Vill ni åka till Kanarieöarna med mig?

Hörni. Ska vi resa lite tillsammans? Jag har fått en förfrågan om jag kan tänka mig att åka till Kanarieöarna runt den 4 maj med ett gäng läsare (exakt datum inte jättespikat). En Feelgood-resa i en vecka. Vi pratar massage, för de som vill, yoga, för de som vill, träning för de som vill … eller inte … besöka Europas enda kaffeplantage (tro’t eller ej men det är superintressant!) åka på katamaranutflykt … besöka en vingård och prova vin. Men, framför allt en resa fylld av sjukt mycket skratt!

Flyg och boende (del i dubbelrum) med frukost och alla utflykter, massage, träning, skulle landa på ca 12.000 per skalle. Ska försöka få ned det lite. Allt beror på vad jag syr ihop för paket. Man bor i bungalows, 2 sovrum i varje, alltså fyra bäddar. När jag organiserade resan till GeKås/Ullared för några år sedan så blev det superlyckat, trots att få kände varandra så om du tvekar det minsta nu: please don’t. Jag är grym på att få ensamma att trivas och jag h a r på riktigt super, s u p e rtrevliga läsare!

Det skulle vara SJUKT roligt att få åka i väg med er. Jag vet att Johanna har gjort såna resor flera gånger och det är tydligen helt jäkla galet roligt och man träffar vänner för livet.

Vad säger ni, ska vi?

 1. Jag tänker vara en sån där besvärlig jävel som påpekar att klimatet inte klarar av detta ”onödiga” nöjesflygande…
  Går en sån här resa, som verkar supermysig, göras på ett sätt som inte sliter på klimatet lika mycket? Fundera på det Mona, du är ju en klok person oftast.
  Mvh PK-maffian

  1. Åh, jag har funderat på det också men vet du vad mina miljövänner har fått upp ögonen på mig om? Köttindustrin. I jämförelse med den så påverkar flyget miljön minimalt. Det finns en dokumentär på Netflix, Cowspiracy. Den borde ALLA se. Jag fick fan en chock, visste inte att köttindustrin har den största påverkan på miljön och jag har minskat mitt köttintag drastiskt sedan jag såg den. Ska försöka avveckla den helt… Skulle ALLA minska köttintaget med bara nån procent så skulle det ha en extremt stor påverkan på miljön.. Please titta på den om du kan.

   1. Oj, oj, oj – nu väckte du djäveln i mig! Menar du på allvar att du försvarar flygets klimatpåverkan med att inte äta kött ?!? Nä, det krävs flertalet insatser på ALLA fronter för att försöka stoppa det odjur vi väckt.. Bara för att man inte gör A kan man INTE göra B. Och vi som är medvetna och KAN VÄLJA måste välja smart.

    Så nej, nej, nej – inget flyg – någonsin mer. Kan aldrig försvaras med att jag är miljömedveten inom något annat område. Så enkelt är det faktiskt.

    Och ja, såg Cowspiricy 2014 när den släpptes. Har inte lagat kötträtt på drygt 4 år. Men det försvarar inte att jag kan få bete mig mer omiljövänligt än någon som bestämde sig igår för att ändra mindre kött !

    Detta inlägg är klokt att fundera över (och lika aktuellt två år senare) – om man riktar sig till ”rika” miljövänner: https://underbaraclaras.se/2016/10/22/klass-och-klimat/

    1. Nej, absolut inte, men jag blev helt tagen på sängen med den filmen och jag försöker bidra med att tänka miljövänligt. Åker till Skåne varje sommar men har bestämt mig för att alltid åka bil dit istället för flyg, som är betydligt enklare. Har fortfarande dåligt samvete för att jag flög till Göteborg och köpte bil i augusti, och inte tog tåget, men då handlade det om tidspress för att få köpa bilen … som var på väg till någon annan. Jag åker till Bolivia 1 april och funderar mycket kring det men tänker att vårt arbete där måste gå före … denna gång. Alla kan bidra på många sätt men det här med köttindustrin. What the fuck. Och varför tystas det ner?

