släkt och så vidare.

 3. MosterM skriver:

  Helt fantastisk dokumentär och så sorglig. Samtidigt så vet jag att det kan hända i princip vem som helst. Som jag själv, banken äger mitt hus, om jag blir arbetslös/utförsäkrad svårt med nytt jobb, ny inkomst, är ju 50+, och får sälja huset med ryggsäck etc etc. Har inte direkta besparingar att ta av, inget arv att vänta. Det kan gå rätt snabbt, alla är inte psykisktsjuka eller missbrukare eller från socialgrupp 3 från början. Men alla kan vi hamna där. Och det är Sverige av idag.

 4. Jag såg alla avsnitten direkt och blev väldigt berörd, trots jag vet hur många av dessa stackars personer ”lever”. Finns några av dem också i min lilla stad. Vad gäller politik – det borde väl inte vara så jävla svårt att gå över partigränserna, skippa allt som har med principer att göra!? Se till det humana, bara vara empatiska, se lite av verkligheten och helt enkelt vara mänskliga. Är det så svårt för våra politiker att fatta – ja då förstår jag det politikerförakt som bara växer sig större! di Leva sjunger ”Vem ska jag tro på…” och jag undrar detsamma.

  Nu du omtänksamma, fina, empatiska Mona (visserligen med världens fulaste rattmuff) önskar jag dig och din familj en riktigt god jul! Många kramar från småländskan som läst dig från det du började.

 5. Anneli skriver:

  Såg alla avsnitt, rakt av, hjärtat gråter 💔Övervägde flera gånger att inte se klart, så oerhört stark och berörande dokumentär om hur utsatta människor lever😢
  Varm kram till er alla!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..