     1. Jodå, jag har hängt med, men jag tror det är väldigt väldigt få som vet HUR stort problem det här med köttindustrin. Den där filmen skulle behöva visas i skolar och på SVT/TV4 så att den når ut till ALLA!

     2. Det är lugnt Anne. I get it. Helt klart är ju i alla fall att köttindustrin inte har någon större önskan om att folk ska få upp ögonen för det.

     3. Helena. Kul att du tror att det ska bli färre flyg för att du inte vill flyga, planet går med eller utan dig, då kan man lika gärna åka med. Tror din åsikt är en försvarsmekanism på att du faktiskt egentligen inte har råd att flyga. ✌🏻🙄

    2. Hej Helen! Då måste jag få sticka ut hakan lite och fråga, aldrig mer flyga? Gäller det ”bara”din syn på dig själv, eller alla flygresor som sker? Eller är vissa resor ok men andra inte? Är den här resan inte ok för Mona, men den hon ska göra till Bolivia för att hjälpa fattiga/utsatta människor, är det ok då?
     Är absolut inte ute efter att bråka, vill bara veta hur du ser på det när du säger inget flyg-någonsin mer.

     1. Vad ska jag svara? Blir min far på andra sidan Atlanten akut sjuk – ja, då skulle jag ta snabbaste flyg över. Är det ok? Inrikes i Sverige flyger jag aldrig, väljer inte resor som inte kan nås med bil eller tåg i Europa heller. Det är mina val. Och jag står fast vid att ”nöjes-resor” måste det ske ett stop för. Sedan är det ju upp till varje semestrande individ, som alltid – att göra sin semester som hen vill. Men jag kan inte försvara till mina barn att nöjes-flyga. Det är slut på det sedan en tid tillbaka. Vill inte vara den som inte orkade bry sig, eller skylde på alla andra och Kina, och f-n och hans moster …

      Så som alltid ska det kategoriseras och jämföras – varför kan inte man inte använda sunt förnuft? Varför är en weekend till London med flyg fram och tillbaka ”ett måste”? Varför inte ta tåget? Kanske för att det är obekvämt, tar för lång tid, måste planeras … Och då får den som inte kan försvara sig betala = miljön.

     2. Jag skull lätt åka tåg framför flyg. Bästa sättet att färdas alla kategorier … har jag upptäckt.

  2. Exakt min tanke 🙂 Hoppas vi om något år säger att ”så gjorde vi då för vi inte visste bättre” – men det krävs en förändring nu för att det ska kunna ske. Vi vet bättre idag! ”Rome wasn’t build in a day” …

   1. I hear you men vet du, jag tror inte det kommer bli så, tyvärr. Det här planet kommer gå oavsett om jag med läsare är på, eller inte…. Tycker absolut att man ska höja flygskatten. Hoppas dock på utvecklingen av annat bränsle såsom vätgas t ex. Påverkar avsevärt mindre. Men du, kolla mitt svar ovan. Jag visste att köttindustrin var en miljöbov men fan inte att den är hundra gånger värre än flyget!

    1. Just detta specifika plan kommer att lyfta oavsett om du och / eller bloggläsare är med. Men om efterfrågan minskar blir det så småningom färre plan som startar.
     Missförstå mig rätt, jag ogillar inte att du ska flyga. Men idag är det så trendigt att vara skogsmulle att du med fördel hade kunnat lägga bloggträff i de norrländska skogarna istället. 🙂

  3. Yasmina. Klimat… lägg ned. Sluta vara hjärntvättad. Klimat styrs av solen. Nu år vi på väg in i en istid. CO2 är livets gas. Nu har vi historiskt sett lite CO2, och all växtlighet är förkrympt. Förr växte det vindruvor på gröna Grönland… nu växer där is…
   Vulkaner, miljoner… På havsbotten har ett tag värmt upp haven upp en aning – det driver upp CO2 — den ordningen är det!!!

   Sluta var med att ljuga och driva en ond agenda vidare.

   Hur som helst, värmning är över, inledning av istid är redan här sedan en del år. ”Värmning”… det var samma på andra planeter. Ett barn inser sammanhangen. Förstå att eliten drar in mänskligheten in i ett fördärv. Deras agenda är inte för vårt bästa.
   Flyg och far… med gott samvete.

   1. Wow Eva, jag trodde inte ni fanns på riktigt?! Är jorden platt också? ”Klimatet styrs av solen”, herregud, hur dum får man vara…

 2. Vad spännande och kul med en resa, träffa nya människor, skapa upplevelser och bidra med sig själv..:-). Hoppas verkligen att jag kan klämma in den här resan. 🤗🤗

 3. Alla ni som väljer att inte flyga mer: hur ofta flög ni innan ni tog det beslutet? Och hur agerar ni i vardagen: köper ni enbart svenska kläder, svensk mat, svenska bilar, papper, prylar, kastruller, spikar, skruvar mm?

  Min fråga är inte avsedd att provocera, jag är ärligt nyfiken och intresserad.

  För övrigt ratar jag själv fabrikskött. Köper enbart gräsbetat, alltså där djuren går ute så mycket som möjligt hela året och får äta vad naturen bjuder på. Dyrare. Men det får vi nog vänja oss vid. Riktig mat måste få kosta.

  1. Hur jag lever? Konsumerar mindre än minst, köper det mesta begagnat om jag måste köpa något. Är inte så intresserad av shopping, varken kläder eller inredning, så det är inget jag känner att jag måste offra.

   Intressant att inte flyga kopplas ihop till att köpa svenskt, men ja – jag köper i största möjliga mån närproducerat. Har förmånen att inte behöva prioritera hårt ekonomiskt så det är eko, färskt och närproducerat som gäller.

   Bil är ju intressant, för det finns ingen svensk bil i dagsläget. Och ja, vi har alla elektroniska devic:er som existerar – byter dem dock inte lika ofta som grannen. Och ser till att återvinna till max. Hur ofta köper du en kastrull? Anser att dyrare varor ofta håller bättre, och slit-och-släng är det värsta för miljön. Min kastruller idag är Ittalla inköpta för typ 15 år sedan. Fungerar toppen på induktionen.Om det är miljövänligt eller ej må de visa tvista om – men som sagt. Slit och släng är det värsta, mycket bättre att kunna dra ner på konsumtionen och försöka nöja sig mer med det man har.

    1. Nej, det mesta importeras faktiskt med båt – och då i stora mängder. Transporten från butiken hem till dig släpper ut mer per vara än hela transportresan! Du tar bilen till butiken och köper en promille av vad som fraktades från tillverkaren…
     Det som fraktas med flyg är svindyr exotiskt frukt – och då står det oftast flygfraktad på den… allt annat går med båt (bananbåtar you know).

     1. Åsså alla som ska vara så miljömedvetna, köper mängder med prylar på nätet. Tänk all näthandel som ska fraktas från Fjärran…

 4. Hade ju varit helt underbart men omöjligt pga hur livet ser ut … men dom som åker kommer få en sjukt rolig resa det är ett som är säkert 🙈😂
  men drömma får man ju. ❤️
  Nu ska man bara ta sig igenom jul /nyår /födelsedagar allt inom 2veckors tid .
  Koka soppa på en spik får liksom en ny innebörd ibland…

 5. Åh Mona! Låter alldeles underbart! Precis vad vi alla behöver tror jag.
  Tyvärr kan inte jag pga ekonomin just nu, sjukskriven pga utbrändhet o ensam med mina två. Men .. skulle en otippad trissvinst eller så dyka upp så är jag redan packad o klar 😀👌

 6. Det har med att flyga, har ju familjen pa andra sidan jorden sa jag lar ju gora nagon langresa med flyg ibland.. dock var det 2 ar sedan jag var ”hemma” i Sverige senast och 1.5 ar sedan jag flog inrikes har i Peru. I Januari blir det nog en inrikesresa, visst skulle man kunna ta bussen men det tar 24 timmar och vagen ar sjukt farlig sa darfor valjer jag (tyvarr) flyget. I ovrigt lever vi ganska ”klimatsmart” anda. 99% av allt vi stoppar i oss ar producerat i landet och det mesta har i regionen, vatten- och elforbrukningen ar oerhort lag (vi duschar snabbt, har inga lampor pa i onodan och inte en massa prylar i jacken), vi promenerar eller tar bussen overallt och blir det mot formodan bilakning ar vi oftast 4 pers i bilen

 7. Det hade varit kul men jag har säkerligen inte råd. Och fan vet om kärringen hade klarat av det, halt och lytt som hon är. 🤔

 8. Jag vill!!!!!! När måste kalaset betalas?
  Har funderat i flera veckor på att åka iväg själv och funderat på om det inte fanns resor för slitna fruntimmer som blivit uppbrända i varje cell. Resor där vi får allt serverat och slippa stressen hemma över män som gubbletar efter mjölken i kylen och överfyllda diskbänkar där man kan tro att alla i familjen är synskade och inte ser diskmaskinen eller den överfulla soppåsen.
  Det här är en skänk från ovan!
  Tack fina du!

 9. Hade jättegärna hängt på, men har lite svårt att få ihop tiden och livet med jobb, son och sambo som jobbar motsatta tider. Eller så är det just därför man skulle hänga på…

  Och vad anbelangar frågan om att flyga eller inte, som jag ser är uppe här – jag hade kunnat hänga på med gott samvete. Flög visserligen till USA föt att gästa ett bröllop i somras, men innan dess var det minsann 6 år sedan jag senast satt i ett plan.

 10. Ett fantastiskt erbjudande från Mona till alla hennes läsare. Och sen allt det här med miljön, flyga eller inte flyga, det har otroligt många aspekter. Ett flyg som går, oavsett om Monas läsare är passagerare eller inte, gör ju varken till eller ifrån. Själv skulle jag hängt med till Gran Canaria i början av februari, men verkar som det fryser inne p.g.a. att min medresenär lyckats hitta den enda isfläcken på hens ort och numera är gipsad och förmodligen förblir så en längre tid. Jag erkänner att jag tagit utrikesflyget ganska ofta och faktiskt inte har dåligt samvete för det. Å andra sidan har jag numera ingen bil, jag åker kommunalt eller med cykel, tänker på vad jag handlar och äter. Jag är vardagsmiljötänkande, försöker så gott jag kan, men jag är ännu inte beredd att avstå exempelvis en utlandsresa när det finns så otalt mycket annat vad gäller miljön som är betydligt viktigare att tänka på. Och då menar jag inte direkt vi ”vanliga” utan mera de/det som har stor betydelse för vad vi lämnar efter oss till barn och barnbarn.

   1. Det måste vara en släkting till sambon, eftersom det är ett släktnamn och den släkten är inte så stor vad jag har förstått.
    Vi har eget boende därnere och då är frågan om man kan hänga på era aktiviteter eller om det är hela paketet som gäller?

 11. Hej. Jaaa, vad roligt. Kom hit till Grancan, jag och min familj bor här sedan ett halvår tillbaka. Möter gärna upp med er någonstans och berättar om hur det är att flytta hit med man och två barn, om någon är intresserad av att höra om det. Vi sålde allt, tog med katten och flyttade hit för ett år, till att börja med. vore så kul att träffas. Jag och min man (den enda mannen) var med till Ullared då för några år sen. Kram

 12. Vad kul! Jag är ju redan här på Gran Canaria eftersom jag bor här och när jag ska till Sverige så är jag ju tvungen att flyga, alternativet en resa på kanske 5 dagar istället för 5 timmar känns inte rimligt. Men välkomna till min ö. Kan bidra med guidad shopingtur i Las Palmas och Mona här finns hur mycket bling bling som helst.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..